Latest News

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Η μάχη του σταυρού σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Α' & Β' Πειραιά - ''Σφαγή των Μανιατών'' και συντροφικά μαχαιρώματα


 Από τον Κύρο Παληκάρη

Στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά επιδίδονται στο κυνήγι του σταυρού, δίνοντας τη δική τους προσωπική  μάχη για μια θέση...

στη Βουλή!

Η αγωνία των υποψηφίων βουλευτών μεγαλώνει από το γεγονός ότι οι έδρες στις πρώτες εκλογές (απλή αναλογική) θα είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με αυτές των δεύτερων εκλογών  (ενισχυμένη αναλογική) εφόσον απαιτηθούν.

Η σφαγή ¨των Μανιατών" γαλάζιο ψηφοδέλτιο…

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά και Νήσων ίσως είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως μετά την μείωση των εδρών (από 6 σε 5), λόγω της μείωσης του πληθυσμού με την τελευταία απογραφή.

Η μάχη του σταυρού ανάμεσα στους γαλάζιους υποψήφιους αναμένεται να είναι ιδιαίτερη σκληρή για τις δύο  με τρεις πρώτες εκλόγιμες θέσεις που οδηγούν στη Βουλή.

 Αν και η πρώτη θέση φαίνεται να έχει φαβορί τον Κώστα Κατσαφάδο ( είχε υπερδιπλάσιο αριθμό σταυρών από τον δεύτερο και τρίτο στις προηγούμενες εκλογές), ωστόσο για τη δεύτερη ή τρίτη εκλόγιμη θέση γίνεται αμφίρροπη μάχη μεταξύ πέντε υποψηφίων  (Ν. Μανωλάκο, Γ.Μελά, Ν. Δούνια, Δ. Μιχαηλίδου, Ν. Βλαχάκο). 

Προβάδισμα δείχνει να έχει η Δ. Μιχαηλίδου, η οποία στηρίζεται από κομματικά και επιχειρηματικά κέντρα ενώ γίνεται σφαγή των Μανιατών μεταξύ Ν. Βλαχάκου και Ν. Μανωλάκου.

Η υποψηφιότητα που άλλαξε τα δεδομένα

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει να είναι υποψήφιος δείχνει ν’ αλλάζει τα δεδομένα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ  στην Α’ Πειραιώς και Νήσων.

Φαβορί φαίνεται να είναι ο Θοδωρής Δρίτσας (εκλέγεται από το 2004 στην πρώτη θέση)  εφόσον ο πρόεδρος δεν επιλέξει την έδρα στην Α΄ Πειραιώς.

Οι πέντε έδρες στην Α' Πειραιώς και Νήσων  αναμένεται να μοιραστούν με το σύστημα της απλής αναλογικής (εκλογικό μέτρο 20%) κάτω από προϋποθέσεις:  2 με 3  ΝΔ, 1 με 2 ΣΥΡΙΖΑ  και 1 στα μικρότερα κόμματα με πιθανότερο να πάει στο ΚΚΕ που την είχε χάσει οριακά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2019.

Συντροφικά μαχαιρώματα στη Β' Πειραιά…

Μεγάλος ανταγωνισμός χωρίς να λείπουν τα συντροφικά μαχαιρώματα, επικρατεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά

Εκείνο όμως που φαίνεται να παίξει καθοριστικό ρόλο είναι οι συνεργασίες μεταξύ των υποψηφίων για το δεύτερο σταυρό που αναμένεται να φανεί πόσο αποτελεσματικά μπορούν να λειτουργήσουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά. Φαβορί για την πρωτιά παραμένει η Νίνα Κασιμάτη έναντι των Ραγκούση και Αλεξιάδη.

 Άνοδο  φαίνεται να καταγράφει η ΝΔ στη Β’ Πειραιά, όπου εκτιμάται ότι ο ιατρός Μιχάλης Λιβανός και ο πρώτος επιλαχών Γιώργος Βρεττάκος θα δώσουν σκληρή μάχη με τους δύο εν ενεργεία βουλευτές Μακρόπουλος και Τραγάκη.  'Από μία έδρα διεκδικούν με αξιώσεις και τα μικρότερα κόμματα ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και το ΠΑΣΟΚ το οποίο μπορεί να βγάλει βουλευτή μετά από 12 χρόνια.