Latest News

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Oρκίστηκε «η Βουλή της μίας ημέρας» - Τα χαμόγελα και οι selfies (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Ορκίστηκε η Βουλή των Ελλήνων που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της... 21ης Μαΐου.

Η νέα Βουλή θα έχει διάρκεια μόλις μια ημέρα, καθώς λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η σύγκλιση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε, με Προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενο από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές ανά κόμμα.

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης ανάγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές και θα γνωστοποιήσει στο Σώμα τις επιστολές που έχουν αποστείλει στο Προεδρείο οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποια από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν, επέλεξαν να κρατήσουν.

Στη συνέχεια κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην Αίθουσα της Ολομέλεια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Η νέα Βουλή χαρακτηρίζεται από αλλαγή προσώπων στο 35% των κοινοβουλευτικών εδρών καθώς από τους 300 βουλευτές οι 104 εκλέγονται για πρώτη φορά, οι 13 είναι νεοεκλεγέντες (δηλαδή δεν ήταν βουλευτές κατά την προηγούμενη Περίοδο, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο) και οι υπόλοιποι 183 κατάφεραν την άμεση ανανέωση του βουλευτικού αξιώματος.

Από τους 104 πρωτοεκλεγμένους οι 30 είναι γυναίκες ενώ συνολικά η νέα σύνθεση της Βουλής αποτελείται από 75 γυναίκες, δηλαδή 9 περισσότερες σε σχέση με τη Βουλή του 2019.

-Η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας έχει συνολικά 146 βουλευτές, με 32 «πρωτάκια» και 30 γυναίκες.

-Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές από τους οποίους οι 22 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν και 21 γυναίκες.

-Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 41 έδρες. Οι 24 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ διαθέτει 10 γυναίκες

-Η ΚΟ ΚΚΕ αυξάνει με 26 βουλευτές εκ των οποίων οι 11 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν 7 γυναίκες

-Η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνει 16 έδρες, έχει 10 νέους βουλευτές και 4 γυναίκες.

Τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την «Εκλογή Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων».