Latest News

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα νέα δικαστήρια του Πειραιά - Μεγάλοι χαμένοι οι Δημότες και η πόλη

 Από τον Κύρο Παληκάρη

"Πόλεμος" ανακοινώσεων μεταξύ Δήμου Πειραιά και Υπουργείου Δικαιοσύνης ξέσπασε, με αφορμή το θέμα των νέων δικαστηρίων στο κτίριο της πρώην Ραλλείου, που
πλέον κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα με μεγάλους χαμένους την πόλη και τους Δημότες, καθώς με επικοινωνιακά παιχνίδια δεν πρόκειται ν' αποκτήσουν ούτε νέο δικαστικό μέγαρο, αλλά ούτε ν' αξιοποιηθεί ένα κτίριο - φάντασμα. 

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, υποστηρίζοντας ότι προτίθεται να εισηγηθεί την αναστολή της προηγούμενης απόφασης παραχώρησης του κτιρίου της Ραλλείου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ για πρώτη φορά πρότεινε άλλο κτίριο που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών στην Ακτή Κονδύλη για τη δημιουργία του νέου δικαστικού Μεγάρου (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Στις δηλώσεις Μώραλη απάντησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου, ο οποίος απόρησε με την ξαφνική αλλαγή στάσης του Δημάρχου και επέστρεψε το μπαλάκι των ευθυνών για τις καθυστερήσεις στο Δήμο Πειραιά, λέγοντας ότι άργησε να δώσει απαντήσεις έναν χρόνο περίπου μετά από την αποστολή των ερωτημάτων από το Υπουργείο.

Αναλυτικά η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπασπύρου για την Ράλλειο είναι η εξής:
«Εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα με δηλώσεις που αποδίδονται στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη σχετικά με ενδεχόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άρση της απόφασής του προς παραχώρηση της Ραλλείου Σχολής για τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου.
Ο Δήμαρχος Πειραιά γνωρίζει ότι γίνονται ενέργειες για την επίσπευση της διαδικασίας. Εξάλλου, και ο ίδιος ήταν παρών σε διευρυμένη συνάντηση με αρμόδιους πολιτικούς και διοικητικούς φορείς,  που διεξήχθη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 24/11/2017.
Είναι απορίας άξιο ότι καταλογίζονται δήθεν καθυστερήσεις στις υπηρεσίες του Υπουργείου, όταν μάλιστα έγγραφο του Δήμου Πειραιά που απαντά σε ερωτήματα για τους όρους της παραχώρησης αποστάλθηκε  μετά την παραπάνω συνάντηση μόλις στις 6/12/17, δηλαδή έναν χρόνο περίπου μετά από την αποστολή των ερωτημάτων από το Υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας στην εύλογη αγωνία κάθε ενδιαφερομένου, ενημερώνουμε ότι η υπόθεση της παραχώρησης βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισής της από τα αρμόδια όργανα, με πρώτιστο μέλημα να εξασφαλιστούν πλήρως όλες οι παράμετροι για την μετατροπή του υφιστάμενου χώρου σε ένα λειτουργικό και ασφαλές κτίριο».




ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

Ο Δήμαρχος Πειραιά φάνηκε να ενοχλείται από την απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και έκρινε πως χρειάζεται να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα για το θέμα των νέων δικαστηρίων του Πειραιά στον 3ο κατά σειρά γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά τον αναφέρει στην ανακοίνωσή του. 
«Εντύπωση μου προκάλεσαν  οι δηλώσεις του 3ου κατά σειρά Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα,  που αναλαμβάνει να «τρέξει» την υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά κυρίου Δ. Παπασπύρου, ύστερα από την τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Από μόνο του και μόνο το γεγονός αυτό,  αποδεικνύει και εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της καθυστέρησης. Υπάρχει σοβαρό κράτος που θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα ένα έργο τέτοιας σημασίας και ανά ένα χρόνο αλλάζει το πρόσωπο που θεωρητικά συντονίζει όλους τους υπόλοιπους;
Θα περίμεναν λοιπόν όλοι όσοι ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν στο σημερινό ακατάλληλο κτήριο της οδού Σκουζέ και εννοώ πολίτες, δικηγόρους, δικαστές, υπαλλήλους  και άλλους,  μια ξεκάθαρη απάντηση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα,  του τι γίνεται με την υπόθεση και σε καμιά περίπτωση τη μεταφορά ευθυνών για την απαράδεκτη και ανεξήγητη πλέον  καθυστέρηση  από το αρμόδιο υπουργείο στον Δήμο Πειραιά.
Αλλά αφού επέλεξε αυτόν τον τρόπο ο Γενικός Γραμματέας,  τον καλώ  δημόσια να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα και αόριστα  στα εξής:
Α)Ποιός και γιατί ανέλαβε τη μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου της πρώην Ραλλείου καθώς και ποιός πλήρωσε τη συγκεκριμένη μελέτη.
Β) Ποιός θα αναλάβει, ποιος θα πληρώσει (σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πόσο χρόνο θα κάνει η ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης για τη δημοπράτηση;
Γ) Πότε θα δημοπρατηθεί το έργο, από ποιόν θα πληρωθεί(σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πότε θα ολοκληρωθεί τελικά;
Δ) Ποιά είναι τα αρμόδια όργανα που θα εγκρίνουν τελικά -όπως στην δήλωσή του ισχυρίζεται- και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και λειτουργικότητα του κτηρίου.
Ε) Να μας ενημερώσει για μια, ειλικρινά για μια μόνο ενέργεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  προκειμένου να τρέξει γρηγορότερα η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι ο Γενικός Γραμματέας ή δεν γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης ή είναι παραπληροφορημένος,   γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η τόσο άστοχη, παραπλανητική  και πρόχειρη απάντησή του.
Εκτός φυσικά αν κάτι άλλο συμβαίνει.
Περιμένω με ιδιαίτερη αγωνία και μάλιστα όσο γρήγορα  απάντησε στις χτεσινές μου δηλώσεις,  τις απαντήσεις του στα ερωτήματα που σήμερα θέτω.
Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά θα προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων,  καθώς και σε Συνέντευξη Τύπου,  ώστε να παρουσιάσει όλα τα σχετικά έγγραφα με ημερομηνίες και να καταστήσει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο, για το τι ο κάθε ένας έχει πράξει  μέχρι σήμερα  γιατί εδώ ταιριάζει κάλλιστα η παροιμία, «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».
Τέλος,  θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για τις προσπάθειες  και  ενέργειές του,  οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα και όχι με λόγια  το ενδιαφέρον του».

@ Σίγουρα ευθύνες για την καθυστέρηση έχουν και ο Δήμος Πειραιά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς, όπως λένε οι φίλοι μας οι Κινέζοι, για να χτυπήσεις παλαμάκια χρειάζονται δύο χέρια! 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν συνεχιστούν αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μην γίνουν τα νέα δικαστήρια του Πειραιά και να μην αξιοποιηθεί το γιαπί της πρώην Ραλλείου...