Latest News

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: «Μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές – Αμείωτες οι αντιδράσεις, θέλουν ενημέρωση από τον πρωθυπουργό

 
Αρχίζει από σήμερα (θα διαρκέσει ως αύριο Τρίτη), το «μασάζ» του Μεγάρου Μαξίμου στην Κ.Ο. της ΝΔ (ο γραμματέας, Σταύρος Καλαφάτης, το αποκάλεσε πιο κομψά, ως… «ενημέρωση») για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.

Το κύριο βάρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να στηρίξουν το νομοθέτημα θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συνεπικουρούμενος από τη γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, και τους αντιπροέδρους του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, όπως ομολογείται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, η αποστολή των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος δύσκολα θα στεφθεί με επιτυχία.

Γιατί; Διότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν υπουργοί και βουλευτές που ήδη έχουν τοποθετηθεί αρνητικά να αλλάξουν άποψη: οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από την περιφέρεια και απευθύνονται σε ένα – κατά τεκμήριο – πιο συντηρητικό ακροατήριο/εκλογικό σώμα, το οποίο μοιάζει να διαφωνεί με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή, εν πάση περιπτώσει, την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, οπότε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει και το ενδεχόμενο του πολιτικού κόστους.

Ιδεολογικές διαφορές

Ακόμα πιο δύσκολο, ωστόσο, θεωρείται να μεταπειστούν στελέχη όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Μάκης Βορίδης, τα οποία δίνουν και ιδεολογική, αλλά και νομική χροιά στις αντιρρήσεις τους. Γι’ αυτά τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, η ανησυχία είναι ακόμα πιο μεγάλη, καθώς εκτός του ότι θέτουν ζητήματα ταυτοτικού χαρακτήρα, μοιάζουν να έχουν και αποκρυσταλλωμένη άποψη και για τη θέση τους, αλλά και για τις συνέπειές της (ο Μ. Βορίδης δήλωσε στο «Βήμα» για πιθανή παραίτησή του ότι «δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι, μια δουλεία είναι»).

Αυτή η αποφασιστικότητα από ορισμένους υπουργούς και βουλευτές, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα προτιμήσει την αποχή θα είναι σημαντικά μεγάλος και – αν και προφανώς δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης – θα προκαλέσει πλήγμα στην συνολική εικόνα της κυβέρνησης και του… αρραγούς της Κ.Ο. του κόμματος.

Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, και με σχεδόν δεδομένη την παρέμβαση του Α. Σαμαρά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όταν αυτό έλθει στη Βουλή, ένας νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση είναι και το ενδεχόμενο, κάποιοι από τους βουλευτές που φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν, να μιλήσουν κατά τη συζήτηση, δίνοντας την εικόνα ότι η ΝΔ είναι διχασμένη και προκαλώντας ρωγμή στο προφίλ του κόμματος που (υποτίθεται ότι) καλύπτει πλέον το χώρο από τη λαϊκή δεξιά μέχρι και την κεντροαριστερά, αλλά και επιτρέποντας στην αντιπολίτευση να καλέσει τον Κ. Μητσοτάκη, προτού απαιτήσει τη στήριξή της, να… μαζέψει τους δικούς του βουλευτές.

Τα επιχειρήματα

Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ότι το νομοσχέδιο (που ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί)  έρχεται να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και ότι το θέμα προσεγγίζεται από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα περιλαμβάνει καμία νέα ρύθμιση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή  και την παρένθετη μητρότητα και ότι και ότι θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στα ίδια δικαιώματα για τα παιδιά τους.

Αυτά ανέφερε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, μαζί με τη δέσμευση ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, περιοριζόμενος στο να πει, ειδικά για να μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που διαφωνούν ότι «προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια», με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι η στάση του καθενός αξιολογείται, χωρίς, πάντως, κάποιο περαιτέρω σχόλιο.

Ο «παράγοντας Κακλαμάνης»

Από την άλλη, η έμμεση παραίνεση του πρωθυπουργού προς τους διαφωνούντες να απέχουν από την ψηφοφορία (και ίσως και από τη συζήτηση), φαίνεται ότι έχει προκαλέσει δυσφορία και εντός της ΝΔ, με τον Νικήτα Κακλαμάνη, να επικρίνει το όλο ζήτημα λέγοντας ότι «δεν μου άρεσε η δήλωση του πρωθυπουργού, δεν συμφωνώ με την αποχή, όταν είσαι ελεύθερος να ψηφίσεις ότι θες, πρέπει να ψηφίσεις», προσθέτοντας ότι στα 33 χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, δεν θυμάται ποτέ να απείχε από ψηφοφορία και ότι δεν έχει υπάρξει μία φορά που να μην υπερψήφισε ή καταψήφισε κάτι σύμφωνα με τα πιστεύω του.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Ν. Κακλαμάνης δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την απόφαση η ενημέρωση των βουλευτών να γίνει από τον Ά. Σκέρτσο, λέγοντας ότι «δεν δέχομαι να με ενημερώσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια ένας υπουργός, που είναι ικανός, αλλά τον γνώρισα μόλις πριν μερικά χρόνια. Εγώ είμαι στην παράταξη 60 χρόνια και δεν πρόκειται να πάω τη Δευτέρα στην συνάντηση για το ”μασάζ”. Πρέπει να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να συνεδριάσει όσες ώρες χρειαστεί για να συζητηθεί το ζήτημα».

Υπό αυτό το μάλλον βαρύ κλίμα, το ερώτημα πλέον είναι τι… ψάρια θα πιάσει η «ενημέρωση» των βουλευτών της ΝΔ για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Πάντως, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» δεν κρατούν και μεγάλο καλάθι…