Latest News

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Συνεχίζονται οι εργασίες της COSCO στο Κερατσίνι παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ

 

Κανονικά σ
υνεχίζονται οι εργασίες της COSCO στο Κερατσίνι παρά τις αποφάσεις ...του ΣτΕ.                                    


 Πριν από σχεδόν δύο μήνες, τον Μάρτιο του 2022 η απόφαση  547/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  απαγόρευσε της εργασίες της COSCO

                                 

α.)για την κατασκευή νέου προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή                

 β.) βυθοκόρηση του Κεντρικού λιμένα και                                                                                γ.) Επέκταση Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στο Κερατσίνι (Λιμένας Ηρακλέους) 



Μετά την απόφαση το Παρατηρητήριο  Πειραϊκής , ο δικηγόρος Πειραιά κύριος Καρδαράς Ιωάννης και η παράταξη Οικολογική Συμμαχία για την περιφέρεια Αττικής  άσκησαν συνεχείς και έντονες πιέσεις για να σταματήσουν οι εργασίες στην Πειραϊκή, οι οποίες συνεχίζονταν παρά την απόφαση του ΣτΕ και διακόπηκαν με σήμα από το ελικόπτερο της αστυνομίας το οποίο προσγειώθηκε στο Παλατάκι.

Το έργο της βυθοκόρησης του Κεντρικού λιμένα δεν ξεκίνησε ποτέ.                                                       

Ωστόσο η  επέκταση του λιμένα Ηρακλέους στο  Κερατσίνι συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες , επιστολές ,εξώδικα, επερωτήσεις στη Βουλή έως και τη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Κερατσινίου –Δραπετσώνας κύριου Βρεττάκου.

Με την νέα απόφαση του ΣτΕ ένα χρόνο μετά, τον  Μάρτιο 2023, η οποία προήλθε από προσφυγή  αυτοδιοικητικών παραγόντων κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων , η νέα απόφαση ως αναμενόταν  επικύρωσε την προηγούμενη απόφαση για αναστολή των έργων.

Οι δύο  αποφάσεις του ΣτΕ δεν εφαρμόστηκαν ουδέποτε στην περίπτωση του λιμένα Ηρακλέους στο  Κερατσίνι .Εκεί οι εργασίες συνεχίστηκαν  απρόσκοπτα και έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν .

Προ 15μέρου μάλιστα ενεργοποιήθηκε ο εισαγγελέας ο οποίος ξεκίνησε ανακρίσεις και κάλεσε σήμερα το μέλος του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής Αντώνη Μπενέτο για τις καταγγελίες που είχαμε στείλει περί παράνομης συνέχισης των έργων στο Κερατσίνι  προς τον Υπουργό  Ναυτιλίας, τον λιμενάρχη , της Περιφέρεια Αττικής και την εισαγγελία. Θέσαμε στην διάθεση του ανακριτή  την αλληλογραφία με τις αρχές , τα τεκμήρια και το φωτογραφικό υλικό μας, αλλά και τις απαντήσεις του λιμενάρχη Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής οι οποίοι δήλωναν αναρμόδιοι για να παρέμβουν.                                                   

  Για την συνέχιση των έργων επί ενάμιση χρόνο ουδείς ανέλαβε ευθύνη και ακόμη και σήμερα οι εργασίες στο Κερατσίνι συνεχίζονται και μια νέα προβλήτα  35 στρεμμάτων, μη αδειοδοτημένη, έχει ολοκληρωθεί!

Το βασικό ερώτημα το οποίο πρέπει να αποτελεί αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού -καθώς μάλιστα μετά τις εκλογές έρχεται η κυκλοφοριακή μελέτη της COSCO  η οποία θα ανάψει το πράσινο φως για τη συνέχιση του λιμανιού της Πειραϊκής - είναι:                                 

Ποιος ασκεί την κυριαρχία στην χωρική επικράτεια του Πειραιά, εφ' όσον οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας  δεν εφαρμόζονται και οι υπηρεσίες του κράτους είτε δεν απαντούν είτε  δηλώνουν αναρμόδιες.

Ασκεί τελικά το Ελληνικό κράτος κυριαρχία στον Πειραιά , η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ο νόμος και η τάξη, ή  μήπως ο  Πειραιάς αποτελεί μια εξαίρεση από την εδαφική ακεραιότητα της χώρας;

Παρατηρητήριο Πειραϊκής