Latest News

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης από τα βυθοκορήματα της COSCO (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Σοβαρή ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος προκαλείται από τα βυθοκορήματα της COSCO στο λιμάνι...
του Πειραιά.                            

Την αδιανόητη και πέραν κάθε φαντασίας σκόπιμη απόρριψη της υπερχείλισης  των βυθοκορημάτων από τη φορτηγίδα, που συντελείται  καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά στα πλαίσια των εργασιών της βυθοκόρησης του κεντρικού λιμένα. καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλεται, τα βυθοκορήματα του κεντρικού λιμένα τόσο στην θέση Ε1 όσο και στη θέση Ε10 (Αγιος Νικόλαος –Τελωνείο ) έχουν ήδη αξιολογηθεί και χαρακτηριστεί τόσο από το ΕΛΚΕΘΕ το 2014 όσο και από το  Πανεπιστήμιο Πατρών το 2023 ως τοξικά, καρκινογόνα και λίαν επιβλαβή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και έχει απαγορευτεί η απόρριψή τους στη θάλασσα προκρίνοντας την  χερσαία απόρριψη τους  κατά τις διατάξεις του Ν. 4819/2021.                                                              


Το βορβορώδες υπερχείλισμα του ιζήματος όπως διακρίνεται καθαρά στο βίντεο του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, αποτελείται από το λεπτόκοκκο μέρος του ιζήματος στο οποίο είναι προσροφημένα  βαρέα μέταλλα  όπως Υδράργυρος , Χαλκός Αρσενικό, Μόλυβδος, Νικέλιο, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB’s), τα οποία διαχέονται στο περιβάλλον και έτσι μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής, του νερού, ή του αέρα είτε μέσω απορρόφησης από το δέρμα και να προκαλέσουν οξείες ή χρόνιες ασθένειες.



Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής στις λιμενικές αρχές και τα δημοσιεύματα στον τύπο, η εταιρεία για να εξοικονομεί χρόνο από την αποξήρανσή των βυθοκορημάτων προβαίνει καθημερινά στην απόρριψή τους μέσα στη θάλασσα μπροστά στην έδρα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, γεγονός που αποτελεί ένα έγκλημα αποτελέσματος».


Καταλήγοντας το Παρατηρητήριο Πειραϊκής καλεί «το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να λάβει τα απαραίτητα ενδεδειγμένα μέτρα  για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας της πόλης μας και επιφυλασσόμεθα για περαιτέρω ενέργειες μας».


@ Από την πλευρά της εταιρείας,  δεν έχουμε καμία ενημέρωση - απάντηση για τις καταγγελίες των κατοίκων που ανησυχούν για τα βυθοκορήματα  στο λιμάνι του Πειραιά.