Τη σημασία της στενότερης διασύνδεσης της ελληνικής ναυτιλίας με την παραγωγική οικονομία και τη βιομηχανία της χώρας υπογραμμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), με αφορμή τη συμμετοχή του προέδρου του, Βασίλη Κορκίδη, στο 7ο Βαλκανικό Forum που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ναυτιλία και Βόρεια Ελλάδα – Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές».
Το ΕΒΕΠ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κώστα Γκιουλέκα, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και της εθνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνεται, η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της χώρας, όμως η μεγάλη πρόκληση είναι πλέον η μεταφορά μεγαλύτερου μέρους της ναυτιλιακής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική παραγωγή, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων, η οποία έχει παρουσιάσει το πρώτο ολοκληρωμένο μανιφέστο για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων που τη στηρίζουν.
Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι η γεωγραφική θέση της Μακεδονίας και της Θράκης προσφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, καθώς συνδέει το Αιγαίο με τις αγορές των Βαλκανίων, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αξιοποιώντας τον λιμένα της και τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, ενώ η Καβάλα και ιδιαίτερα η Αλεξανδρούπολη αποκτούν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις μεταφορές, την ενέργεια και τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.
