Latest News

Τρίτη 10 Ιουνίου 2025

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ποιος καθορίζει την ταυτότητα του στο μέλλον; Τελικά θέλει να είναι πύλη και όχι πόλη;

 


Εύλογα ερωτήματα, αλλά και μποφόρ αντιδράσεις προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη 
για το μέλλον της πόλης σχετικά με την κρουαζιέρα...

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης φαίνεται να απορρίπτει τις προτάσεις του κινήματος των πολιτών και του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής για πλαφόν στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, χαρακτηρίζοντάς τις «ατεκμηρίωτες» και «λαϊκίστικες». Δηλώνει μάλιστα ότι η τελική απόφαση για το μέλλον του Πειραιά «ανήκει στους επαγγελματίες της αγοράς». Αυτή η τοποθέτηση εγείρει σοβαρά ερωτήματα όπως :

Ποιος καθορίζει την ταυτότητα της πόλης;  Μήπως η ναυτιλιακές μήπως οι τουριστικές ή μήπως οι ξενοδοχειακές επενδύσεις;


Μια πόλη είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποί της. Όχι οι οικονομικές της ροές. Η θέση ότι το μέλλον του Πειραιά πρέπει να καθορίζεται αποκλειστικά από ξενοδόχους, εμπόρους και τουριστικούς πράκτορες υποβαθμίζει τους κατοίκους, που ζουν καθημερινά με την κυκλοφοριακή ασφυξία, την ηχορύπανση και τη ρύπανση αέρα  υποβαθμίζει επίσης τους επιστήμονες και περιβαλλοντικούς φορείς, που καταθέτουν τεκμηριωμένες ενστάσεις και προτάσεις, τέλος υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο και την ήδη υποβαθμισμένη  τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να εκφράζει το δημόσιο συμφέρον, όχι τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Πειραιάς: Τουριστικός προορισμός ή πόλη για ανθρώπους;

Η φράση του δημάρχου ότι «ο Πειραιάς εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό» προδίδει μια σαφή ιδεολογική προτεραιότητα:
Δεν τοποθετείται έστω υπέρ της ισορροπίας, αλλά παίρνει θέση όπως πάντα υπέρ της  τουριστικοποίησης της πόλης. Συνεπώς  η επαναλαμβανόμενη επίκληση από τον δήμαρχο του όρου «ανθρωποκεντρική ανάπτυξη» καταλήγει κενό σύνθημα:
Γιατί πώς μπορεί να είναι «ανθρωποκεντρική» μια πολιτική που:

  • δεν προστατεύει την υγεία των κατοίκων,

  • δεν εξασφαλίζει ησυχία, ασφάλεια και ποιότητα ζωής,

  • δεν θέτει κανέναν περιορισμό σε μια δραστηριότητα (την κρουαζιέρα) που επιφέρει τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά κόστη;

Η αληθινά ανθρωποκεντρική ανάπτυξη ξεκινά από τον άνθρωπο, όχι από την αγορά.

Εξ άλλου Ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι λείπουν οι μελέτες δεν ευσταθεί . Οι μελέτες δεν λείπουν. Αποσιωπούνται! Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις για περιορισμό της κρουαζιέρας «δεν βασίζονται σε σοβαρές μελέτες». Αυτό δεν ισχύει.

  • Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες από τον ICCT, την Transport & Environment, το CE Delft και άλλους διεθνείς φορείς.

  • Το λιμάνι του Πειραιά έχει καταταγεί πολλαπλές φορές ως ένα από τα πιο ρυπογόνα της Ευρώπης λόγω της δραστηριότητας κρουαζιερόπλοιων ακόμη και στην πιο  πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη LIFEFORMEDECA  στην οποία συμμετείχε και το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και ενημέρωσε εγγράφως τον Δήμαρχο. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη τεκμηρίωσης.
    Είναι η άρνηση να αναγνωριστεί η τεκμηρίωση που δεν συμφωνεί με την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων .

Οι δηλώσεις  Μώραλη υπερασπίζονται μια μονοδιάστατη τουριστικο-αναπτυξιακή αφήγηση  που αγνοεί τις υποδομές που ασφυκτιούν, τους κατοίκους που υποχωρούν, και την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στην επισκεψιμότητα και τη διαβίωση.                        

  Ο Πειραιάς δεν είναι πύλη είναι ζωντανή πόλη.

Και απαιτεί πολιτικές που να χωρούν  τους ανθρώπους του - όχι μόνο τους «πελάτες» του. Η φωνή των πολιτών δεν είναι λαϊκισμός.
Είναι δικαίωμα και ευθύνη.

Παρατηρητήριο Πειραϊκής 10/6/2025