Latest News

Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

Ιράν σε ΗΠΑ: «Εσείς ξεκινήσατε, εμείς θα το τελειώσουμε» – «Κάθε Αμερικανός πλέον είναι στόχος μας»

 


Για ανταποδοτικά χτυπήματα, που θα έχουν «νόμιμο στόχο» κάθε αμερικανό πολίτη ή στρατιωτικό πρόσωπο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής κάνει λόγο στην «απάντηση» του... το Ιράν.

«Εσείς ξεκινήσατε, εμείς θα τελειώσουμε», ήταν το μήνυμα που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση (IRIB), μετά το τριπλό χτύπημα των ΗΠΑ τα ξημερώματα, προβάλοντας χάρτη με τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Το Ιράν έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, καταγγέλλοντας τα πλήγματα ως «εξωφρενικά» και υπογραμμίζοντας πως θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν που εξυπηρετούν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Remaining Time 0:01
 

Όσα συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναφέρει ο ΥΠΕΞ του Ιράν, είναι «εξωφρενικά» και θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος». «Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί από αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά», τονίζει.

Επικαλούμενος τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις που επιτρέπουν μια θεμιτή αντίδραση σε νόμιμη άμυνα, ο Αραγτσί υπογραμμίζει πως «το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών του για την υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».