Η Apple έστειλε ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον τριών Τούρκων υπουργών, προειδοποιώντας τους ότι ενδέχεται να είχαν γίνει στόχος επιθέσεων με κατασκοπευτικό λογισμικό (spyware), σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και μίλησαν στο Middle East Eye.
Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία τεχνολογίας είχε ενημερώσει απροσδιόριστο αριθμό χρηστών iPhone σε 110 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, ότι πιθανόν είχαν στοχοποιηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEE, οι τρεις υπουργοί περιλαμβάνονταν στην ίδια ομάδα χρηστών που έλαβαν τις σχετικές ειδοποιήσεις.
Η εξέλιξη δεν θεωρείται πρωτοφανής, καθώς υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν βρεθεί και στο παρελθόν στο στόχαστρο ύποπτων επιθέσεων που συνδέονταν με το ισραηλινής κατασκευής λογισμικό Pegasus, το 2021.
Την ίδια χρονιά, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Forbidden Stories, σε συνεργασία με 16 μέσα ενημέρωσης, είχε αποκαλύψει ότι περισσότεροι από 50.000 τηλεφωνικοί αριθμοί είχαν επιλεγεί από κυβερνητικούς πελάτες ως πιθανοί στόχοι παρακολούθησης από το 2016.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιο λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιήθηκε στις τελευταίες απόπειρες, καθώς αρκετές εταιρείες διαθέτουν αντίστοιχα εργαλεία παρακολούθησης.
Οι τουρκικές Αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση απέτυχε
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο MEE ότι οι Αρχές εκτιμούν πως οι προσπάθειες παραβίασης των κινητών τηλεφώνων των υπουργών δεν ήταν επιτυχείς. Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει τα ονόματα των κυβερνητικών στελεχών που φέρονται να στοχοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί χρησιμοποιούσαν συσκευές με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και ειδικά κρυπτογραφημένες εφαρμογές, προκειμένου να προστατεύονται ευαίσθητες πληροφορίες.
Μετά την προειδοποίηση της Apple, η νεοσύστατη Προεδρία Κυβερνοασφάλειας της Τουρκίας εξέτασε τα συγκεκριμένα κινητά, προχώρησε στην αντικατάστασή τους και έλαβε πρόσθετα μέτρα προστασίας.
Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι απόπειρες παραβίασης τηλεφώνων υπουργών, πολιτικών, επιχειρηματιών και άλλων επιφανών προσώπων έχουν γίνει συχνό φαινόμενο στην περιοχή.
«Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτές τις επιθέσεις και όλοι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», δήλωσε.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων. Το 2021, για παράδειγμα, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αντικαταστήσει τόσο τις συσκευές όσο και τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους, προκειμένου να διακόψουν οποιαδήποτε πιθανή σύνδεση με κατασκοπευτικό λογισμικό.
Η Apple διαθέτει επίσης τη λειτουργία Lockdown Mode, η οποία έχει σχεδιαστεί για την προστασία χρηστών από ιδιαίτερα προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων zero-click exploits. Πρόκειται για επιθέσεις που μπορούν να παραβιάσουν ένα smartphone χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να πατήσει κάποιον σύνδεσμο ή να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
Το Pegasus είχε γίνει γνωστό, μεταξύ άλλων, επειδή είχε εκμεταλλευτεί ευπάθεια του iMessage για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα αποθηκευμένα σε smartphones.
Υποψίες στην Άγκυρα ακόμη και για Ελλάδα και Ισραήλ
Πηγές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι πίσω από τις τελευταίες απόπειρες θα μπορούσε να βρίσκεται ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο εντοπισμός του πραγματικού δράστη σε τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι στην Τουρκία υποψιάζονται χώρες όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται στοιχεία που να αποδεικνύουν εμπλοκή τους. Επιπλέον, το Pegasus έχει πωληθεί σε πολλές κυβερνήσεις της ευρύτερης περιοχής.
Η αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος iOS ενός iPhone μπορεί επίσης να διαγράψει πιθανά ίχνη μιας επίθεσης. Ακόμη και όταν παραμένουν στοιχεία, αυτά ενδέχεται να οδηγούν απλώς σε μια διεύθυνση IP που συνδέεται με συγκεκριμένη χώρα, κάτι που από μόνο του δεν αποδεικνύει την πραγματική προέλευση της κυβερνοεπίθεσης.

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο
