Latest News

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Αλήθειες και μύθοι για την επένδυση στον πρώην εργοστάσιο "Παπαστράτος" στον Πειραιά


Πολύς λόγος και μπόλικη φασαρία γίνεται τελευταία για την επικείμενη επένδυση ιδιωτικής εταιρείας στα πρώην ακίνητα της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος...
στον Πειραιά. 


Το θέμα ήρθε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ύστερα την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Μώραλη να συνάψει "Μνημόνιο Συνεργασίας" με την εταιρεία. Μάλιστα έγινε μια ατέρμονη και ανούσια συζήτηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να προσπαθεί να πείσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι δεν είχαν προλάβει να διαβάσει το κείμενο και ζητούσαν να έρθει το θέμα σε άλλη συνεδρίαση, 
Εμφανώς αγχωμένος ο δήμαρχος άρχισε να διαβάζει το κείμενο προκειμένου να περάσει το θέμα με την επένδυση, το οποίο ήθελε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και όχι μόνο, καθώς επρόκειτο να μιλήσει σε συνέδριο για  Real Estate, αλλά και είχε συνάντηση με κυβερνητικό παράγοντα. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν πολλά και διάφορα, προκαλώντας απορίες για τους λόγους που απασχόλησε τόσο πολύ μια υπόθεση η οποία στο κάτω κάτω της γραφής είναι μια συμφωνία μεταξύ ιδιωτών.
Για τι επένδυση μιλάμε τώρα;
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο, η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ απέκτησε το 50% της εταιρίας Piraeus Port Plaza 1 Α.Ε. που ελέγχει τμήμα των παλαιών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Πειραιά έναντι 1.625.000 ευρώ. Η εταιρεία υπόσχεται ότι ΘΑ επενδύσει περίπου 14 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση των κτιρίων τα οποία στέγαζαν στο παρελθόν τις αποθήκες, την παλιά εργοστασιακή μονάδα και το λιθογραφείο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. σχεδιάζοντας την ανάπλασή τους, σε σύγχρονα κτίρια γραφείων, ενώ δρομολογούνται επίσης, επιπλωμένες κατοικίες, σημεία εστίασης, πολυχώρος εκδηλώσεων και το μουσείο του Παπαστράτου.  ( σ.σ. Η καπνοβιομηχανία εγκατέλειψε πριν από 7 χρόνια τον Πειραιά μεταφέροντας το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο) 
Κατά τα λοιπά, αυτά τα περί επένδυση κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι εξαγγελίες και υποσχέσεις σε βάθος δεκαετίας...
Ποια ανάπτυξη;
Αυτή την ιστορία η δημοτική αρχή Πειραιά θέλει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά, προσδοκώντας να περάσει στον κόσμο ότι ο Πειραιάς βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, θέλοντας να παρουσιάσει ότι αρχίζει να υλοποιεί τις προεκλογικές υποσχέσεις για 35.000 νέες θέσεις εργασίας. Έτσι, επιχειρεί να εμφανίσει ως μεγάλο επίτευγμα ότι στο "Μνημόνιο Συνεργασίας" με την εταιρεία συμπεριλαμβάνει το κριτήριο της εντοπιότητας για τις νέες θέσεις εργασίας. ( σ.σ. Η αλήθεια είναι ότι τα τέτοιου είδους μνημόνια συνεργασίας δεν δεσμεύουν επί της ουσίας καμία από τις δύο πλευρές και συνήθως δεν τηρούνται ακόμα κι αν γίνονται μεταξύ Δήμων και φορέων του Δημοσίων πόσο μάλλον με ιδιωτική εταιρεία...)
Ποιες νέες θέσεις εργασίας;
Αν δει κάποιος όσα λέει η εταιρεία θα κάνει ανάπλαση των κτιρίων, άρα λογικά θα χρησιμοποιηθούν συνεργεία για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών. ( Εδώ τώρα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα παίζει ρόλο "η εντοπιότητα", αφού συνήθως ανάλογα συνεργεία εργολάβων αποτελούνται συνήθως από αλλοδαπούς εργάτες. Αν η δημοτική αρχή επιδίωκε να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας, τότε θα μπορούσε αυτό το κριτήριο της εντοπιότητας να το είχε εφαρμόσει από την μέρα ανάληψη των καθηκόντων της στις εργολαβίες του Δήμου, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια).
Στη συνέχεια οι επενδυτές λένε πως θα στραφούν προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως επίσης και στις ναυτιλιακές εταιρείες, που κατά κανόνα ενδιαφέρονται για τη στέγασή τους στο λιμάνι του Πειραιά. προκειμένου να μισθώσουν τους ανακαινισμένους χώρους. (Εδώ τώρα δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς  πως μια εταιρεία που λειτουργεί ήδη  αλλού θα αποφασίσει να νοικιάσει χώρους θα πειστεί να προχωρήσει και σε νέες προσλήψεις πέρα του κόστους για τη μεταφορά της στα νέα κτίρια)
Επιπλέον στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνονται και η δημιουργία επιπλωμένων κατοικιών (εδώ τώρα μάλλον δεν μπορούμε να μιλάμε για νέες θέσεις εργασίας), αλλά και σημείων εστίασης (εδώ μπορεί να δημιουργηθεί κάποια θέση εργασία για την εξυπηρετήσει εργαζόμενων και ενοίκων με τη λειτουργία κυλικείου, καφέ ή εστιατόριου) 
Τέλος δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πως μπορεί να γίνει από μια ιδιωτική εταιρεία όσα λέγονται περί συνολική ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.
@ Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επένδυση στον πρώην εργοστάσιο "Παπαστράτος" στον Πειραιά ...
Περισσότερα εδώ