Latest News

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αυτή είναι η εικονική πραγματικότητα στο Δήμο Πειραιά

Αλήθεια, ποιος αξιολογεί τα θέματα που προβάλλει επικοινωνιακά ο Δήμος Πειραιά;
Την απορία αυτή έχει όποιος παρακολουθεί τα επίσημα Δελτία Τύπου του Δήμου Πειραιά, καθώς φαίνεται να μην γίνεται τίποτε άλλο πιο σημαντικό εκτός από διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη.
Για του λόγου το αληθές, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά (Δείτε εδώ)

Τα περισσότερα δελτία τύπου  αφορούν ανούσιες και μη εκδηλώσεις οι οποίες προσπαθούν επικοινωνιακά να παρουσιαστούν ως ενδιαφέροντα γεγονότα, αλλά δεν ενδιαφέρουν σχεδόν κανέναν δημότη, εκτός ίσως από κάποιους αιρετούς, κυρίως από την παράταξη της πλειοψηφίας. Οι τελευταίοι  έχουν την μοναδική ευκαιρία να δουν γραμμένο το όνομά τους λόγω της παρουσίας του σε εκδήλωση του Δήμου και όχι για κάποια σημαντική παρέμβασή τους στην πόλη. (Δηλαδή, δεν είναι αυτονόητο ότι θα είναι παρόντες σε εκδήλωση που διοργανώνει η δημοτική αρχή στην οποία είναι στελέχη;)
Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο τώρα με τις Ημέρες Θάλασσας, αλλά σχεδόν εδώ και δύο χρόνια, όπως επεσήμανε το Reportaz Net (Δείτε εδώ)
Το χειρότερο είναι ότι αυτή η προβολή αδικεί περισσότερο απ' όλους τον ίδιο τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, τον οποίο εμφανίζει αποκλειστικά και μόνο να πηγαίνει από εκδήλωση σε εκδήλωση, λες και δεν κάνει τίποτε άλλο στο Δήμο Πειραιά. Κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα, γιατί ένας δήμαρχος δεν μπορεί απλά να κάνεις χαιρετισμούς πανηγυρικές εκδηλώσεις.
Αντιθέτως, τα πιο σημαντικά γεγονότα για την πόλη "θάβονται" και δεν βγαίνει καν δελτίο τύπου,  λες και δεν έγιναν ποτέ, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη συνάντηση Μώραλη και Μαρινάκη με τον Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου. (Δείτε εδώ)
Δηλαδή, η συνάντηση του δημάρχου Πειραιά και του δημοτικού συμβούλου με τον υπουργό Επικρατείας δεν θεωρείται μείζον θέμα για την πόλη, ιδίως όταν έχει υπάρξει τόση παραφιλολογία για το αντικείμενο της συζήτησης, ενώ για το θέμα της πώλησης του ΟΛΠ έχουν υπάρξει ανακοινώσεις και από άλλη δημοτική παράταξη και δημόσια κόντρα με πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ; (Δείτε εδώ)
Κάτι ανάλογο φαίνεται πως έχει συμβεί για τη συνάντηση μαζί με την ΚΕΔΕ με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να βρεθεί "τελική λύση στο θέμα με τους παρόδιους ιδιοκτήτες στα Καμίνια"  όπως τουλάχιστον είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.αλλά τελικά ποτέ δεν μάθαμε με επίσημη ανακοίνωση αν έγινε ή όχι!
Δηλαδή, οι συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη θεωρείται ότι δεν είναι θέματα που ενδιαφέρουν τους δημότες, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται μόνο σε ποιες εκδηλώσεις πήγε κάθε μέρα ο δήμαρχος;
Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο να προβάλλονται υπερβολικά ορισμένα στελέχη της δημοτικής αρχής ακόμα και για αυτονόητα πράγματα στον τομέα της ευθύνης τους, που  θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς οποιοδήποτε και να ήταν στη θέση τους. Αντιθέτως, αλλά στελέχη από την παράταξη της πλειοψηφίας θεωρείται ότι δεν υπάρχει  κανένας λόγος να προβάλλουν τις δραστηριότητες τους και μάλλον κάποιοι αδικούνται γιατί εμφανίζονται λες και δεν έχουν κάνει τίποτα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Αλήθεια πόσα δελτία τύπου έχουν εκδοθεί από το Δήμο Πειραιά για τις δράσεις της κυρίας Ειρήνης Νταϊφά στον τομέα του Πολιτισμού;

Την ίδια τύχη φαίνεται να έχουν κι άλλα στελέχη του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής" τα οποία "θάβονται" επικοινωνιακά ακόμα κι αν αναλαμβάνουν ανιδιοτελώς πρωτοβουλίες με κοινωνική διάσταση. Ενδεικτικά αναφέρεται για παράδειγμα την προσφορά του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Νίκου Πηρούνια να μοιράσει σχεδόν 11 τόνους φρούτα σε άπορους, εργαζόμενους και μαθητές του Δήμου Πειραιά. χωρίς να σταλθεί  επίσημο δελτίο Τύπου στους δημοσιογράφους, όπως συνέβη σ΄ άλλες ανάλογες περιπτώσεις.  ( σ.σ. Ανέβηκε ένα κείμενο μόνο στο site της ΚΟΔΕΠ)
Αντιθέτως, προβάλλονται σαφώς μικρότερες προσφορές, όπως η διανομή  τροφίμων από δημοτικές κοινότητες  ή ακόμα οι πασχαλινές λαμπάδες από μαθητές ιδιωτικού σχολείου...

Τέλος, η επικοινωνία δεν μπορεί να γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από διαρροές σε φιλικά προσκείμενα έντυπα ή sites (αυτό  μπορεί να γίνεται χωρίς κόστος ή άλλου είδους ανταλλάγματα;), ενώ δεν μπορεί να σιωπά και μην απαντά σε καταγγελίες, αφήνοντας την εντύπωση ότι  δεν υπάρχει καν αντίλογος για όσα κάνει ή δεν κάνει η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη.
Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να διοικηθεί ένας δήμο με τέτοιου είδους επικοινωνία με το φόβο και την ανασφάλεια να είναι να μην μάθουν κάτι οι δημοσιογράφοι και χαλάσει η εικόνα που απλά δεν υπάρχει για τον Πειραιά. Κι αυτό κάποιος χρειάζεται να σας το πει στα ίδια, αν και τώρα μάλλον είναι κάπως αργά.


@ Αυτή δεν είναι επικοινωνιακή προβολή του Δήμου Πειραιά, αλλά εικονική πραγματικότητα σ' άλλη πόλη ή άλλη χώρα για να μην πούμε άλλο πλανήτη...