Latest News

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Νέος πονοκέφαλος η ναυμαχία ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΠ

Την ώρα που το λουκέτο στην ΕΡΤ έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στα όρια της διάλυσης και οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά ενημέρωση και συναινέσεις για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, το ΤΑΙΠΕΔ επισπεύδει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης... 
του ΟΛΠ. 
Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει το νέο πονοκέφαλο για την τριτοκομματική κυβέρνηση, καθώς  τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν κατ' επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα και των ανταποδοτικών οφέλων που προσφέρει στη χώρα και στην τοπική κοινωνία. Σε πρώτη φάση, σε σύγκρουση οδηγούνται οι διοικήσεις του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο θέμα αναμένεται και παρέμβαση του δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου.
Η κόντρα αναμένεται να προσλάβει πολιτικές διαστάσεις καθώς ο σημερινός επικφαλής του ΟΛΠ, κ. Ανωμερίτης είναι  από τους... λίγους που έχουν απομείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ως στηρίγματα για την αναδόμηση του κόμματος. Η απόφαση για επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης του ΟΛΠ θεωρείται ειλημμένη καθώς αποτελούσε εξ αρχής το plan b σε περίπτωση υστέρησης των αποκρατικοποιήσεων. Έτσι ο Στέλιος Σταυρίδης μετά από τη συνάντηση με την τρόικα και σε συνενόηση με τον Γιάννη Στουρνάρα θέτει σε εφαρμογή την εναλλακτική λύση για την κάλυψη του κενού στα έσοδα που άφησε το φιάσκο της ΔΕΠΑ. «Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την πώληση του κυριότερου λιμανιού της χώρας, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να καλύψει άμεσα την άμεση τρύπα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» αναφέρει σε δημοσίευμα η Wall Street Journal. Καλά πληροφορημένες πηγές  αναφέρουν ότι ο Γιώργος Ανωμερίτης γνωρίζοντας από καιρό ότι πλησιάζει η ώρα και αντιλαμβανόμενος το πολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί έχει προετοιμάσει ισχυρές άμυνες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Γνώστες των υποθέσεων των λιμανιών επισημαίνουν ότι αν η κυβέρνηση πιέσει πολύ τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να πέσει πάνω σε... ξέρα και να έχει νέο ναυάγιο το οποίο θα βαρύνει ιδιαίτερα στο κύρος της χώρας και θα πλήξει την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών οργάνων.
 Ο Γιώργος Ανωμερίτης έχει πολλάκις κοινοποιήσει δημοσίως και σε κατ ιδίαν τις θέσεις του για την επόμενη μέρα του λιμανιού, ενώ από κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου είχαν εγκριθεί κονδύλια 2 δισ. για ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, ενοποίηση λιμένων και ενιοποίηση της λειτουγίας τους μέσω του ΟΛΠ. Μέρος αυτών των κεφαλαίων έχει ήδη επενδυθεί σε αυτές τις διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ετσι είναι αδύνατο να αποτιμηθεί η παρούσα και μελλοντική αξία καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισής του. Αναφερόμενος στην προσπάθεια επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων ο Στέλιος Σταυρίδης αναφέρει ότι αν και το σχέδιο πώλησης του ποσοστού του 74% της κυβέρνησης στον ΟΛΠ ήταν «διστακτικά» προγραμματισμένο για το 2014, είναι πιθανό να μεταφερθεί πιο προστά, μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει και παραχώρηση της διαχείρισης για 30 ή 40 χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WSJ, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το εκτιμώμενο κενό των 1 δισ. ευρώ ενώ, σε συνδυασμό με την πιθανή πώληση του ελληνικού εθνικού σιδηροδρόμου, θα μπορούσε να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών, που ήδη έχουν ενδιαφερθεί για τον ΟΛΠ. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης,  «το λιμάνι είναι μια ώριμη επιλογή, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Κίνα. Έχουμε αρκετές διαφορετικές επιλογές: μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις μας».