Αυτή η δράση, η οποία θα χρησιμοποιήσει τουρμπίνες και τη μέθοδο ULV (Ultra Low Volume), θα καλύψει περίπου 10.000 στρέμματα επιλεγμένων περιοχών και οικισμών στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες εξέτασαν τις τελευταίες επιδημιολογικές πληροφορίες και την αυξημένη επιβάρυνση που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Τονίστηκε η ανάγκη για στενή συνεργασία και διαρκή συντονισμό μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να προσαρμόζονται άμεσα οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι «σε θέματα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό». Η στρατηγική τους περιλαμβάνει καθημερινή παρακολούθηση των δεδομένων και προσαρμογή των παρεμβάσεων βάσει των συστάσεων των επιστημόνων. Από τις αρχές του 2026, οι ψεκασμοί στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 30%, και τώρα εντείνουν τις δράσεις τους.
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», επεσήμανε ο περιφερειάρχης, «αλλά έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, επιστημονική καθοδήγηση και συνεχώς βρισκόμαστε στο πεδίο, υποστηρίζοντας τους Δήμους με τα διαθέσιμα μέσα».
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, παρά τις προληπτικές ενέργειες που έχουν ληφθεί. Η ομάδα του ΕΟΔΥ συμμετέχει σε συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προγραμματίσει την επόμενη φάση δράσεων.
Πώς θα γίνει ο ψεκασμός
Η μέθοδος ψεκασμού περιλαμβάνει την εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών και θα διεξαχθεί από το έδαφος, σε οικισμούς και επιλεγμένες θέσεις, με τη συνεργασία της Επιτροπής Κουνουπιών. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα και οι εφαρμογές πραγματοποιούνται υπό κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες, διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική συμβατότητα και την ασφάλεια ανθρώπων και άλλων οργανισμών.
Η δραστική ουσία του σκευάσματος είναι φωτοδιασπώμενη και οι ψεκασμοί θα γίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές. Οι εξειδικευμένες μηχανές εκνέφωσης θα διασχίσουν καθορισμένες διαδρομές γύρω από τους οικισμούς, αποφεύγοντας περιοχές με πυκνή δόμηση.
Παράλληλα, η Περιφέρεια συνεργάζεται με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για τη σταθερή παρακολούθηση των πληθυσμών των κουνουπιών, εξασφαλίζοντας ότι οι παρεμβάσεις σχεδιάζονται με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα. Ο σχεδιασμός αυτός αξιολογείται συνεχώς σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλες αρμόδιες αρχές, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε νέα επιδημιολογική ή εντομολογική ένδειξη.
Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 102 τακτικοί κύκλοι ψεκασμών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, ενώ έχουν γίνει και 20 αεροπορικές εφαρμογές με ελικόπτερα. Επιπλέον, εκατοντάδες πτήσεις με drones ειδικού τύπου έχουν πραγματοποιηθεί για να καλύψουν περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες από τα επίγεια συνεργεία.

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο
