Latest News

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Γιώργος Μαζωνάκης: Στον εισαγγελέα οι δύο γιατροί – Το «χαμένο» τρίωρο και οι αντιφάσεις

 


Ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, οι δύο γιατροί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη.

Πρόκειται για τον Ηλία Θεοδωρόπουλο και την Ιωάννα Γάκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για θανατηφόρα έκθεση. Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αξιολογήσει το προανακριτικό υλικό και θα αποφασίσει τις επόμενες ποινικές ενέργειες.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στις καταθέσεις, στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, στα τεχνικά δεδομένα του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης και στην αδειοδότηση του ιατρείου και του εξοπλισμού του.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νεκροψία-νεκροτομή, παρουσία τεχνικού συμβούλου που όρισε η οικογένεια του τραγουδιστή.

Το «χαμένο» τρίωρο και η ώρα άφιξης

Κομβικό σημείο της έρευνας αποτελεί η ακριβής ώρα κατά την οποία ο Γιώργος Μαζωνάκης έφτασε στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γιατρός φέρεται να κατέθεσε ότι ο τραγουδιστής καθυστέρησε στο ραντεβού του και προσήλθε περίπου στις 16:30. Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, ωστόσο, φέρεται να τον καταγράφει στον χώρο ήδη από τις 13:30, δηλαδή τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, η κλήση προς το ΕΚΑΒ είχε γίνει λίγο μετά τις 16:20. Η χρονική αυτή ασυμφωνία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, τα οποία επιχειρούν να απαντήσουν οι ερευνητές ανασυνθέτοντας λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του τραγουδιστή από την άφιξή του έως την κατάρρευση και την κλήση για βοήθεια.

Είχε αρχίσει η πλασμαφαίρεση;

Ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η διαδικασία της πλασμαφαίρεσης είχε ήδη ξεκινήσει όταν ο Γιώργος Μαζωνάκης υπέστη ανακοπή.

Η γιατρός φέρεται να υποστήριξε ότι η θεραπεία δεν είχε αρχίσει και ότι ο τραγουδιστής κατέρρευσε κατά την τοποθέτηση των φλεβοκαθετήρων. Ειδικότερα, κατά την εκδοχή της, η αρτηριακή του πίεση υποχώρησε απότομα όταν επιχειρούσε να τοποθετήσει τον δεύτερο καθετήρα στο αριστερό του χέρι. Σε άλλη αναφορά από την κατάθεσή της γίνεται λόγος μόνο για τοποθέτηση «πεταλούδας».

Από την άλλη πλευρά, διασώστες του ΕΚΑΒ φέρονται να έχουν καταθέσει ότι, όταν έφτασαν στο ιατρείο, το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης βρισκόταν σε λειτουργία.

Τα τεχνικά δεδομένα της συσκευής φέρεται να δείχνουν ότι κατά την τελευταία ενεργοποίησή της παρέμεινε σε λειτουργία για περίπου 45 λεπτά. Θα ακολουθήσει εξειδικευμένος έλεγχος, ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια ο χρόνος και οι συνθήκες χρήσης της.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν ποια διαδικασία εφαρμόστηκε, πόσο είχε προχωρήσει, ποιοι βρίσκονταν στο ιατρείο και ποιες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την κατάρρευση.

Το τσιρότο στο κεφάλι και η αναφορά για πτώση

Οι Αρχές διερευνούν και ένα τραύμα που φέρεται να έφερε ο Γιώργος Μαζωνάκης στο κεφάλι, το οποίο ήταν καλυμμένο με τσιρότο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις της γιατρού και μιας υπαλλήλου, ο τραγουδιστής φέρεται να τους είπε: «Ζαλίστηκα και έπεσα στη σκάλα καθώς έβγαινα από το σπίτι».

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με την επιδείνωση της υγείας του ή με όσα ακολούθησαν στο ιατρείο.

Βρέθηκαν δύο μηχανήματα πλασμαφαίρεσης

Σημαντικό μέρος της έρευνας αφορά τη λειτουργία και την αδειοδότηση του χώρου. Κατά την αυτοψία αστυνομικών και κλιμακίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εντοπίστηκαν δύο μηχανήματα πλασμαφαίρεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζονται, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής η σχετική άδεια για την εγκατάσταση και τη χρήση τους.

Οι συγκεκριμένες συσκευές δεν εμφανίζονταν, κατά πληροφορίες, στον καταγεγραμμένο εξοπλισμό του χώρου κατά τους ελέγχους που είχε πραγματοποιήσει ο ΙΣΑ το 2024 και το 2025.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διευκρινίσει ότι ο χώρος διέθετε άδεια παθολογικού ιατρείου και ότι σε μια τέτοια δομή δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση αντίστοιχου εξοπλισμού.

Όπως επισημαίνεται, η πλασμαφαίρεση αποτελεί σύνθετη ιατρική διαδικασία. Πρέπει να πραγματοποιείται όταν υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και σε δομή ικανή να αντιμετωπίσει πιθανές επιπλοκές.

Η κατάθεση του ειδικού αιματολόγου

Για να αποκτήσουν σαφή εικόνα σχετικά με τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τους ενδεχόμενους κινδύνους της πλασμαφαίρεσης, οι αστυνομικοί απευθύνθηκαν σε εξειδικευμένο αιματολόγο δημόσιου νοσοκομείου.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μετέβησαν στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκαν ότι η συγκεκριμένη πράξη εφαρμόζεται για ορισμένες παθήσεις και απαιτεί πιστοποιημένο μηχάνημα, δύο φλεβοκαθετήρες και εξειδικευμένο, πιστοποιημένο προσωπικό.

Η κατάθεση του αιματολόγου εντάχθηκε στη δικογραφία και θα συνεκτιμηθεί με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό.

Το εύρημα από παλαιότερη έρευνα για αναβολικά

Στον φάκελο της υπόθεσης έχει προστεθεί και στοιχείο από παλαιότερη έρευνα των Αρχών για παράνομη παρασκευή και διακίνηση αναβολικών ουσιών. Κατά πληροφορίες, σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε φαρμακείο το οποίο φερόταν να χρησιμοποιείται ως σημείο παρασκευής και διακίνησης αναβολικών είχαν βρεθεί συνταγές στο όνομα της Ιωάννας Γάκα.

Το συγκεκριμένο εύρημα επανεξετάζεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να συνδέουν την παλαιότερη υπόθεση με τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη. Πρόκειται για δύο διακριτές έρευνες και οποιαδήποτε μεταξύ τους σύνδεση μένει να αποδειχθεί.

Τι κατασχέθηκε από το ιατρείο

Οι συλλήψεις ακολούθησαν την πολύωρη έρευνα στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου 11 στο Κολωνάκι. Αστυνομικοί βρίσκονταν στον χώρο από νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Στις 09:00 έφτασε επιτροπή του ΙΣΑ για να ελέγξει το ιατρείο και τα μηχανήματα, ενώ περίπου στις 10:30 ακολούθησε ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με στέλεχος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Παρουσία εισαγγελέα, αστυνομικών της Ασφάλειας και εξειδικευμένων στελεχών, οι δύο γιατροί υπέδειξαν όλους τους χώρους του ιατρείου.

Οι Αρχές συγκέντρωσαν μεγάλο όγκο εγγράφων και ψηφιακών πειστηρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης, αρχεία και σκευάσματα που εντοπίστηκαν στον χώρο.

Λίγο πριν από τις 16:00, οι αστυνομικοί αποχώρησαν μεταφέροντας φακέλους και σακούλες με υλικό, μέρος του οποίου έφερε την ένδειξη «evidence». Όλα τα ευρήματα εστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για εξέταση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα ψηφιακά πειστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιχειρήθηκε διαγραφή ή εξαφάνιση στοιχείων μετά τον θάνατο του τραγουδιστή.

Έρευνα και στο σπίτι των γιατρών

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στο ιατρείο, οι έρευνες επεκτάθηκαν στην κατοικία του ζευγαριού στο Ψυχικό. Αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι λίγο πριν από τις 18:00. Η έρευνα διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά και αμέσως μετά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποχώρησαν μαζί με τους δύο γιατρούς.

Το ζευγάρι οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών στην Κυψέλη, όπου έδωσε συμπληρωματικές καταθέσεις σχετικά με τα νέα ευρήματα. Ακολούθησε ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα και η σύλληψή τους.

Νομικά κινείται η οικογένεια του τραγουδιστή

Η οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη έχει δηλώσει ότι θα παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των δύο γιατρών και κατά παντός υπευθύνου, εφόσον προκύψουν οι αντίστοιχες ευθύνες.

Ο επί χρόνια δικηγόρος του καλλιτέχνη και πλέον νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας, Χαράλαμπος Λυκούδης, έχει τονίσει ότι στόχος είναι η πλήρης διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου, χωρίς να προδικάζεται η ευθύνη κανενός.

Έχει επίσης προαναγγείλει αιτήματα για σειρά διαδικαστικών πράξεων, μεταξύ των οποίων και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να εξεταστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Σήμερα η νεκροψία-νεκροτομή

Η νεκροψία-νεκροτομή, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη, μετατέθηκε για σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παραστεί ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας.

Η διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από ιατροδικαστές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, παρουσία του εκπροσώπου που έχει ορίσει η οικογένεια. Tο πόρισμα θεωρείται καθοριστικό για την εξέλιξη της έρευνας, καθώς δεν έχει ακόμη ενταχθεί στη δικογραφία τελικό συμπέρασμα για την ακριβή αιτία θανάτου.

Στο επίκεντρο βρίσκονται η χρονική ακολουθία των γεγονότων, το εάν και σε ποιο στάδιο είχε ξεκινήσει η πλασμαφαίρεση, οι συνθήκες πραγματοποίησης της διαδικασίας, η νομιμότητα του εξοπλισμού και το κατά πόσο μπορεί να τεκμηριωθεί αιτιώδης σύνδεση ανάμεσα στις προηγηθείσες ιατρικές πράξεις και στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη.

Google News

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο