Latest News

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ανάπλαση στην Πειραϊκή: Τι λέει η απόφαση του ΚΑΣ για τα σχέδια του Δήμου Πειραιά

                                                                                                                                       
Αν και το ΚΑΣ δίνει γενική έγκριση στην προμελέτη του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της Πειραϊκής, ωστόσο αποφάσισε να μην εγκρίνει τελικά τη μεταλλική κατασκευή (γραδελαδας) για το... Κονώνειο τείχος.
Παράλληλα, θέτει σε αμφισβήτηση και μια σειρά από τα λοιπά σχέδια της προμελέτης, εκ των οποίων άλλα κόβονται και άλλα δίνονται συστάσεις, με τη διατύπωση «όχι στην παρούσα φάση», ανατρέποντας και τον προϋπολογισμό που είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά.
Ειδικότερα, το ΚΑΣ ζητά, μεταξύ άλλων, ν΄ επανεξεταστεί η διπλή κατεύθυνση του ποδηλατόδρομου και ν΄ απομακρυνθούν τα γήπεδα “Πορφύρας” και “Φοίνικας” οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου Αλιέων στον όρμο της Αφροδίτης με τον όρο να αποκατασταθεί το φυσικό ανάγλυφο και ο ιστορικός χαρακτήρας της περιοχής, δίνοντας μεταβατική περίοδος μετεγκατάστασης τους.
Δείτε αναλυτικά τι λέει η απόφαση του ΚΑΣ για τα σχέδια του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της Πειραϊκής, σύμφωνα με την Δήμητρα Βήνη 

Τον Δεκέμβριο του 22 ο αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά παρουσίασε μια απαράδεκτη προμελέτη για την ανάπλαση της Πειραϊκής η οποία είχε εξαγγελθεί από την υπουργό πολιτισμού Μενδώνη και τον δήμαρχο τουλάχιστον 2 χρόνια πριν. Το  πλέον απαράδεκτο σημείο της το οποίο από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε και μελετήσαμε ως Παρατηρητήριο Πειραϊκής ήταν η τοποθέτηση γραδελάδας πάνω στα βράχια της Πειραϊκής. Μελετήσαμε λεπτομερώς την προμελέτη κι οργανώσαμε συγκεντρώσεις κατοίκων, διαμαρτυρίες, χαρτογραφήσεις των δέντρων και ψηφίσματα. Στην Πειραϊκή ο κόσμος έμαθε αυτό που σχεδιαζόταν και  κατανόησε όλες τις επιπτώσεις του. Η γραδελάδα εξυπηρετούσε πασιφανώς την τουριστικοποίηση της περιοχής για τους τουρίστες της κρουαζιέρας ενώ θα άλλαζε ριζικά την καθημερινότητα και ψυχαγωγία των κατοίκων στο παραλιακό μέτωπο της Πειραϊκής. Εξ άλλου υποστηρίξαμε μέσα στη συνεδρίαση του  ΚΑΣ ότι με τα σχέδια αυτά ο  κιτς μετασχηματισμός του Πειραιά που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια δεν θα έχει πλέον επιστροφή.        Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην εγκρίνει τελικά μια τέτοια προσβλητική για το Κονώνειο τείχος μεταλλική κατασκευή που είχε προταθεί από τους αρχιτέκτονες συνεργάτες του Δημάρχου.

Παρ όλο που το ΚΑΣ δίνει γενική έγκριση στην προμελέτη του Δήμου την αναιρεί ωστόσο σε αρκετά σημεία πέραν την γραδελαδας υποχωρώντας μπροστά στην πίεση που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα των 9 μηνών από το κίνημα της Πειραϊκής, έτσι άλλωστε εξηγείται και η διατύπωση «όχι στην παρούσα φάση». Θέτει σε αμφισβήτηση και μια σειρά από τα λοιπά σχέδια της προμελέτης εκ των οποίων άλλα κόβονται και για άλλα δίνονται συστάσεις ,ανατρέποντας κατά συνέπεια και τον προϋπολογισμό που είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. 

  • Να επανεξεταστεί η διπλή κατεύθυνση του ποδηλατόδρομου, καθώς και η δυνατότητα διατήρησης των υφιστάμενων κιγκλιδωμάτων και των φωτιστικών σωμάτων.                                                                               

  • κατάργηση των υφιστάμενων ξύλινων κλιμάκων στις θέσεις των πυλίδων. Να καταργηθεί η κλίμακα στη δυτική πλευρά του όρμου της Αφροδίτης.                                                                                                                 

  • Να μην εφαρμοστούν οι λωρίδες που προσομοιάζουν το κύμα της θάλασσας με τα καμπύλα σχέδια και τα διαφορετικά υλικά..                                                                                                                                                            

  • Κόβονται  τα 2 από τα έξι ποδηλατοστάσια που προβλέπονταν στις οδούς Σπυροπούλου και Καρπάθου, για λόγους προστασίας του τείχους                                                                                                                                 

  • Απομακρύνονται τα γήπεδα “Πορφύρας” και “Φοίνικας” με τον όρο να  αποκατασταθεί το φυσικό ανάγλυφο και ο ιστορικός χαρακτήρας της περιοχής που σημαίνει να ξηλωθούν και οι τσιμεντένιες βάσεις που η προμελέτη τις διατηρούσε .Να υπάρχει μεταβατική περίοδος μετεγκατάστασής τους,                                                                                                                     

  • Σε κάθε περίπτωση να απομακρυνθούν οι διαφημιστικές πινακίδες του Φοίνικα.(Τονίσαμε στη συνεδρίαση ότι το τείχος με τις πινακίδες είχε μετατραπεί σε παζάρι)                                                                                                                                            

  • Απομακρύνονται οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου Αλιέων στον όρμο της Αφροδίτης ενώ οι  διαμορφώσεις στο μνημείο του “Αφανούς Ναύτου” συστήνονται να είναι ηπιότερες και να μην αποκρύπτουν το τείχος από την πλευρά της θάλασσας.                                                                                                  

  • Να προβλεφθεί κατάλληλη σύνδεση της προτεινόμενης διαμόρφωσης στην αρχή και το τέλος αυτής, στην περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Φρεαττύδας.                                                            

  • Ως προς τη φυτοτεχνική μελέτη: η απόφαση του ΚΑΣ αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά  στα 28 δέντρα που πρόκειται να κοπούν από την προμελέτη του Δήμου 


Σε γενικές γραμμές αν και η απόφαση του ΚΑΣ δεν βάζει σαφείς όρους που να αναδεικνύουν το μνημείο όπως ζητήσαμε, διότι αφήνει εκτός τα 800 μέτρα της επιχωμάτωσης του Σκυλίτση, την παραλία Φρεαττύδας και τα 590 μέτρα του τείχους στο Παλατάκι, εν τούτοις λαμβάνει υπ΄ όψη τα αιτήματα των κατοίκων για να μην αλλοιωθεί η Πειραϊκή ακτογραμμή και το τοπίο και ανατρέπει την υπερφίαλη προμελέτη του Δήμου Πειραιά που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες ως εμβληματικό έργο της Δημοτικής αρχής 25 εκατομμυρίων. Γνωρίζουμε ότι πολύ εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν όλα αυτά αν δεν επαγρυπνούμε συνεχώς γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να διαβουλευόμαστε και να παλεύουμε εμείς για τη δική μας ζωή στον Πειραιά.