Έντονη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, φέρνει μαζί της η εβδομάδα που ξεκίνησε, επηρεάζοντας σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με το AtmoHub, τον κόμβο πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση... στην Ελλάδα.
Την Τρίτη, το φαινόμενο κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια να ξεπερνούν τα 50 μg/m³ σε περιοχές όπως: Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Επτάνησα.

Επιπλέον, όπως τονίζει το AtmoHub, υπάρχει ενδεχόμενο λασποβροχών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, τη Βόρεια Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας υγρασίας στην ατμόσφαιρα.
Όπως σημειώνει το AtmoHub, συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες καθώς και να περιορίσουν την εξωτερική δραστηριότητα και να αποφύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόγνωση και την εξέλιξή του, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus Atmosphere, στο διαδικτυακό portal του AtmoHub .
Σημειώνεται ότι τo AtmoHub, ως κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα έχει αποστολή να καθιστά προσβάσιμη την παρακολούθηση και πρόγνωση της ατμοσφαιρικής σύστασης σε εθνικό επίπεδο, επικεντρώνοντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, πολιτειακούς φορείς και το ευρύ κοινό.
Το AtmoHub συντονίζεται από την ομάδα NOA – ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service National Collaboration Programme).
Η προγνωση Κολυδά – Τι λέει για την σκόνη
Η σκόνη θα διατηρηθεί έως και την Παρασκευή και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά.
«Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά στη Βόρεια Κρήτη πιθανόν να τους ξεπεράσουν στα μέσα της εβδομάδας» υπογράμμισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι η αστάθεια θα είναι περιορισμένη κυρίως στα βόρεια από την Τετάρτη.
ΕΜΥ: Αναλυτικά ο καιρός την Τρίτη
Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 25 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την Κρήτη τους 26 με 27 και τοπικά στα νότια τους 28 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 27 με 29 και τοπικά τους 30 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.
