Latest News

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Διαρροή τόνων ραδιενεργού νερού από πυρηνικό εργοστάσιο στις ΗΠΑ

 Πυρηνικό εργοστάσιο στη Μινεσότα των ΗΠΑ είχε διαρροή άνω των 500 τόνων ραδιενεργού νερού ...τον περασμένο Νοέμβριο, με την είδηση να γνωστοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα.

Το περιστατικό στο εργοστάσιο της Xcel Energy στο Μοντιτσέλο, βορειοδυτικά της Μινεάπολης, αποκαλύφθηκε από αξιωματούχος της περιοχής, που διευκρίνισαν ότι ήθελαν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες προτού το δημοσιοποιήσουν, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι ρυθμιστικές Αρχές παρακολουθούν στενά τη διαδικασία καθαρισμού στον πυρηνικό σταθμό. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νερό περιέχει τρίτιο, το οποίο εμφανίζεται φυσικά στο περιβάλλον, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για το ευρύ κοινό.


«Γνωρίζαμε ότι υπήρχε παρουσία τριτίου σε ένα φρεάτιο, ωστόσο η Xcel δεν είχε ακόμα εντοπίσει την πηγή της διαρροής και τη θέση της» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ελέγχου Ρύπανσης της Μινεσότα, Μάικλ Ράφερτι.

«Τώρα που έχουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πού συνέβη η διαρροή, πόση ποσότητα απελευθερώθηκε στα υπόγεια ύδατα και ότι τα μολυσμένα υπόγεια ύδατα μετακινήθηκαν πέρα από την αρχική τοποθεσία, μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες» εξήγησε. 

Οι υπεύθυνοι του σταθμού παραγωγής ενέργειας πιστεύουν ότι η διαρροή συνέβη σε σωλήνα μεταξύ δύο κτηρίων της εγκατάστασης, η οποία αποθηκεύει και επεξεργάζεται το μολυσμένο νερό.

Η εταιρεία εξέδωσε, επίσης, ανακοίνωση σχετικά με τη διαρροή, σημειώνοντας ότι «ανέλαβε ταχεία δράση για τον περιορισμό της». 

Διαβεβαίωσε πως το μολυσμένο νερό δεν έφτασε σε πηγές πόσιμου ύδατος. «Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της γρήγορης ενημέρωσης των κοινοτήτων που εξυπηρετούμε, εάν μια κατάσταση αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία και την ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπήρξε τέτοια απειλή» επεσήμανε.