Latest News

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Πόσο καθαρές είναι οι θάλασσες στις πλαζ του Πειραιά;



 Πόσο καθαρές είναι οι θάλασσες στις πλαζ του Δήμου Πειραιά;

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής  σύγκρινε τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την καταλληλότητα ή μη των παραλιών κολύμβησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα το τρέχον έτος από το ΠΑΚΟΕ  με τα δεδομένα  των παρελθόντων ετών από τον ίδιο φορέα.

  1. Δεν βρέθηκαν  δεδομένα για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020

  2. Τα δεδομένα που βρέθηκαν δεν αναφέρονται  πάντα στα ίδια σημεία.

  3. Προς τιμήν του ΠΑΚΟΕ κάθε χρόνο αυξάνει τα σημεία όπου διενεργεί μετρήσεις  καθώς επίσης διενεργεί μετρήσεις και στην παραλία ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ την οποία ο Δήμος Πειραιά δεν έχει εντάξει στο Μητρώο Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης 

  4. Η εικόνα της παραλίας ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ  τα τελευταία 2 χρόνια από τα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ  εμφανίζεται   μη –μολυσμένη 

  5. Η εικόνα της παραλίας Φρεαττύδας όλα τα χρόνια εμφανίζεται  ως μολυσμένη 

  6. Η εικόνα της παραλίας Βοτσαλάκια σε άλλα σημεία σε άλλες χρονιές εμφανίζεται μολυσμένη και σε άλλες χρονιές  μη-μολυσμένη.


Με βάση την Οδηγία 2006/7 Ε.Ε. και την ΚΥΑ Η.Π. 8600/416/Ε 103 (ΦΕΚ. 356/Β/26.02.2009) η κατάταξη μίας παραλίας  για κολύμβηση ορίζεται ως α) «ανεπαρκούς ποιότητας»· β) «επαρκούς ποιότητας»· γ) «καλής ποιότητας», ή δ) «εξαιρετικής ποιότητας» (και ΟΧΙ Κατάλληλες - Ακατάλληλες  όπως αναφέρονται, προφανώς για ευκολία κατανόησης  από το κοινό). Για την αξιολόγηση μίας  παραλίας  για κολύμβηση πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις : 

  1. Για να αποφανθεί η κρατική υπηρεσία που διενεργεί την παρακολούθηση πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις μικροβιολογικού φορτίου για τέσσερις συνεχόμενες κολυμβητικές περιόδους (δηλ. 4 χρόνια), 

  2. Οι δειγματοληψίες πρέπει να γίνονται λίγο πριν από την έναρξη κάθε κολυμβητικής περιόδου. Επίσης πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον τέσσερις δειγματοληψίες και αναλύσεις ανά κολυμβητική περίοδο.

  3. Τα ύδατα κολύμβησης πρέπει να ελέγχονται οπτικά για την παρουσία ρύπων, όπως κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα. Όταν εντοπισθεί τέτοια ρύπανση, λαμβάνονται κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον απαιτείται, της ενημέρωσης του κοινού.

  4. Στο Άρθρο 11 η Οδηγία 2006/7 αναφέρεται και στη συμμετοχή του κοινού :  Η Οδηγία ορίζει ότι τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού στην εφαρμογή της οδηγίας και μεριμνούν για την παροχή δυνατοτήτων στο ενδιαφερόμενο κοινό: — να ενημερώνεται για το πώς μπορεί να συμμετέχει, και — να διατυπώνει συστάσεις, παρατηρήσεις ή παράπονα.

  5. Στο Άρθρο 12 αναφέρει ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι πληροφορίες για την ποιότητα των υδάτων να είναι αμέσως διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου σε εύκολα προσιτό χώρο κοντά σε κάθε τοποθεσία υδάτων κολύμβησης.


Συνεπώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν μια παραλία είναι «κατάλληλη» ή «ακατάλληλη» για κολύμβηση με μια μόνο μέτρηση , χωρίς να μελετώνται και οι προαναφερόμενες παράμετροι .

Το γεγονός ότι έστω και με αυτές τις μετρήσεις (βλ. Πίνακα) εμφανίζεται μια συγκεχυμένη εικόνα (τη μια χρονιά ρυπασμένη και την  άλλη μη-ρυπασμένη) δείχνει πόσο πολύπλοκη είναι η εκτίμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και τις τεράστιες ευθύνες του Δήμου και της Πολιτείας που δεν προστατεύουν την υγεία των λουόμενων.

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής ανακοινώνει ότι θα διενεργήσει μετρήσεις μικροβιολογικού φορτίου στις παραλίες του Πειραιά μέσα στις επόμενες ημέρες , με τη συμμετοχή του κοινού. Οποιος πολίτης ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην λήψη , αποστολή δείγματος  μπορεί να απευθύνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση peiraikisparatiritirio@gmail.com  είτε με μήνυμα στο facebook  στη σελίδα Παρατηρητήριο Πειραϊκής