Latest News

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΑΑΔΕ: Έρχονται online έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα και σε όσους δεν περνούν από ΚΤΕΟ

Σύστημα αυτόματου εντοπισμού για οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στη χώρα μας, αλλά και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ...προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο νομοσχέδιο που θα κατατεθει σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα θα υπάρχει πρόβλεψη με την οποία θα πραγματοποιούνται έλεγχοι κάθε τρεις μήνες μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Σκοπός του ΥΠΟΙΚ είναι εντός του 2024 να τεθεί σε λειτουργία ένας μόνιμος μηχανισμός μαζικού ελέγχου των κυκλοφορούντων οχημάτων υπό την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό των παραλείψεων ως προς τις υποχρεώσεις ασφάλισης, τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ και τελών κυκλοφορίας και την απαραίτητη επιβολή προστίμων.

Αυτό που επιδιώκεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ο εξορθολογισμός της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας και να γίνει ευχερέστερος ο εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν και οχημάτων που όφειλαν να ελεγχθούν από ΚΤΕΟ. Παράλληλα, επιδιώκεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος τυχόν παραλείψεων ως προς τις υποχρεώσεις των κυκλοφορούντων οχημάτων με αυτοματοποιημένο τρόπο και ενίσχυση της συμμόρφωσης των υπόχρεων προσώπων.

ADVERTISEMENT

Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται αφορούν σε ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στους δρόμους, και απαιτείται η διασταύρωση των στοιχείων από την ΑΑΔΕ, ενώ το πρόστιμο πρέπει να μεταφέρεται άμεσα στην εφορία.

Ωστόσο, με το νέο σύστημα θα διενεργούνται online έλεγχοι κάθε χρόνο, αρχικά ανά 3 ή 4 μήνες και κάθε 1-2 μήνες στη συνέχεια, αντί για κάθε 5 ή 10 χρόνια που ίσχυε μέχρι τώρα.

Βήμα – Βήμα τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι και τι θα ισχύσει με τα πρόστιμα

  1. Αφού έχω λάβει την Ειδοποίηση Εντοπισμού Ανασφάλιστου Οχήματος ότι εντοπίστηκε το όχημά μου ανασφάλιστο επιλέγω από τις Υπηρεσίες προς Πολίτες, την υπηρεσία e-Παράβολο με κωδικούς TAXISnet
  2. Συνδέομαι με τους κωδικούς στην εφαρμογή e-Παράβολο και βρίσκω και ανακτώ το παράβολο που έχει δημιουργηθεί για το ανασφάλιστο όχημά μου ο αριθμός του οποίου ταυτίζεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που έλαβα (επιλέγω «Ενέργειες και μετά προβολή»).
  3. Μπορώ είτε να κάνω άμεση πληρωμή του παραβόλου, είτε να κάνω «Εκτύπωση Παραβόλου» και να το πληρώσω σε πιστωτικό ίδρυμα ή μέσω web banking.
  4. Απευθύνομαι σε οποιαδήποτε Ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να ασφαλίσω το όχημα μου κάνοντας χρήση του πληρωμένου παραβόλου

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με την ανάλογη για ανασφάλιστο όχημα νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 5 παράγραφος 4, άρθρο 12 και άρθρο 5α του 489/76 ΦΕΚ Α’331 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» υπάρχουν οι ακόλουθες ποινές:

Α. Διοικητικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα
Γίνεται αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον:

-Πληρώσει το πρόστιμο
-Προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
-Ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Επιπλέον, υπάρχει χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Β. Ποινικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000€, είναι οι ποινές για ανασφάλιστο όχημα.

Έλεγχος ανασφάλιστων

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις, όπως και να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500€, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.