Latest News

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τα σχολεία της ντροπής στο Δήμο Πειραιά (ΛΙΣΤΑ)


"Μετεξεταστέες" συνεχίζουν να μένουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις στα περισσότερα σχολεία του...
Δήμου Πειραιά.
Η χθεσινή πανηγυρική τελετή εγκαινίων του νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ραλλείου Σχολής επαναφέρει στην επικαιρότητα τα προβλήματα που διαχρονικά ταλανίζουν την πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων της πόλης.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων του Δήμου Πειραιά με τις 139 σχολικές μονάδες και τους 20.000 μαθητές και μαθήτριες είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους σε κακή κατάσταση. Παλαιά, ασυντήρητα και χωρίς μόνωση κτήρια που στάζουν, ειδικά σχολεία χωρίς εύκολη και κατάλληλη πρόσβαση, ενώ και η παραμικρή εργασία παίρνει πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθεί και τις περισσότερες φορές η λύση έρχεται με τη συνδρομή και την επιβάρυνση των γονιών.
Αυτά τουλάχιστον περιγράφει, μεταξύ άλλων, η δημοτική κίνηση “το Λιμάνι της Αγωνίας -Πειραιάς η Πόλη μας”, που κατέθεσε προτάσεις για ζητήματα παιδείας και σχολικής στέγης απηύθυνε εγγράφως στον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.
Ειδικότερα, η στέγαση αρκετών σχολείων της πόλης σε ακατάλληλα κτήρια επιβάλλει να αναζητηθούν και να χαρακτηριστούν κατάλληλα οικόπεδα για σχολική στέγη ώστε στην συνέχεια να κατασκευαστούν νέα σχολικά κτήρια. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αρκετά νηπιαγωγεία συστεγάζονται με δημοτικά σχολεία. 
Ενδεικτικά αναφέρονται τα σχολεία :
Α’ Δημοτική Κοινότητα
23ο – 24ο – 27ο – 33ο Νηπιαγωγείο
26ο Δημοτικό Σχολείο (πρόταση γονέων για κατασκευή νέου στον ίδιο χώρο)
Β’ Δημοτική Κοινότητα
18ο – 9ο – 29ο – 49ο Νηπιαγωγεία
3ο Δημοτικό Σχολείο
Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο
6ο Εσπερινό Λύκειο (ΕΠΑΛ)
9ο ΕΠΑΛ (Ναυτικής κατεύθυνσης)
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (ΠΙΚΠΑ)
Ε’ Δημοτική Κοινότητα
30ο Δημοτικό Σχολείο
3ο ΕΠΑΛ
— Κατασκευές νέων σχολείων
Ταυτόχρονα προτείνεται η επικαιροποίηση του υπομνήματος που έχει καταθέσει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του Δήμου από το 2014 προς τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» με προτεραιότητες που αφορούν κατασκευές νέων σχολικών μονάδων, αφού έχουν τροποποιηθεί αρκετά δεδομένα, όπως μειώσεις ορίων δόμησης κ.α. 
Σημειώνεται ότι μετά από μακροχρόνιες αναζητήσεις του Δήμου έχουν εξευρεθεί και απαλλοτριωθεί οικόπεδα από τον πρώην ΟΣΚ για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες προκειμένου να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις.
Επίσης προτείνεται η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για κατασκευή συγκεκριμένων σχολείων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησής τους, καθώς εκκρεμούν αρκετές μελέτες για σχολεία όπως:25ο – 26ο – 50ο Νηπιαγωγεία, 50ο Δημοτικό στην Α’ Δημοτική Κοινότητα 45ο και 47ο Νηπιαγωγεία στην Β’ Δημοτική Κοινότητα, 7ο Γυμνάσιο στην Ε’ Δημοτική κοινότητα.
Καταλήγοντας το "Λιμάνι της Αγωνίας" εκτιμά ότι με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις, υπό την προϋπόθεση να θελήσει η Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το νομικό πλαίσιο και τις υπηρεσίες της και να συνεργαστεί με την Πολιτεία μέσω του αρμόδιου φορέα «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», θα καταστεί εφικτή η κάλυψη των σχολικών αναγκών του Δήμου μας.
@ Για να πάρετε μια γεύση για τα σχολεία της ντροπής στο Δήμο Πειραιά