Latest News

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Τι εξετάζουν οι Αρχές - Γιατί υπάρχει ο φόβος για νέο χτύπημα


Στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε βράδυ της Παρασκευής στην οδό Σταδίου απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας, ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», ενώ οι δράστες δεν φάνηκε να ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε ολόκληρο το τετράγωνο υπήρχαν κάμερες ασφαλείας. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικά υλικά από την οδό Σταδίου και από άλλα σημεία για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής τους.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται εν αναμονή της προκήρυξης της οργάνωσης, ενώ υπάρχει ανησυχία ότι όσο αυτή αργεί υπάρχει πιθανότητα και για ένα δεύτερο χτύπημα.

Υπουργείο Εργασίας: Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή της έκρηξης

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για μία βομβιστική επίθεση που δείχνει σημαντική προεργασία και εμπειρία των δραστών που φρόντισαν ώστε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο Υπουργείο Εργασίας κι όχι σε γύρω κτίρια, ενώ υπήρχαν κι άλλες καλά μελετημένες ενέργειες.

ADVERTISEMENT

Η βομβιστική επίθεση του βράδυ της Παρασκευής στην οδό Σταδίου ίσως να προέρχεται από την ίδια ομάδα οργανωτών που είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην τοποθέτηση βόμβας που δεν είχε εκραγεί στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει τότε η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Επιπλέον έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με επίθεση, με τον ίδιο στόχο, τον Δεκέμβριο του 2016. Η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε τώρα την ευθύνη τηλεφωνικά για την έκρηξη στην οδό Σταδίου, δεν φαίνεται να έχει καμιά σχέση με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτόαμυνα» που είχε προχωρήσει προς 8-10 ετών σε επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ της πρεσβείας της Γαλλίας κι άλλες αλλά έχει εξαρθρωθεί πλήρως.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει καταγραφή και σύγκριση της εκρηκτικής ύλης της βόμβας στην Τράπεζα Εργασίας αφού υπήρξε πλήρης διάλυση κι εξαΰλωσή της.

Υπουργείο Εργασίας: Η στιγμή της έκρηξης μέσα από κατάστημα 

Στο φως ήρθε βίντεο-ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στη Σταδίου περίπου στις 01:29 ξημερώματα Σαββάτου και συγκεκριμένα έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για βίντεο από κάμερα ασφαλείας εντός καταστήματος που έχει καταγράψει την ένταση του ωστικού κύματος από την ισχυρή έκρηξη του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού.

Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα

Όπως έχει γίνει γνωστό, λίγα λεπτά πριν την έκρηξη άγνωστος κάλεσε στα γραφεία εφημερίδας προειδοποιώντας για την έκρηξη και τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

«Σε 40 λεπτά θα σκάσει» φέρεται να είπε ο άγνωστος.

Η Ελληνική Αστυνομία έσπευσε στην περιοχή και εντόπισε μια ύποπτη τσάντα στα κάγκελα του πεζοδρομίου, ενώ διέκοψε την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από το σημείο.

Την ευθύνη για το χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον άγνωστο που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Χρυσοχοΐδης για την βόμβα στο υπ. Εργασίας: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει»

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει , δεν θα το επιτρέψουμε» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας χθες τα ξημερώματα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Ο υπουργός μίλησε για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν παιδιά για διασκέδαση.

«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προχώρσαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα κάνουμε οτι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


Για την εγκληματικότητα

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει κάποιες ομάδες κατά της εγκληματικότητας, τις ΟΠΚΕ, οι οποίες πλέον διατάσσονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε όλα τα αστικά κέντρα ώστε να πολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, γίνονται έλεγχοι σε κρίσιμα σημεία από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν το βαρύ έγκλημα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Αναφορικά με το επίδομα των αστυνομικών, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι «θα το πάρουν όλοι».

«Κάνουμε μία προσπάθεια για να ενισχύσουμε το εισόδημα των αστυνομικών», πρόσθεσε.