Latest News

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Έρευνα Eteron: Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλύτερος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση – Όλη η κατάταξη

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, νικητής τριών εκλογικών αναμετρήσεων και μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας από το 1974, θεωρείται ο καλύτερος ηγέτης... της μεταπολίτευσης! 

Είναι αξιοσημείωτο το πώς ο μύθος και η πολιτική γοητεία του Ανδρέα Παπανδρέου έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία ακόμα και μέχρι σήμερα, 28 χρόνια μετά το θάνατό του.

Στην έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Eteron, ο Ανδρέας Παπανδρέου αξιολογείται ως ο καλύτερος πρωθυπουργός από το 30,3%, των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί ο ιδρυτής της ΝΔ, ο άλλος μεγάλος πολιτικός της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής, με ποσοστό 14,3%.    

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο προκάτοχός του, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αμέσως μετά στη λίστα και μάλιστα με σχετικά υψηλά ποσοστά: Ο κ. Μητσοτάκης με 10,2% και ο κ. Τσίπρας με 9,5%.

Ακολουθούν στην πέμπτη θέση ο Κώστας Σημίτης (5,2%) και στην έκτη ο Κώστας Καραμανλής με 4,8%, καίτοι κατά την περίοδο 1996-2009 που μοιράστηκαν στη διακυβέρνηση, εισέρευσε πολύ χρήμα στην ελληνική οικονομία.

Οι δύο πρωθυπουργοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν την μνημονιακή κρίση στο ξεκίνημά της, έχουν και τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής.

Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς έχουν από 1% αποδοχή.   

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο τρίτος ισχυρός πολιτικός ηγέτης που διακρίθηκε στην πρώτη εικοσαετία της μεταπολίτευσης θεωρείται ως καλύτερος πρωθυπουργός από το 3,4%.