Latest News

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: «Μάχη προπαγάνδας» Ρωσίας και Ουκρανίας

 
Από το διάγγελμά του, ο Πούτιν ανέφερε πως οι τρομοκράτες στο μακελειό στη Μόσχα, ετοιμάζονταν να διαφύγουν μέσω Ουκρανίας, έχοντας βοήθεια από την κυβέρνηση... του Ζελένσκι.

Το Κίεβο απορρίπτει τα όσα λέει ο Πούτιν, ενώ σχολιάζει ως «δειλό» και «προβλέψιμο» τον Πούτιν, ως προς τα που θα ρίξει τις ευθύνες για το μακελειό με τους 137 νεκρούς.

Όπως αναφέρει το Politico, Ρωσία και Ουκρανία «επιδίδονται σε προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα αφήγημα μετά την επίθεση, και με τις δύο πλευρές να είναι αποφασισμένες να εδραιώσουν την άποψή τους ως κυρίαρχη».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αφήσει υπονοούμενα, τονίζοντας πως αν εμπλέκεται η Ουκρανία, η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά, ενώ απείλησε ανοιχτά και την ουκρανική κυβέρνηση.

Η ανάληψη της ευθύνης της επίθεσης ήρθε από τον ISIS, με το Κρεμλίνο να μην έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο, την ώρα που ο Πούτιν συνεχίζει να χρεώνει το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ουκρανία.

Το Κίεβο εξαπέλυσε πυρά κατά της Μόσχας και του Πούτιν, κάνοντας λόγο για «σκηνοθετημένη επίθεση» από τις «ειδικές υπηρεσίες του Πούτιν» και για «σκόπιμη πρόκληση» που αποσκοπούσε να δικαιολογήσει «ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις στην Ουκρανία».

«Η δημόσια εκτέλεση ανθρώπων στη Μόσχα πρέπει να γίνει κατανοητή ως η απειλή του Πούτιν για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου», προειδοποίησε η HUR.

«Ο Πούτιν έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων για να ενισχύσει τη δική του εξουσία», πρόσθεσε το Politico.

Η ιστοσελίδα κάνει μια αναφορά σε επιθέσεις του 1999 σε τέσσερις πολυκατοικίες στη Ρωσία όπου πάνω από 300 άτομα σκοτώθηκαν. Την επίθεση είχαν κάνει Τσετσένοι, με τον Πούτιν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, να ενισχύει sε μεγάλο βαθμό την δημοφιλία του και να πάρει την προεδρία της χώρας στη συνέχεια, διαδεχόμενος τον Μπόρις Γιέλτσιν.

Tότε υπήρχαν ερωτήματα για το αν οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν οι «επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας» που πραγματοποιήθηκαν από υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος της Τσετσενίας.

«Η επίθεση στη Μόσχα θυμίζει την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους το 2015 στο Bataclan στο Παρίσι, όπου άφησε πίσω του 90 νεκρούς. Οι πυροβολισμοί της Παρασκευής είχαν ομοιότητες με την πολιορκία του θεάτρου Nord Ost το 2002, όταν ομάδα Τσετσένων ενόπλων και γυναικών κατέλαβαν κατάμεστο θέατρο στην ανατολική Μόσχα και απαίτησαν τον τερματισμό του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας.

Μια αποτυχημένη διάσωση από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις, με τη χρήση θανατηφόρου αερίου ύπνου, άφησε περισσότερους ομήρους νεκρούς από όσους σκοτώθηκαν από τους ισλαμιστές ενόπλους» γράφει το Politico.

«Πολλά μέλη της ισλαμιστικής τσετσενικής αυτονομιστικής ομάδας που ήταν πίσω από την επίθεση στο θέατρο θα στρατολογούνταν αργότερα στο ISIS, στη Συρία, από το 2011. Αποτελούσαν το δεύτερο μεγαλύτερο απόσπασμα των ξένων μαχητών του ΙΚ και ο αριθμός τους ήταν δυσανάλογα υψηλός στην παράταξη της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Μαχητικά σκληραγωγημένοι και έμπειροι Τσετσένοι αναδείχθηκαν σε διοικητές του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ουμάρ Σισάνι και Σαλαχουντίν Σισάνι» προσθέτει το ίδιο μέσο.