Latest News

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ποιος κερδίζει στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας



Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με το μεγάλο ερώτημα...

εάν θα υπάρξει ή όχι δεύτερο γύρος μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.

Το reportaznet.gr θα κάνει μια ανάλυση των δεδομένων, ώστε να μπορέσει κανείς να βγάλει τα συμπεράσματα του, καθώς λέγονται πολλά και διάφορα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Καταρχήν, να πούμε πως τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ απλά για τις εκλογές στο Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας. Για πρώτη φορά έχουμε μόνο τέσσερις συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις εκλογές σε αντίθεση με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και 2014 που ήταν σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός των διεκδικητών.

 Αν υπολογίσουμε ότι οι δύο μικρότεροι συνδυασμοί είναι σχετικά εύκολα μετρήσιμοι με βάση την στήριξη τους από συγκεκριμένα κόμματα, τότε δεν είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς που μπορεί να φθάσουν οι επιδόσεις τους στις κάλπες. 

Η εκτίμηση είναι ότι ο ένας μπορεί να φθάσει στο 9% με 11% και ο άλλος στο 4% με 6 %.  Με αυτά τα ποσοστά εκτιμάται ότι οι δύο πρώτοι συνδυασμοί απομένει να μοιραστούν ένα ποσοστό από 83% έως 87%. Με αυτές τις εκτιμήσεις, για να υπάρξει δεύτερος γύρος θα πρέπει και οι πρώτοι συνδυασμοί να ξεπεράσουν το 40% στον πρώτο γύρο, με δεδομένο ότι εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή όταν ο πρώτος συνδυασμός ξεπεράσει το 43%. 

Με απλά λόγια, αν ο δεύτερος συνδυασμός δεν καταφέρει να φθάσει στο 40% (και κάτι) -  είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί να έχουμε δύο συνδυασμούς πάνω από 40% στον πρώτο γύρο-  τότε θεωρείται πως είναι πιθανόν να υπάρξει δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας. 

Αν και αποφύγαμε ν΄ αναφέρουμε ονόματα στην ανάλυση, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, καταλαβαίνουν ποιος θα κερδίσει το Δήμο ή να το κάνουμε πιο λιανά...

Για την ιστορία, οι τέσσερις συνδυασμοί είναι :

 - ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Βρεττάκο (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΜεΡΑ 25)

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Αναστάσιο Μύτογλου (Ν.Δ.)

- ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ με υποψήφιο δήμαρχο τον Γεώργιο Καλαμαρά (ΚΚΕ)

-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ - ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Παντελή Καμά (ΠΑΣΟΚ)