Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά αεροσκάφη εάν εισέλθουν στον εναέριο.... χώρο τους.
«Ναι, το πιστεύω», είπε ο Τραμπ όταν δέχτηκε ερώτηση σχετικά με τις καταρρίψεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Αργότερα, απέφυγε να πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια κατάρριψης ρωσικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τις οδηγίες.
«Εξαρτάται από την περίσταση», είπε. «Αλλά ξέρετε, είμαστε πολύ ισχυροί απέναντι στο ΝΑΤΟ».
Επιπλέον, όπως ο ίδιος σημείωσε, σχεδιάζει να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προκειμένου να τον προτρέψει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να πιέσει συμμάχους του ΝΑΤΟ να διακόψουν τους ενεργειακούς δεσμούς τους με τη Μόσχα.
«Είναι φίλος μου. Δεν του έχω μιλήσει, όμως νιώθω πως εάν το έκανα, ενδεχομένως θα σταματούσε και νομίζω πως θα το κάνω αυτό», σημείωσε ο Τραμπ.
Ο Ζελένσκι επιδιώκει άσκηση μεγαλύτερης πίεσης, κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πριν από τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στο μέτωπο και είπε ότι θα συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.
Ο ίδιος επισήμανε πως επιζητά την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης εκ μέρους της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας και ότι θα συζητήσει πώς θα αποτρέψει Ευρωπαίους από το να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «στα κάγκελα» τις τελευταίες εβδομάδες μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου τους από φερόμενα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροσκάφη.
Η Εσθονία ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι τρία ρωσικά αεροσκάφη MIG-31 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της. Η Μόσχα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα αεροσκάφη δεν παρέκκλιναν από την κανονική πορεία πτήσης τους και υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία.
Το Ταλίν ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις με τα μέλη του μπλοκ βάσει του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο επιτρέπει στα μέλη να επιδιώξουν συνομιλίες εάν πιστεύουν ότι απειλείται η ασφάλεια ή η εδαφική τους ακεραιότητα. Τα μέλη του μπλοκ συγκλήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποφασίζει εάν θα καταρρίψει αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του μπλοκ σε πραγματικό χρόνο, κατά περίπτωση, ανάλογα με το επίπεδο απειλής. Στο φερόμενο περιστατικό στην Εσθονία, «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναχαίτισαν και συνόδευσαν αμέσως το αεροσκάφος χωρίς κλιμάκωση, καθώς δεν αξιολογήθηκε καμία άμεση απειλή», ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε τουλάχιστον 19 drones στον εναέριο χώρο της – ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τη Μόσχα ως αβάσιμος. Η μόνη ζημιά από το περιστατικό φέρεται να προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ένα πολωνικό F-16, ο οποίος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Rzeczpospolita.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι θα καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εμπλέκονται σε περαιτέρω παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
