Latest News

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Συνεδρίαση - παρωδία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά


Από τον Κύρο Παληκάρη

"Κατώτερη των περιστάσεων" χαρακτηρίζεται επιεικώς η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά  που...
ήταν η πρώτη για το 2018.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κυριάρχησαν από την αρχή έως το τέλος της συνεδρίασης τα "παρατράγουδα", εκτός από τους λεκτικούς καβγάδες ανάμεσα στο Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Γκερλέ και Μαρία Σταθάκη από το "Λιμάνι της Αγωνίας", όπως αποκάλυψε το Reportaz Net (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)
 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακή απαρτία (χρειάζονται 25 και ήταν μόλις 26 παρόντες, εκ των οποίων 4-5 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ). Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι φαίνεται πως δεν πήγαν στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, έστω για να ανταλλάξουν ευχές εν όψει της νέας χρονιάς.
Στη συνέχεια προσήλθαν με καθυστέρηση κάποιοι άλλοι (5-6) δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά είχαν αρχίσει να αποχωρούν όσοι πήγαν απλώς να δώσουν το παρών και μετά έφυγαν από την αίθουσα. (σ.σ. Από ένα σημείο και μετά δεν ήταν ούτε ο Δήμαρχος...)
Έτσι παρατηρήθηκε το θλιβερό και απαράδεκτο φαινόμενο, όταν άρχισαν να συζητούνται (και να ψηφίζονται) τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, μόλις 10 από τους 29 δημοτικούς συμβούλους από παράταξη "Πειραιάς Νικητής" και κάποιοι από την αντιπολίτευση.
 Ενδεικτικό της υποβάθμισης και απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά είναι ότι απουσίαζαν ακόμη και  στελέχη της Διοίκησης (Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων) που είχαν θέματα προς ψήφιση και δεν ήταν παρόντες να κάνουν την σχετική εισήγηση και πέρασαν κανονικά χωρίς όσοι τα ψήφισαν να μπορούν να κάνουν τυχόν ερωτήσεις...

Απολογισμός... 

Η απαξίωση όμως του θεσμού κορυφώθηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης. Ανάμεσα στα 37 προγραμματισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης (συζητήθηκε 5ο στη σειρά) ήταν ο απολογισμός στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Πειραιά.
 Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλογερόγιαννης πήρε το λόγο και έκανε την ενημέρωση που κράτησε αρκετή ώρα και φαίνεται πως κούρασε το Σώμα.  (σ.σ.Μπορεί να μίλησε απλά και από καρδιάς αλλά ανέφερε και πολλές άχρηστες λεπτομέρειες για να υπερασπιστεί τις προσπάθειες τον τομέα ευθύνης του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα στον Πειραιά...)
Αποχώρηση...
Μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τα πεπραγμένα στην Καθαριότητα θέλησαν να πάρουν το λόγο δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Μας Ενώνει ο Πειραιάς και Το Λιμάνι της Αγωνίας), προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους ή να θέσουν τυχόν ερωτήματα.
Ωστόσο το προεδρείο δεν έκρινε σωστό ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εισηγήσεις προκαλώντας την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων που ήθελαν να κάνουν τοποθετήσεις έχοντας ως "σύμμαχο" μόνο τον Αντιδήμαρχο που ήθελε να τους ακούσει για όσα είχε πει για την καθαριότητα ενώ αντιδρούσαν οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας του Δήμου Πειραιά.
Ακολούθησαν απίστευτα πράγματα:
Την ώρα που διαμαρτύρονταν οι δημοτικοί σύμβουλοι η αντικαταστάτρια του γραμματέας του Δ.Σ. άρχισε να εκφωνεί τα επόμενα θέματα (ανέφερε μόνο τον αριθμό τους και ούτε καν τον τίτλο!) λέγοντας στα γρήγορα ότι "εγκρίνονται όπως εισάγονται", ενώ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έκανε διάλογο σε υψηλούς τόνους με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που τελικά αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας...

Ένσταση...

Κύκλοι της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι δεν τους άφησαν να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως ο τρόπος ψήφισης των θεμάτων ήταν παράτυπος και δεν συνάδει με τον κανονισμό λειτουργίας, καθώς δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία, ενώ προαναγγέλλουν πως προτίθεται να καταθέσουν ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να ακυρωθεί η ψήφιση των θεμάτων της συνεδρίασης ...