Latest News

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Κάθετη μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που... δημοσιοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open, στο 2,9% περιορίζεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα της PRORATA, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πέφτει πλέον στις δυόμιση μονάδες.

Ειδικότερα:

Στη δημοσκόπηση της MRB, καταγράφεται η οργή και ο θυμός μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σε ποσοστό 46,8%  οι πολίτες απαντούν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η κυβέρνηση.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα επηρεάσει τους πολίτες το δυστύχημα στα Τέμπη για την επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές απαντούν:

Οι απαντήσεις «πολύ» και «αρκετά» αθροίζουν ένα ποσοστό 55,6%.

Αρνητική είναι η αξιολόγηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Μεγάλο ποσοστό (62,9%) κρίνουν αρνητικά τη στάση των ΜΜΕ στην κάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών.

Όσο για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 4,5%.

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη των πολιτών για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα μια σειρά προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Στη δημοσκόπηση της PRORATA, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5% και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 42% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις.

Σε ερώτηση «πέρα από το ανθρώπινο λάθος, όλες οι νυν και προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ευθύνη για το δυστύχημα των Τεμπών;», το 48% απάντησε «όχι, η σημερινή κυβέρνηση ευθύνεται περισσότερο από τις προηγούμενες», το 43% απάντησε «ναι, όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη» και το 9% πως «όχι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται περισσότερο από την σημερινή».

Σε ερώτηση «πέρα από το ανθρώπινο λάθος, όλες οι νυν και προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ευθύνη για το δυστύχημα των Τεμπών;», το 48% απάντησε «όχι, η σημερινή κυβέρνηση ευθύνεται περισσότερο από τις προηγούμενες», το 43% απάντησε «ναι, όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη» και το 9% πως «όχι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται περισσότερο από την σημερινή».

Πώς χαρακτηρίζουν οι πολίτες την στάση των πολιτικών αρχηγών απέναντι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών;

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 36% τον χαρακτηρίζει Ειλικρινή/Σχετικά ειλικρινή, το 63% Καθόλου/Όχι ιδιαίτερα ειλικρινή, το 1% ΔΞ/ΔΑ
  • Αλέξης Τσίπρας: Το 37% τον χαρακτηρίζει Ειλικρινή/Σχετικά ειλικρινή, το 60% Καθόλου/Όχι ιδιαίτερα ειλικρινή, το 3% ΔΞ/ΔΑ
  • Νίκος Ανδρουλάκης: Το 40% τον χαρακτηρίζει Ειλικρινή/Σχετικά ειλικρινή, το 53% Καθόλου/Όχι ιδιαίτερα ειλικρινή, το 7% ΔΞ/ΔΑ
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: Το 49% τον χαρακτηρίζει Ειλικρινή/Σχετικά ειλικρινή, το 44% Καθόλου/Όχι ιδιαίτερα ειλικρινή, το 7% ΔΞ/ΔΑ
  • Γιάνης Βαρουφάκης: Το 37% τον χαρακτηρίζει Ειλικρινή/Σχετικά ειλικρινή, το 52% Καθόλου/Όχι ιδιαίτερα ειλικρινή, το 11% ΔΞ/ΔΑ
  • Κυριάκος Βελόπουλος: Το 21% τον χαρακτηρίζει Ειλικρινή/Σχετικά ειλικρινή, το 65% Καθόλου/Όχι ιδιαίτερα ειλικρινή, το 14% ΔΞ/ΔΑ

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Εκτιμάτε ότι η επιτροπή που συστάθηκε θα βοηθήσει στη διερεύνηση και ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία;» ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.

Το 30% των ερωτηθέντων θεωρούν «πολύ» και «αρκετά» πως η σύσταση της επιτροπής θα βοηθήσει στην ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία σε αντίθεση με το 64% που απάντησε «όχι ιδιαίτερα» ή «καθόλου» ενώ μόλις το 6% επέλεξε να μην απαντήσει.

Καθόλου καλή εικόνα έχουν οι περισσότεροι ερωτηθέντες σχετικά με την κάλυψη των γεγονότων που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη από τα ΜΜΕ. Το 69% χαρακτήρισε «μεροληπτική» ή «σχετικά μεροληπτική» την κάλυψη, το 28% «σχετικά αντικειμενική» ή «αντικειμενική», ενώ το 3% των ερωτηθέντων επέλεξε να πει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Από τι θα επηρεαστεί η ψήφος που θα ρίξουν στην κάλπη οι ερωτηθέντες; Η οικονομία και η διαφθορά αποτελούν τα δυο σημαντικότερα θέματα που ανησυχούν τους πολίτες.

Αναλυτικά οι απαντήσεις τους είναι οι εξής:

  • Οικονομία: 30%
  • Διαφθορά – Πολιτικά σκάνδαλα: 30%
  • Εξωτερική πολιτική – Εθνικά θέματα: 10%
  • Ανεργία – Συνθήκες εργασίας; 8%
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας/Περίθαλψη: 5%
  • Εγκληματικότητα- Δημόσια Ασφάλεια: 5%
  • Παιδεία / Εκπαίδευση: 3%
  • Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: 2%
  • Άλλο: 1%

«Όταν αναφέρεστε στην οικονομία ποιο ένα από τα παρακάτω θεωρείτε σημαντικό θέμα;» ρωτήθηκαν όσοι θεωρούν ότι τα οικονομικά ζητήματα θα επηρεάσει τη ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές.

  • Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε την ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
  • Το 22% απάντησε την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις
  • Το 11% την ακρίβεια στους λογαριασμούς ενέργειας
  • Το 6% την φορολογία
  • Το 5% την δημοσιονομική πολιτική
  • Το 4% το ύψος του κατώτατου μισθού
  • Το 2% την ακρίβεια στα καύσιμα