Latest News

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Η Πειραϊκή Ριβιέρα στο τραπέζι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου


Η λεγόμενη Πειραϊκή Ριβιέρα έρχεται στο τραπέζι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου... (ΚΑΣ)


Από τη Δήμητρα Βήνη

                                                                                                                             


Ενημερωθήκαμε τον Δεκέμβριο του 2022 για την Προμελέτη Ανάπλασης της Πειραϊκής του Δήμου Πειραιά. Καλέσαμε πολλές συγκεντρώσεις κατοίκων και απευθύναμε ψηφίσματα προς τον Δήμο Πειραιά με τις προτάσεις και τις ενστάσεις μας ώσπου ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία προμελέτη προς συζήτηση.

Στα αρχιτεκτονικά σχέδια της προαναφερθείσας προμελέτης του έργου, εντοπίσαμε παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο οι οποίες προβλέπουν την «ανάδειξη» από την πλευρά του Κονώνειου τείχους με δύο τρόπους: 

∙ Με σύστημα φωτιστικών σωμάτων, όπως προβλέπεται στην ηλεκτρομηχανολογική και φωτοτεχνική μελέτη. 

∙ Με τη δημιουργία παραθαλάσσιας διαδρομής, όπως φαίνεται στα σχέδια της μελέτης. Το πλάτος της προτείνεται να είναι 2m με υλικό κατασκευής «γραδελάδα», δηλαδή ανοξείδωτο χάλυβα 306 και ρυθμιζόμενες βάσεις πακτωμένες στα βράχια. Τίποτε περισσότερο για αυτήν την κατασκευή που προβλέπεται να διατρέχει τα βράχια της Πειραϊκής σε όλη τους σχεδόν την έκταση δεν αναφέρεται στην προμελέτη. Μία τέτοια κατασκευή πάνω στα βράχια είναι απαράδεκτη αφ’ ενός διότι αλλοιώνει το φυσικό-πολιτιστικό τοπίο του αρχαιολογικού χώρου αφ’ ετέρου αποκλείει τους κατοίκους από την πρόσβασή τους στην παραλία Καλαμπάκα και στα βράχια για ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 

Η Πειραϊκή είναι χαρακτηρισμένη ως «τοπίο προτεραιότητας» σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής. Ως τοπίο προτεραιότητας αποτελεί πολιτιστικό αγαθό και απαιτούνται ειδικές μελέτες για την προστασία του. Οι ειδικές μελέτες στοχεύουν στην αναγνώριση και ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων του τοπίου, λειτουργούν ως διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές αναφοράς και για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή των εμπλεκομένων για την από κοινού κατάρτιση και διαμόρφωση των σχεδίων διαχείρισης, καθώς και η δημόσια διαβούλευση και η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία αναγνώρισης και λήψης αποφάσεων. Στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση ολες αυτές οι παράμετροι απουσιάζουν όπως επίσης δεν εμπεριέχεται στην προμελέτη, η εισήγηση της εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραια!

 Επιπλέον, η γραδελάδα που σχεδιάζεται διατρέχει εντός του Αιγιαλού, τη διαχείριση του οποίου έχει η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού». Ερωτάται η αρχαιολογική υπηρεσία αν θα  δεχτεί μία τέτοια κατασκευή από την οποία λείπει οποιαδήποτε σχετική ειδική μελέτη και το αποτέλεσμά της θα είναι εμφανώς αντιαισθητικό στοχεύοντας μόνο στην εξυπηρέτηση της τουριστικοποίησης. Θα εγκρίνει το Αρχαιολογικό συμβούλιο μία κατασκευή εντός αιγιαλού όταν δεν υπάρχει καν μελέτη ακτομηχανική που θα απαντά σε ερωτήματα μέχρι που θα φτάνει το κύμα ,τι έκτασης θα είναι και πόσο αυτή η κατασκευή θα επηρεαστεί από μελλοντικά κλιματικά φαινόμενα; 

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο ισχυρισμός της προμελέτης για την ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους μόνο προσχηματικός είναι καθώς δεν ασχολείται  με όλα τα παραπάνω επιστημονικά ζητήματα που απαιτείται να συνοδεύουν τέτοιες παρεμβάσεις στα πολιτιστικά αγαθά και την πολιτιστική μας κληρονομιά που είναι το τοπίο της Πειραϊκής.  

Πιστεύουμε, ότι οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν την κατασκευή παραθαλάσσιας διαδρομής (γραδελάδα) κατασκευασμένης από ανοξείδωτο χάλυβα 306 και πακτωμένης στο όριο του αιγιαλού δεν αναδεικνύουν, αλλά υποβαθμίζουν την αρχαιολογική και πολιτιστική αξία των τειχών και την ενοποίηση του ιστορικού χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας (Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΑΑΜ/ ΤΜΑΜ/ 438189/ 45023/ 1301/ 492/12.10.2018.)

Επιπλέον, στην εν λόγω Προμελέτη δεν περιλαμβάνονται τα 800 μέτρα των επιχωματώσεων επί της ακτής Θεμιστοκλέους (Σκουλούδη μέχρι την παραλία της Φρεαττύδας) που χρόνια περιμένουν οι Πειραιώτες να ξεμπαζωθούν για να αποδοθεί  ό χώρος στην πόλη. Απουσιάζει από την προμελέτη  οποιαδήποτε αναφορά στην  παραλία Φρεαττύδας η οποία αν και είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος έχει αφεθεί σε ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ αυθαιρεσιών με την ανοχή του Δήμου Πειραιά. Ακόμη καμία πρόβλεψη στην προμελέτη για την  διατήρηση του διαμορφωμένου αρχαιολογικού χώρου που θα αναδειχτεί και αποδοθεί στο κοινό. Αναρωτιόμαστε λοιπόν το ένα εκατομμύριο ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της προμελέτης για τον Αρχαιολογικό χώρο, συν 200χιλιάδες ευρώ για την Αθηναϊκή Ριβιέρα –περίπατο, συν 250 χιλιάδες ευρώ για τεχνικό σύμβουλο επίβλεψης  ποσά που υπερψηφίστηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο Πειραιά πριν ένα μήνα, ποιους σκοπούς ανάδειξης του τείχους θα εξυπηρετήσουν  εκτός και αν ανάδειξη του τείχους σημαίνει μόνο και μόνο  περίπατος σε λαμαρινοκατασκευή πάνω στα ιστορικά βράχια της Πειραϊκής. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ