Latest News

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026

Μυστράς: 11 μήνες με αναστολή στον 55χρονο που έκρυβε τον πατέρα του σε καταψύκτη – «Ήθελα να τον κρατήσω άφθαρτο»

 


Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο 55χρονος που είχε κρύψει το άψυχο σώμα του πατέρα του σε καταψύκτη, σε ξενώνα στην περιοχή του Μυστρά.

Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης αφορούσε μόνο το σκέλος της ψευδούς κατάθεσης, δηλαδή τις ανακριβείς πληροφορίες που είχε δώσει ο κατηγορούμενος στις Αρχές σχετικά με το πού βρισκόταν ο πατέρας του.

Παρότι η εισαγγελέας είχε προτείνει η ποινή να εκτελεστεί, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αποφάσισε να δοθεί τριετής αναστολή. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 55χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν εκδικάστηκε ακόμη η υπόθεση της απάτης

Το δικαστήριο δεν προχώρησε στην εξέταση της κατηγορίας για απάτη κατ’ εξακολούθηση, καθώς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια το συνολικό ποσό που φέρεται να αφορά η υπόθεση.

Κεντρικό ζήτημα για την εξέλιξη της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελεί ο χρόνος θανάτου του ηλικιωμένου. Από το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης αναμένεται να προκύψει για πόσο διάστημα μετά τον θάνατό του συνεχίστηκε η είσπραξη των συντάξεών του.

Η σχετική εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να εξεταστεί το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης. Η έρευνα, επομένως, παραμένει σε εξέλιξη και η κατηγορία της φερόμενης απάτης αναμένεται να κριθεί σε επόμενο στάδιο, όταν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δεδομένα.

«Δεν είχα οικονομικά κίνητρα» – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Κατά την απολογία του στο δικαστήριο, ο 55χρονος υποστήριξε ότι η απόφασή του να κρατήσει τον νεκρό πατέρα του στην κατάψυξη δεν συνδεόταν με οικονομικούς λόγους, αλλά με την αδυναμία του να αποδεχθεί την απώλειά του.

«Είχα την ανάγκη να τον κρατήσω άφθαρτο τον πατέρα μου, καθώς ήταν το τελευταίο εν ζωή πρόσωπο και γι’ αυτό τον έβαλα στην κατάψυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δικαστικές Αρχές, ωστόσο, συνεχίζουν να εξετάζουν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της συνέχισης καταβολής των συντάξεων του ηλικιωμένου μετά τον θάνατό του. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή, ο ηλικιωμένος φαίνεται πως κατέληξε από φυσικά αίτια, γεγονός που, σε αυτή τη φάση της έρευνας, απομακρύνει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής παρουσίασε δυσκολίες, καθώς η σορός βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βαθιά κατάψυξη. Παρ’ όλα αυτά, από τα πρώτα ευρήματα δεν προέκυψαν ενδείξεις που να παραπέμπουν σε βίαιο θάνατο.

Οι Αρχές αναμένουν πλέον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, καθώς από τα δείγματα γενετικού υλικού και ιστών που ελήφθησαν θα προκύψει η πλήρης εικόνα για τις συνθήκες θανάτου του 90χρονου.

Το κρίσιμο ερώτημα: Πότε πέθανε ο ηλικιωμένος

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη ιατροδικαστική εικόνα δείχνει φυσικό θάνατο, ένα από τα βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο έφυγε από τη ζωή ο ηλικιωμένος.

Ο 55χρονος υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε φυσιολογικά πριν από περίπου δύο χρόνια και ότι στη συνέχεια αποφάσισε να κρατήσει τη σορό του στην κατάψυξη για ψυχολογικούς λόγους. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής φέρονται να αναφέρουν ότι είχαν να δουν τον 90χρονο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και τρία ή τέσσερα χρόνια. Ο ηλικιωμένος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων και άνοια.

Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας θανάτου θεωρείται καθοριστικός και για το σκέλος της έρευνας που αφορά πιθανή απάτη σχετικά με την είσπραξη συντάξεων μετά τον θάνατό του.

Η υπεράσπιση μιλά για «βαθιά αγάπη» προς τους γονείς του

Ο 55χρονος εμφανίζεται, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, μετανιωμένος για την απόφασή του να κρατήσει τη σορό του πατέρα του στον χώρο του ξενώνα.

Η υπεράσπιση επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την πράξη του δεν υπήρχε οικονομικό κίνητρο, αλλά η δυσκολία του να διαχειριστεί την απώλεια του ανθρώπου που φρόντιζε για χρόνια.

Όπως ανέφερε ο συνήγορός του, ο 55χρονος είχε αναλάβει αποκλειστικά τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών του και ήταν ιδιαίτερα δεμένος μαζί τους. «Από τις πρώτες συζητήσεις και εκτιμήσεις μαζί του, είναι ένας άνθρωπος που αγαπούσε παθολογικά τους γονείς του. Είχε αναλάβει ο ίδιος να τους φροντίζει, σαν αποκλειστική νοσοκόμα. Αυτή η παθολογική αγάπη εξηγεί πάρα πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Η μητέρα του ήταν πριν κάποια χρόνια βαριά άρρωστη και ο ίδιος από τη στοργή που είχε, δεν είχε προσλάβει αποκλειστική νοσοκόμα. Ο ίδιος δηλαδή τούς φρόντιζε».

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έρευνα των Αρχών, όταν διαπιστώθηκε ότι ο ηλικιωμένος είχε πάψει να εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν τελικά στον 55χρονο και προχώρησαν στη σύλληψή του, καθώς στον κλειστό ξενώνα εντοπίστηκε η σορός του πατέρα του μέσα σε καταψύκτη.

Πριν από την αποκάλυψη, ο ίδιος είχε αναφέρει στις Αρχές ότι ο πατέρας του βρισκόταν στην Αθήνα. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς η αδελφή του κατηγορούμενου, η οποία διαμένει στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν είχε μαζί της τον ηλικιωμένο.

Google News

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο