Latest News

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο -Έως 140 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ το 24ωρο - Δεν αποκλείουν τα 6,5 Ρίχτερ

 
Για εβδομάδες ή και μήνες θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος...

εξήγησε ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου, ενώ στο Πρώτο Πρόγραμμα στη συνέχεια ανέλυσε το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο των σεισμικών δονήσεων.

Σημειώνεται ότι μετά την Σαντορίνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται και η Αμοργός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επιπλέον από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10:29 έως τις 12:02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 (4,9) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Πάντως, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Έως και 140 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ το 24ωρο

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3, ενώ σήμερα μιλώντας στο Mega τόνισε πως έχουν σημειωθεί έως και 140 δονήσεις πάνω από 3 ρίχτερ το 24ωρο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κατάσταση είναι αυτή που ανακοινώθηκε χτες. Έχουμε μια ακολουθία που επιμένει, γι αυτό και λέμε σταθερή, πλέον σε υψηλά επίπεδα. Για να έχουμε μια εικόνα, έχουμε 130-140 σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ την ημέρα. Δηλαδή δεκαπέντε – είκοσι των 4 Ρίχτερ, ένα – δυο των 5 την ημέρα στατιστικά, κάποια μέσα μπορεί να έχουμε ένα, καμιά φορά δύο και καμιά φορά τρία. Αυτή η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και περίπου 12 μέρες. Είχε μια μικρή ύφεση στο ενδιάμεσο, αλλά τώρα εξακολουθεί με τους ίδιους ρυθμούς. Άρα μιλάμε για μια ακολουθία που ένα δεκαήμερο και παραπάνω παραμένει με τις ίδιες δυσκολίες», είπε αρχικά ο καθηγητής σεισμολογίας.

«Δεν είναι απαραίτητα ενεργοποίηση διαφορετικών ρηγμάτων, αν δείτε τα σεισμογραφήματα θα δείτε κάτι πολύ κλασικό. Δηλαδή έχεις μια ομάδα σεισμών που μπορεί να κρατήσει μια – δυο ώρες ή και περισσότερο. Ένα κενό που μπορεί να είναι 6-10 ωρών και μετά ξανά μια δραστηριότητα. Και μάλιστα, οι κάτοικοι το ξέρουν και το έχουν αντιληφθεί από αρκετά νωρίς αυτό. Όταν η δραστηριότητα αυτή τυχαίνει να είναι νύχτα, η νύχτα είναι πιο δύσκολη. Αν είναι μέσα στη μέρα είναι λιγότερο σημαντικό. Το καλαμπούρι που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους είναι ότι προτιμούν να γίνεται αυτό κατά της 7-8 το απόγευμα για να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ. Αυτό είναι κάτι πολύ τυπικό φαινόμενο και συμβαίνει όταν έχουμε δράση ρευστών σε ρήγματα τα οποία δημιουργούν μια επεισοδιακή γένεση σεισμών», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

«Το μάγμα και τα ρευστά είναι διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν σ’ εκείνο το βάθος ή σε μεγαλύτερα βάθη υπάρχει κάποιο μαγματικό υλικό. Υπάρχουν κάποιες υποψίες από γενικότερες μελέτες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο μαγματικό υλικό και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν σενάρια τα οποία αναφέρουν κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι σενάρια που μπορώ να πω ότι έχουν κάποια απόδειξη αυτή τη στιγμή. Ακόμα και για τα ρευστά, είναι μια ερμηνεία, επειδή σε αρκετούς σεισμούς έχει παρατηρηθεί. Και σε σεισμούς που είναι τεκτονικοί. Έχει παρατηρηθεί στη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και σε καθαρά τεκτονικές περιοχές. Κι αυτές οι παλινδρομίες των σεισμών, αν δείτε μεγάλες ανακοινώσεις από διεθνή κέντρα γράφουν ακριβώς αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές τελείως εκτός ηφαιστειακού τόξου, πχ στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα. Ξέρουμε ότι μέσα στον φλοιό υπάρχουν διάφορες πηγές. Στις ηφαιστειακές περιοχές είναι σαφές ότι συνδέονται και τροφοδοτούν αυτά τα ρήγματα», είπε μεταξύ άλλων.

«Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι ότι αυτή η ακολουθία έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και ενδιάμεσες εντάσεις, σεισμούς που για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου ήταν πρωτόγνωρη», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αναφορικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

«Η εμπειρία είναι ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε πολύ, κρατάνε κατ ‘ελάχιστον κάποιες βδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε και μήνες. Και αυτό είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος να σπάσει κάποια κομμάτια που δεν έχουν γίνει. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι-επειδή είμαστε στη θάλασσα αρκετά μακριά από χερσαίες περιοχές-ότι σε αποστάσεις όπως είναι η Σαντορίνη, η Ανάφη, η Ίος, η Αμοργός γενικά οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες», συμπλήρωσε.

Όσο για το τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα, ποια θα είναι η εξέλιξη, ο κ. Παπαζάχος τόνισε «Τα πέντε ρίχτερ τα έχουμε από τις 2 του μηνός. Με άλλα λόγια, κάθε μέρα έχουμε περίπου 15 με 20 σεισμούς πάνω από 4 ρίχτερ. Άρα, αυτός είναι ο αριθμός της ακολουθίας. Κάνει μικρο-μεταβολές αλλά συνεχίζει ακάθεκτη. Δεν έχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση. Και για να είμαστε ξεκάθαροι ούτε επιστημονικές επιτροπές, ούτε κανένα όργανο της πολιτείας πρότεινε, (δεν είναι λύση) να αποχωρήσει κανείς από το νησί της Σαντορίνης και αυτή είναι μια πολιτική που δεν ακολουθείται πουθενά. Αντιλαμβάνομαι όμως, και σέβομαι πάρα πολύ έναν άνθρωπο ο οποίος φοβάται τους σεισμούς. Θα πρέπει να ξέρει όμως, ότι η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει εβδομάδες, μπορεί και μήνες και κατά συνέπεια με αυτό το δεδομένο πρέπει ο ίδιος, όπως αποφάσισε να φύγει, να αποφασίσει και για το αν θα επιστρέψει. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να του πούμε πχ από την άλλη εβδομάδα, την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη, μην ανησυχείς, θα καταλαγιάσει η δραστηριότητα (…)».

«Αυτά τα οποία έχει δώσει και η επιτροπή για το καλύτερο σενάριο είναι να πάμε σε μια ακολουθία σαν αυτή εδώ που θα κρατήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα-και όσο απίστευτο και να φαίνεται, αυτό είναι το καλύτερο. Και το χειρότερο σενάριο θα είναι να πάμε σε μια ακολουθία η οποία θα έχει και μέσα έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος θα προκαλέσει και κάποιες βλάβες στη γύρω περιοχή, διότι μέχρι στιγμής αυτή η ακολουθία δεν έχει προκαλέσει βλάβες. Και αυτή τη στιγμή, (επειδή η περιοχή που έχει διεγερθεί της τάξης των 25 χιλιομέτρων), υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι σενάρια 6,5 βαθμών, ρίχτερ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλειστούν», κατέληξε ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ.

Αντίστοιχη κατάσταση όλο τον Φλεβάρη – Ελπίζουμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση

Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση” τόνισε.

Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία” πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την κατάσταση που θα επικρατεί το Πάσχα ο κ. Παπαζάχος απάντησε: “Γενικά αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο συχνά, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι υπάρχουν ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνεςΔυστυχώς στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”. Δηλαδή θα πρέπει να αξιολογούμε τη σεισμικότητα σε εβδομαδιαία βάση. Δεν υπάρχει κάποια τεχνική, κάποια επιστημονική γνώση για να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει“.

Ο κ. Παπαζάχος επιβεβαίωσε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα και ξένα πλοία, τα οποία και θα επικεντρωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο, προσπαθώντας να βοηθήσουν στο να καταλάβουμε πού ακριβώς οφείλεται το φαινόμενο. “Το μόνο πρόβλημα που έχουν οι αποστολές αυτές είναι ότι τα δεδομένα αυτά καθυστερούν. Δηλαδή κάποιος να φροντίσει τα μηχανήματα, να τα αφήσει να γράψουν, να τα μαζέψει. Δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικού χρόνου σεισμολογία. Γι αυτό και ήταν κομβικής σημασίας αυτό που κάναμε αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη και στις γύρω περιοχές, ότι όλοι οι φορείς βοήθησαν ο ένας τον άλλον και πυκνώσαμε το δίκτυο παρακολούθησης. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν γίνει ένας σεισμός, όλη η κοινωνία, η πολιτεία, θέλει την πληροφόρηση εκείνη τη στιγμή και όχι μετά από τρεις μήνες. Άλλο η έρευνα και άλλο το επιχειρησιακό κομμάτι της παρακολούθησης σεισμολογίας, το οποίο πρέπει να γίνεται εκείνη τη στιγμή με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια” πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει πρωτοσέλιδο εφημερίδας για το ενδεχόμενο σεισμού 7 Ρίχτερ ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται 20 και 30 άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλέψει στην περιοχή δεκαετίες και έχουν εμπειρία στα γενικά και να συζητάνε και να έχουν αποκλείσει τέτοια σενάρια, να τα θεωρούν εξαιρετικά απίθανα, και μετά να εμφανίζονται αυτές οι δημοσιεύσεις δεξιά, αριστερά που κάποιος, δεν ξέρω ποιος, έχει έναν ισχυρισμό ο οποίος είναι ατεκμηρίωτος. Η σεισμολογία δεν είναι μια επιστήμη στην οποία θα ψυχανεμιστεί κάποιος τι θα συμβεί. Βασίζεται σε στοιχεία. Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο σεισμό και να μας το υποδείξουν; Έχει ενεργοποιηθεί; Πού είναι σεισμικότητα; Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε με τέτοιες γενικότητες“.

Παπαδόπουλος: «Δεν υπάρχει σεισμική ύφεση»

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για ύφεση του φαινομένου.

«Είχαμε μια ελπίδα ότι μπαίνουμε σε ύφεση τις τελευταίες ημέρες αλλά οι σεισμοί των 5 Ρίχτερ και η έντονη σεισμική δραστηριότητα που ξεπερνά και το όριο των 4 Ρίχτερ μας δείχνει ότι δεν είμαστε σε μια τέτοια φάση ακόμη, αυτή η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας έχει παρέλθει» ανέφερε στο cnn.gr

Και συνεχίζοντας είπε:

«Μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο το φαινόμενο θα συνεχιστεί το λιγότερο για 2 με 3 εβδομάδες και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να εκτιμήσουμε αν και πότε έχουμε εκτόνωση της σεισμικής ακολουθίας.Πρέπει ή να έχουμε μείωση της συχνότητας των σεισμών ή του μεγέθους τους. Ένα από τα δύο αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μιλήσουμε για ύφεση, ιδανικά θα θέλαμε και τους δύο παράγοντες να συντρέχουν».

«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ» αναφέρει ο ίδιος κάνοντας λόγο για «εκτιμήσεις επιστημόνων που δεν έχουν σαφή επιστημονική τεκμηρίωση και βάση».«Πως μπορεί να μπει το όριο στα 5,5 ή τα 6 Ρίχτερ, πως ξέρουμε ότι ο σεισμός με μέγεθος 6 Ρίχτερ δεν αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων;».

Ο κ. Παπαδόπουλος λέει πως έχουν γίνει όσα απαιτούνται για την πρόληψη και δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα σε αυτό το επίπεδο.

«Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»

«Το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε ένα σενάριο δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο πιθανό», δήλωσε  ο Βασίλης Καραστάθης, γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνοντας ότι είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται και εκτίμηση των ειδικών από τα στοιχεία δείχνει μια εικόνα αρκετά καλή και μένει αυτό να παγιωθεί».

Σχολιάζοντας τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις αναφέρθηκε στη συχνότητα εκδήλωσης, λέγοντας ότι μετά την Παρασκευή είναι πιο ήπια σεισμικότητα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγέθη είναι μικρότερα. Ως σμηνοσειρά φέρεται με μια ίδια σειρά και διατηρεί τα μεγέθη κοντά στα 5 Ρίχτερ» σημείωσε ο κ. Καραστάθης. Όπως τόνισε στο ΕΡΤΝews, «ουσιαστική εκτίμηση μπορεί να γίνει όταν αρχίσει η αποκλιμάκωση».

Αναφορικά με τους επιπλέον σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί στις Κυκλάδες διευκρίνισε ότι συνδέονται απευθείας με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώνοντας ότι οι ενδείξεις είναι πλέον πιο ακριβείς βελτιώνοντας τον προσδιορισμό των σεισμικών επικέντρων.

«Έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για να ταυτοποιήσουμε τα ρήγματα που ενεργοποιούνται καθώς και εάν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων. Αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει», πρόσθεσε.

«Η ζώνη η συγκεκριμένη δείχνει μια εικόνα αρκετά καλή. Μένει αυτό να παγιωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώνοντας ότι αυτό που αναμένουν οι επιστήμονες είναι να πέφτει ο αριθμός της σεισμικότητας.

«Τα επίκεντρα των σεισμών ήταν στην αρχή κοντύτερα στη Σαντορίνη και μετανάστευσαν προς την Αμοργό», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού», τόνισε προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε ένα σενάριο δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι το θέμα των σεισμών είναι πιο πολύπλοκο από άλλα. «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί αυτές οι σμηνοσειρές έχουν αρκετές αστάθειες στην εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Καραστάθης.

Πάνω από 15.300 σεισμούς καταγράφει το ΕΚΠΑ έως τις 10/02

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 15,300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13,200 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5.5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 10 Φεβρουαρίου (ML) και στις 11 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής

Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας

Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.