Latest News

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Δήμος Πειραιά: Πανηγυρίζουν γιατί εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός στο 2ο πιο υπερχρεωμένο Δήμο της χώρας

 
Μόνο φελλούς από σαμπάνιες δεν άνοιξαν στον 7ο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοραή, μόλις έμαθαν ότι  εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για... το 2024.

Αν και ο Δήμος Πειραιάς παραμένει στη δεύτερη θέση της λίστας με τους πιο υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας, όπως ανέφερε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που χρέωσαν τα ταμεία του Δήμου και δεν έχουν αφήσει περιθώρια για περαιτέρω δανεισμό, προκειμένου, όπως είπε, να μπορεί κάνει έργα στην πόλη.  

Αν και τα δάνεια και γενικότερα τα οικονομικά,   αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου Πειραιά, ωστόσο απορεί κανείς γιατί στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν είπαν ούτε κουβέντα.  

Εν συντομία, λοιπόν,  να θυμίσουμε πως η δημοτική αρχή Μώραλη ανέλαβε μετά τις  εκλογές του 2014 με δανειακές υποχρεώσεις περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ, κατά τη διάρκεια της θητείας της έκανε ρύθμιση των δανείων και πληρώνει περί τα 7,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Ωστόσο, η ρύθμιση δεν φαίνεται να είναι και η καλύτερη δυνατό καθώς τα περισσότερα χρήματα πάνε σε τόκους και λιγότερα στη μείωση των αρχικών δανείων. Έτσι, ο δήμος Πειραιά  παραμένει από τους πιο υπερχρεωμένους στην επικράτεια κάτι που δεν φαίνεται να αλλάξει έως το...2050.

Στην πανηγυρική ανακοίνωση του Δήμου για την έγκριση του προϋπολογισμού «χωρίς ουσιώδεις παρατηρήσεις και αστερίσκους» σημειώνεται ότι  «είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας μας που έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό πριν την έλευση του νέου έτους». 

Αυτό πραγματικά αποτελεί βελτίωση εάν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την πρώτη χρονιά της δημαρχιακής θητείας του Γιάννη Μώραλη ο τότε προϋπολογισμός είχε εγκριθεί  τη Μεγάλη Δευτέρα  μιλάμε για Απρίλη μήνα! 

 Άντε και καλή χρονιά...