Latest News

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές 2023: Πότε θα γίνουν α΄ και β΄ γύρος

Οι δημοτικές εκλογές και περιφερειακές εκλογές 2023, έρχονται μήνες μετά από τις βουλευτικές εκλογές 2023. Ποιες είναι οι ημερομηνίες για τον πρώτο και δεύτερο γύρο;

Στο άρθρο 5, και στην παράγραφο για τις δημοτικές εκλογές, τονίζεται ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου.

Αν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το άρθρο 25. Στον ίδιο νόμο και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 43, η εκλογή γίνεται την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχει κλειδώσει το πότε θα έχουμε είτε δημοτικές εκλογές το 2023, είτε περιφερειακές εκλογές.

Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023, θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και δεν θα αλλάξει κάποια ημερομηνία.

Τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.