Latest News

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα : «Δεν θα ανεχθούμε αποφάσεις, που θα εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά μας» διαμηνύουν οι κάτοικοι



Ανάστατοι συνεχίζουν να είναι οι κάτοικοι στα Μανιάτικα σχετικά με την λειτουργία παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στην...περιοχή τους

Παρά τις υποσχέσεις τοπικών παραγόντων, οι κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή και ζητούν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από το Δήμο Πειραιά, αλλά και από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά για τον σκοπό λειτουργίας του νέου παραρτήματος του Οργανισμού σε ακίνητο στην οδό Αιτωλικού, δίπλα στα σπίτια τους και κοντά σε σχολεία, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση:

«Δεν θα ανεχθούμε αποφάσεις, που θα εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά μας.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ε’ ΔΗΜ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Μετά την άμεση και βροντερή αντίδραση των κατοίκων του Ε’ Δημ. Διαμερίσματος του  Πειραιά δημοσιεύτηκε σε ημερήσιο τύπο δελτίο τύπου του Ο.ΚΑ.ΝΑ. σχετικά με την  λειτουργία του «Κέντρου Ημέρας –Υπηρεσίας Βραχείας Νοσηλείας Φιλοξενίας στην Π.Ε.  Πειραιώς και Νήσων», που έχει εγκατασταθεί σε ακίνητο επί της οδού Αιτωλικού αρ. 62, το  οποίο επί λέξει αναφέρει: 

«Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την υγεία και της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής για την  αστεγία, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ., μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, λειτουργεί στην οδό  Αιτωλικού 62 στο Πειραιά, το Κέντρο Ημέρας και Φιλοξενίας με Ξενώνα Ύπνου, με την καθοδήγηση  και την πνευματική στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και  πολυετή συνεισφορά της Μητροπόλεως στην φροντίδα σίτισης των απόρων και στην αντιμετώπιση  του προβλήματος της αστεγίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.» 

Σας ενημερώνουμε η με αριθ. πρωτ. 5886/14.11.2022 (ΑΔΑ ΨΔΜ9Μ4690ΩΡ-ΚΒ8), η οποία  δεν έχει τροποποιηθεί ή ανακληθεί μέχρι και σήμερα, αναφέρει ότι: 

«Το Κέντρο Ημέρας – Υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας αφορά σε άστεγους χρήστες που είναι σε  διαδικασία ένταξης, προένταξης και θεραπείας και διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους ή  διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαμένουν σε ακατάλληλους και επισφαλείς χώρους, που δεν  διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη. Τα εν λόγω άτομα στερούνται παντελώς των απαραίτητων οικονομικών  πόρων και οικογενειακών, συγγενικών και κοινωνικών σχέσεων για την κάλυψη αναγκών στέγασης  και επιβίωσής τους, βρίσκονται σε έκτακτη κατάσταση ή κρίση και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο  βλάβης, με έμφαση σε αυτούς που κατοικούν σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα  Αθηνών. Οι άστεγοι χρήστες αναπτύσσουν συνήθως συμπεριφορές υψηλού κινδύνου ενώ οι  συνθήκες διαβίωσης τους περιορίζουν σημαντικά και τη δυνατότητα πρόσβασης και παραμονής τους  σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας» (σελ. 6). 

Στην ίδια απόφαση υλοποίησης αναφέρει ότι: «Η δομή έχει έδρα στην Π.Ε. Πειραιά και  Νήσων, λαμβάνοντας υπόψη τους κάτωθι παράγοντες: α) κοντινή απόσταση από κεντρικές  «πιάτσες», β) αστικό περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερη εμπορική κίνηση (ώστε να μη  επιβαρυνθεί η «γειτονιά»), γ)……, και δ) ασφαλή απόσταση από σχολικά  ιδρύματα, κέντρα νεότητας κλπ. (σελ. 7). 

Μέχρι και σήμερα παρ’ όλες τις εξαγγελίες δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση της Ιεράς  Μητρόπολης Πειραιώς για την ανάληψη της ευθύνης του τρόπου λειτουργίας του ως άνω  κέντρου κατά τρόπο σύννομο, που δεν θα επηρεάζει την ασφάλεια των παιδιών μας, δεν θα  επιβαρύνει τη γειτονιά και δεν θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό του εμπορικού κόσμου  της περιοχής μας.  

Η λεκτική και μόνο απαλοιφή του χαρακτηρισμού «Κέντρο Ημέρας – Υπηρεσίες βραχείας  φιλοξενίας σε άστεγους χρήστες» και η μετονομασία του σε «Κέντρο Ημέρας και  Φιλοξενίας με Ξενώνα Ύπνου», χωρίς τις αντίστοιχες νομικές ενέργειες, που απαιτούνται, δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα ενισχύει την ανασφάλεια των κατοίκων και γονέων της  περιοχής

20/06/2023 -

Στηρίζουμε τους τοξικοεξαρτημένους, όπως και κάθε άνθρωπο που επιδιώκει να πάρει πίσω  τη ζωή του. Αντίπαλος μας δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι, ούτε οι απαραίτητες δομές  φροντίδας-περίθαλψης. 

Θεωρούμε όμως, ότι ο κίνδυνος δημιουργία μιας νέας «πιάτσας» δίπλα σε σχολεία ακυρώνει  το όποιο όφελος από το άνοιγμα της δομής.  

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, που συνεδρίασε στις 12-06-2023,  «δηλώνει την αντίθεσή του στην λειτουργία της Δομής του Ο.ΚΑ.ΝΑ., γιατί δεν πληροί τις  απαιτούμενες ελάχιστες προδιαγραφές (π.χ. ασφαλή απόσταση από σχολεία) και για τον λόγο αυτό  εγείρει αισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους μιας ήδη υποβαθμισμένης περιοχής, όπως είναι η Ε΄  Δημοτική Κοινότητα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την αναστολή –ανάκληση της απόφασης για την  λειτουργία της ως άνω Δομής στο ακίνητο επί της οδού Αιτωλικού 62 και δηλώνουμε ότι είναι αναγκαίο  να ενημερώνονται οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία για παρόμοια ζητήματα εκ των προτέρων και  από επίσημους φορείς και όχι εκ των υστέρων και τυχαία, ώστε και η τοπική κοινωνία να συμμετέχει  ενεργά σε ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων». 

Στις 28/06/2023 θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά.

Θα είμαστε όλοι παρόντες»

Δεν θα ανεχθούμε αποφάσεις, που θα εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά μας.
Η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων του Ε’ Δημ. Διαμερίσματος Πειραιά