Latest News

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Δημοτικά Τέλη: Τον Πειραιά μου τον θέλω Μονακό! (ΕΙΚΟΝΑ)

Σε επίπεδα Μονακό παραμένουν τα πανάκριβα δημοτικά τέλη στο Δήμο Πειραιά και για...
το 2016. 
Ωστόσο η εικόνα της πόλης εξακολουθεί να μην είναι ανάλογη σε σχέση με την επιβάρυνση των πολιτών. 
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει  ένα υπόλοιπο τελών 5.221.093 ευρώ, ποσό που πλήρωσαν οι δημότες του Πειραιά, αλλά που τελικά  δε διατέθηκε για ανταποδοτικές υπηρεσίες!
Το θέμα με τα ακριβά δημοτικά τέλη τέθηκε στη δημοσιότητα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά όπου συζητήθηκε με καθυστέρηση αρκετών μηνών ο προσδιορισμός των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) για το 2016.
Οι κάτοικοι του Πειραιά πληρώνουν για πολλά συναπτά έτη -και θα συνεχίσουν και το 2016- τα ακριβότερα τέλη σε όλη την Ελλάδα, χωρίς η εικόνα της πόλης να είναι ανάλογη της επιβάρυνσης των πολιτών.
Συγκεκριμένα,  τις κατοικίες και τους ναούς το τέλος είναι 2,11 ευρώ ανά τ.μ., για τα καταστήματα και τα γραφεία 5,88 ευρώ ανά τ.μ. και τις βιομηχανίες και τους δημόσιους οργανισμούς 9,30 ανά τ.μ. ετησίως.
Για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου, υπάρχει υπόλοιπο τελών 5.221.093 ευρώ, ποσό που πλήρωσαν οι πολίτες του Πειραιά, αλλά που τελικά  δε διατέθηκε για ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την νομοθεσία  από το ποσό των 30.000.000€, με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες για ανταποδοτικά τέλη του 2016, θα έπρεπε να αφαιρεθεί αυτό των 5.221.093€  με ανάλογη μείωση των αντιστοιχούντων σε αυτούς τελών.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το Λιμάνι της Αγωνίας, "ακούσαμε τις εξηγήσεις της δημοτικής αρχής, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί η λύση προκειμένου να θεραπευτεί αφ’ ενός κάθε προηγούμενο κακό στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου και αφ’ ετέρου κάθε φαινόμενο δυσαναλογίας μεταξύ παρεχόμενης υπηρεσίας και υποχρέωσης σε ανταπόδοση από την πλευρά των δημοτών. Επιπλέον περιμένουμε να δούμε να εφαρμόζει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή όσα αναφέρονται στο προεκλογικό πρόγραμμά τους σχετικά και με αυτό το θέμα.
Συγχρόνως επισημάναμε και τα μικρά ποσά που διατίθενται για την ανακύκλωση με αποτέλεσμα έτσι να είναι αδύνατη η υλοποίηση του τοπικού σχεδίου ανακύκλωσης που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μέσα στο 2016 και που εμείς τουλάχιστον προκρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη".
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» καταψήφισε "τον εισηγηθέντα από τη δημοτική αρχή προσδιορισμό των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων δαπανών του Δήμου για το έτος 2016 γι’ αυτούς τους λόγους.
Τέλος, καταθέσαμε την πρότασή μας για συμπερίληψη στις απαλλαγές που προβλέπει ο νέος κανονισμός υπέρ των τρίτεκνων οικογενειών αντί των τετράτεκνων, μειωμένο αναλογικότερο τέλος, καθώς και την επεξεργασία και εφαρμογή της ιδέας για το προσεχές έτος προσδιορισμού των τελών με βάση τις ζώνες λειτουργίας ανά περιοχή, προκειμένου να επέλθει εξισορρόπηση μεταξύ βαθμού ρύπανσης και ύψους ανταπόδοσης, προτάσεις που θεωρούμε δίκαιες και με κοινωνική ευαισθησία".
@ Είπαμε να μην τα ξαναλέμε : Τον Πειραιά μου τον θέλω Μονακό στα Δημοτικά Τέλη!