Latest News

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Στην τελική ευθεία ο β' γύρος - Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ

 Λίγες μόλις μέρες απομένουν για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία την Κυριακή, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται το φαβορί για τη νίκη έναντι του... Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η τουρκική προεδρία, εμφανίζονται φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου με συνοδεία μουσικής ενώ ακούγονται φράσεις όπως «ένας ηγέτης που ανοίγει τους δρόμους στον λαό του», «ένας αρχιστράτηγος που με τον στρατό του προχωρά σε πολλές νίκες» και «σε γνωρίζουμε από τις δοξασίες επειδή στην Αγία Σοφία τερμάτισες τη νοσταλγία που είχε διάρκεια 100 ετών».


«Αν θέλει ο Θεός θα αυξήσουμε θα αυξήσουμε τα συναλλαγματικά μας αποθέματα όπως στο παρελθόν [...] Αυτοί της αντιπολίτευσης παίρνουν οδηγίες από τους τρομοκράτες που είναι στο όρος Καντίλ. Από τους τρομοκράτες. Ενώ εμείς παίρνουμε οδηγίες από τον Θεό και από τον λαό μας. Αυτή είναι η διαφορά μας», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του και πρόσθεσε αναφερόμενος στην οικονομία:

«Σε όσους θέλουν να παραδώσουν την οικονομία της χώρας μας στους τοκογλύφους του Λονδίνου και στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ο λαός μας τους απάντησε και τους είπε "Άντε από εδώ, να φύγετε"».

Ο ρόλος των εθνικιστών και των Κούρδων

Από την πλευρά του, ο Κιλιτσντάργολου υπόσχεται καλύτερες ημέρες για τους Τούρκους πολίτες και συμμάχησε με τον εθνικιστή ηγέτη του κόμματος Νίκη, Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος ζητά την άμεση απέλαση όλων των προσφύγων.


Η συσπείρωση των εθνικιστών στην αντιπολίτευση κατά του Ταγίπ Ερντογάν, φέρνει προβλήματα στην επανεκλογή του Τούρκου προέδρου. 

Σήμερα οι Κούρδοι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εάν θα μείνουν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Αιτία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ένα πρωτόκολλο που η Μεράλ Ακσενέρ, ο ισχυρός ακροδεξιός πόλος της αντιπολίτευσης, έχει υπογράψει με Τούρκο εθνικιστή.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται ότι εκλεγμένοι δήμαρχοι οι οποίοι είναι φυλακισμένοι για σχέσεις με την τρομοκρατία θα παραμείνουν στη φυλακή με το HDP να κάνει λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων και να απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του. 

Οι προκλήσεις Ακάρ εναντίον της Ελλάδας

Εν μέσω αυτού του κλίματος, και της προσπάθειας του Ερντογάν να συσπειρώσει και αυτός τις εθνικιστικές ψήφους, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

«Εμείς ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία με διάλογο, με συναντήσεις με ειρηνικές μεθόδους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μοιραστούμε με δίκαιο τρόπο τον πλούτο και οι δυο πλευρές να ζήσουν με ευημερία και χαρά», σημείωσε.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα ή την καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

«Αυτό όμως μην το δείτε ως αδυναμία μας. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Κι αυτό μην το δείτε ως απειλή», πρόσθεσε.