Latest News

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό -Οι μεγάλοι χαμένοι [λίστα & πίνακας]


Σχεδόν όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων θίγει το νέο ασφαλιστικό, το οποίο φέρνει περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμα και...
το 30%. 
Μεγάλοι χαμένοι του νέου νομοσχεδίου είναι όσοι έχουν εργαστεί πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει πολλές εισφορές, μιας και η ανώτατη σύνταξη που μπορούν να λάβουν κυμαίνεται μεταξύ 1.800 και 1.820 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις βλέπουν να μπαίνει πλαφόν 3.000 ευρώ στα χρήματα που μπορούν να λάβουν.
Με το νέο ασφαλιστικό, όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 1.170 ευρώ θεωρούνται πλούσιοι, ενώ οι περικοπές αφορούν σε όλα τα επίπεδα.
Από εκεί και πέρα, όλες οι αλλαγές που έρχονται επιγραμματικά είναι οι εξής:
  • Ενοποιούνται όλα τα Ταμεία, ενώ πλέον θα υπάρχει ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ.
  • Αυξάνονται οι εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους, εκτός των χαμηλόμισθων.
  • Μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους.
  • Αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις με εφαρμογή των διατάξεων, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ. Για την εφαρμογή του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010 (115 Α΄), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (152 Α΄), όπως ισχύει. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται, μετά την αναπροσαρμογή, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν το ανωτέρω ορίου των 1.300 ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά.
  • Στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα γίνουν από την 1/1/2016 αναδρομικές μειώσεις για 280.000 συνταξιούχους και στα εκκρεμή εφάπαξ καθώς προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Περικόπτεται το εφάπαξ και καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ.
  • Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ τον μήνα, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.
Ο πίνακας με τα νέα ποσά των συντάξεων
«Τυχεροί» του νέου ασφαλιστικού θα είναι εκείνοι που έχουν λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή μέχρι και 25, και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Αντίθετα, όσοι έχουν ασφάλιση περισσότερα από 30 χρόνια και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ, θα δουν τις συντάξεις τους να ψαλιδίζονται κατά 30% (μεσοσταθμικά 15%-20%).
Όσοι καταθέσουν αίτηση για σύνταξη μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νόμου θα τις υπολογίσουν βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Όσοι αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα κάνουν τον υπολογισμό με βάση το μέσο μηνιαίο μισθό που προκύπτει από το 2002 (ολοκλήρωση μηχανογράφησης ΙΚΑ) και μετά.