Latest News

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Πειραιά- Γιατί έχει από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη παρά τις μειώσεις ψίχουλα

 
Παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει, οι κάτοικοι του Πειραιά εξακολουθούν να πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά (ανταποδοτικά) τέλη στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, με αντίστοιχη επιβάρυνση στους... λογαριασμούς ρεύματος.


Μάλιστα, η τελευταία μείωση, η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2024 είναι μόλις 4 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς η χρέωση για κάθε κατοικία θα επιβαρύνεται με 1,59€/τ.μ από 1,63€/τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι μια κατοικία 80τμ θα έχει ετήσιο όφελος μόλις 3,2€.

Σημειώνεται πως μειώσεις σε ανταποδοτικά τέλη έχουν γίνει από όλους τους Δήμους στην περίοδο της κρίσης. Ωστόσο, οι μειώσεις που αποφασίζει η πλειοψηφία δεν βελτιώνουν την κατάσταση καθώς ο Πειραιάς συνεχίζει να έχει από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κάτοικος του Πειραιά θα πληρώσει 1,59€ ανά τ.μ, ενώ ο κάτοικος της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και του Καστριού πληρώνει 1,09€/τ.μ και του Χαλανδρίου 1,25€/τ.μ.

Γι’ αυτό, όπως σημειώνει ο συνδυασμός ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες του Γιώργου Γαβρίλη και η δική μας πρόταση είναι πως θα πρέπει για να στηριχθούν έμπρακτα οι συμπολίτες μας πρέπει να επανασχεδιαστεί και να προσεγγιστεί από την αρχή το ζήτημα των τελών με στόχο τη θέσπιση κατηγοριών τόσο αναφορικά με την έκταση των κατοικιών όσο και την περιοχή/κοινότητα. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας όπως και τις πιέσεις που δέχονται καθημερινά από την αυξανόμενη ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Επιπλέον, συνεχίζουμε να επισημαίνουμε πως πρέπει επιτέλους η Δημοτική Αρχή να φροντίσει να ενημερώσει τους συνανθρώπους μας που μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για απαλλαγή ή μείωση τελών (άποροι, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι-τρίτεκνοι) για να υποβάλλουν σχετική αίτηση. Διαφορετικά ένα θετικό επί της αρχής μέτρο θα παραμείνει μια απόφαση κενή περιεχομένου.