Latest News

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Συγκέντρωση κατοίκων για την ανάπλαση της Πειραϊκής: Ήταν όλοι εκεί, εκτός από το Δήμαρχο! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 
Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και  εκπροσώπηση όλης της αντιπολίτευσης η χτεσινή συγκέντρωση στον Σταυρό Πειραϊκής  έστειλε μήνυμα προς την Δημοτική αρχή Μώραλη ότι οφείλει να διαβουλεύεται με... τους πολίτες.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης απουσίαζε από την χθεσινή συγκέντρωση των πολιτών της Πειραϊκής. στην οποία παραβρέθηκαν οι επικεφαλής όλων των άλλων δημοτικών παρατάξεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κατοίκων.

Η διοργάνωση της συγκέντρωσης έγινε με  πρωτοβουλία της ανεξάρτητης κοινοτικής παράταξης  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ  και του  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ  που το προηγούμενο 9μηνο ανέδειξαν και οργάνωσαν συζητήσεις  και κινητοποιήσεις για την προμελέτη ανάπλασης της Πειραϊκής. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε ότι η δημοτική αρχή εξακολουθεί να αρνείται την διαφάνεια και τον διάλογο με τους πολίτες, κατά συνέπεια οι δημότες ωθούνται στον αποκλεισμό και την  αποξένωση τους από  τα κοινά.

Στη συγκέντρωση οι κάτοικοι και οι  εκπρόσωποι των παρατάξεων ήταν κατηγορηματικοί  στις παρακάτω θέσεις:                         

  • Είναι Απαραίτητη η  συμβολή των δημοτών στα θέματα των αναπλάσεων                                                                          

  • Η προμελέτη δεν στοχεύει στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας , σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας                                                                                                                                                                

  • Η μεταλλική κατασκευή “γραδελάδα” πάνω στα βράχια της Πειραϊκής  προσβάλλει το τοπίο  ενώ παράλληλα αφήνει εκτός ανάδειξης του τείχους την: α) Αποχωμάτωση των 800 μέτρων  των μπαζών επί του τείχους β) τα  590 μέτρα του Κονώνειου τείχους στο Παλατάκι  γ) Την παραλία Φρεαττύδας. 

  • Η επίκληση της ανάδειξης του τείχους με την απομάκρυνση των γηπέδων μπάσκετ είναι προσχηματική εφ όσον παραμείνουν οι τσιμεντένιες  βάσεις τους για χώρο θέασης και τουριστικής φωτογραφίας.                                                                                                                                                                

  • Την υπεράσπιση των 28 μεγάλα δέντρων που σχεδιάζονται να κοπούν και να αντικατασταθούν με δενδρύλλια και χαμηλής βλάστησης φυτά .

  • Ζητούν αναλυτικές εξηγήσεις για την χωροθέτηση όσων προβλέπονται , για τους χρήστες των  241 θέσεων στάθμευσης που προβλέπονται επί της ακτής Θεμιστοκλέους, οι οποίες θα προκύψουν μετά  την καθαίρεση των δημοτικών παρτεριών, καθώς επίσης να δοθούν εξηγήσεις για: Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που ετοιμάζει η δημοτική αρχή στο Α διαμέρισμα και  τον  μη αναλυτικό προϋπολογισμό της μελέτης  που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο και   διαφέρει στα ποσά  με τον  προϋπολογισμό  που εκπονήθηκε από την περιφέρεια.

Από όλους τους ομιλητές έγινε ξεκάθαρο ότι το ζήτημα της ανάπλασης δεν είναι ξεκομμένο από το λιμάνι στην Πειραϊκή για 6 θέσεις κρουαζιερόπλοιων, την κυκλοφορία- χάος στους δρόμους της πόλης και την δημοτική έκταση 160 στρεμμάτων Παλατάκι –εγκαταστάσεις κρουαζιέρας που δεν διεκδικεί ο δήμος Πειραιά εδώ και 9 χρόνια. Στην συγκέντρωση που διήρκησε πάνω από δυόμιση ώρες  με αμείωτο ενδιαφέρον, το θέμα εισηγήθηκε η κοινοτική σύμβουλος της περιοχής Δήμητρα Βήνη ,έγιναν πολλές τοποθετήσεις κατοίκων και αιρετών μεταξύ των οποίων τοποθετηθήκαν  οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκος Αμπατιέλος, Γιώργος Γαβρίλης, Θανάσης Διαβολάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Μπενετάτος, εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου ο Ιωάννης Καρδαράς, ο προπονητής ακαδημιών του Φοίνικα Αυγουστής Βιντζηλαίος, ο  πρώην πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου  Πειραιά Γιώργος Μπενέτος ενώ ήταν παρόντες η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου, και πολλοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.