Το έργο κατασκευής τελεφερίκ στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αντιμετωπίζει ακόμη μία καθυστέρηση, καθώς οι εργασίες σταμάτησαν εκ νέου μετά την αποκάλυψη νέου αρχαιολογικού ευρήματος στο... σημείο εκσκαφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρημα που εντοπίστηκε από το τρυπάνι κατά τις πρόσφατες εργασίες εκτιμάται προκαταρκτικά ως πιθανή δεξαμενή, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλες ερμηνείες ως προς τη φύση και τη χρήση του.
Η διαδικασία προβλέπει την παραπομπή του ευρήματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο θα κληθεί να αξιολογήσει την αρχαιολογική του σημασία και να αποφασίσει αν και με ποιους όρους μπορεί να συνεχιστεί το έργο.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που το έργο συναντά αρχαιολογικό «φρένο», με την προηγούμενη υπόθεση να έχει αντιμετωπιστεί ταχύτατα από το ΚΑΣ, το οποίο είχε δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η νομική και διοικητική διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν την οικοδομική άδεια του έργου, με προσφυγές πολιτών να αναμένονται στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου θα κατατεθεί πλήρης φάκελος της υπόθεσης.
Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν διατυπωθεί διαφορετικές ερμηνείες για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου χωρίς τυπική οικοδομική άδεια, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζουν κατά πόσο πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Παράλληλα, η νέα καθυστέρηση δημιουργεί πρόσθετη πίεση στο χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η ολοκλήρωση του έργου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών καθίσταται πλέον αβέβαιη.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει και διεθνές ενδιαφέρον, καθώς έχει απασχολήσει μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα “Le Monde” σε δημοσίευμά της να αναδεικνύει τη διαρκή πολυπλοκότητα του έργου και τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις.
Αναλυτικότερα αναφέρονται τα εξής:
Κι όμως, το 2025, το κίνημα πολιτών για τη διάσωση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς Europa Nostra κατέταξε τη Μονεμβασιά ανάμεσα στους επτά πολιτιστικούς χώρους που απειλούνται περισσότερο στην Ευρώπη. Ο οργανισμός εκτιμά ότι η κατασκευή ενός τελεφερίκ «ενέχει σημαντικούς κινδύνους αλλοίωσης του τοπίου, αρχαιολογικής διαταραχής και μη αναστρέψιμων ζημιών στο εύθραυστο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του μνημείου».
Ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας έχει καταθέσει πολλές νομικές προσφυγές προσπαθώντας να σταματήσουν αυτό το έργο, μάταια προς το παρόν. «Το τελεφερίκ είναι μια νέα κατασκευή, μεγάλης κλίμακας», επιμένει η Μαρία Χαραμή, δικηγόρος και μέλος του συλλόγου. Σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορεί να εμπίπτει στο άρθρο 40 του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων, όπως ισχυρίζονται ο Δήμος και το Υπουργείο Πολιτισμού — μια διάταξη που προορίζεται για επείγουσες επεμβάσεις συντήρησης — και απαιτεί οικοδομική άδεια η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ποτέ.
