Latest News

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα: Από την άγνοια και την αφέλεια μέχρι την αμηχανία και το θολό τοπίο



Από τον  Κύρο Παληκάρη


«Στα κάγκελα» συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος στο Δήμο Πειραιά με αφορμή τη νέα δομή του ΟΚΑΝΑ...στην οδό Αιτωλικού 62 στα Μανιάτικα. 

Η άγνοια και οι υποσχέσεις κατόπιν εορτής, οι παλινωδίες και η αμήχανη στάση της δημοτικής αρχής Πειραιά δεν φαίνεται να έχουν πείσει και πολύ περισσότερο να περιορίσουν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων για τη λειτουργία του νέου παραρτήματος του Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών, κοντά στη γειτονιά τους. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια  της τελευταία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιου Πειραιά μετά την παρέμβαση των κατοίκων που ζήτησαν να υπάρξει ψήφισμα, το οποίο δεν  εκδόθηκε τελικά, για το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα. 

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποστήριξε ότι είχε άγνοια για τη λειτουργία της νέας δομής του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα, αν και το θέμα είχε αναρτηθεί από 2017 στη διαύγεια ενώ είχε ενημερωθεί η Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Τι πρόκειται να συμβαίνει στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πειραιά, ο δήμαρχος το έμαθε το Φεβρουάριο 2023 από τις αντιδράσεις των κατοίκων και κρύβεται πίσω από μια αφελής και θολή ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ όπου υπόσχεται πως η δομή δεν θα φιλοξενήσει τοξικομανείς,  αλλά μόνο άστεγους υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Πειραιώς, κάτι που δεν συνάδει ούτε με την αποστολή του ΟΚΑΝΑ, ούτε με τους όρους χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται από τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για παροχή φιλοξενίας σε άστεγους χρήστες (δυνατότητα φιλοξενίας έως 25 άτομα), για λειτουργία ως πολυχώρου αναψυχής και αποφόρτισης από την «πιάτσα» (ωφελούμενοι περίπου 70 ημερησίως) και ως εφαλτηρίου δράσεων street work.

Έτσι, το ακίνητο που επιλέχτηκε, δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας (κτιριολογικές προδιαγραφές, αποστάσεις από «κεντρικές πιάτσες» και από σχολικά ιδρύματα, περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερη αστική κίνηση). Και μόλις η πληθώρα των παρατυπιών δημοσιοποιήθηκε, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ -με την αφελή (;) ανοχή της Δημοτικής Αρχής- ανακοίνωσε ότι η Δομή υπό τη σκέπη της Εκκλησίας θα καλύπτει τελικά ανάγκες αστέγων και όχι χρηστών.

Ο ελιγμός αυτός συνιστά μια ακόμα απόπειρα εμπαιγμού. και εξαπάτησης των Δημοτών Και αυτό γιατί, για να αλλάξει ο πληθυσμός-στόχος ενός έργου που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους για τη μείωση βλάβης εξαρτημένων ατόμων, απαιτείται η απένταξη του από τη χρηματοδότηση και η αναζήτηση χρηματοδότησης από άλλες πηγές ή έστω η τροποποίηση της απόφασης ένταξης του έργου, όσον αφορά στον πληθυσμό-στόχο...

@ Από την άγνοια της αφέλειας μέχρι την αμηχανία της θολούρας για τον ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα...