Latest News

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ένταλμα σύλληψης Πούτιν: Γιατί δεν μπορεί να δικαστεί ερήμην -Οι πρώτες αντιδράσεις

 
Στο συμβολισμό, που στέλνει ισχυρό μήνυμα, παρά στην ουσία της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριο της Χάγης να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν...εστιάζει πλέον η διεθνής κοινότητα. 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά η κίνηση έχει την σημασία της σε επίπεδο εντυπώσεων. 

Ο Πούτιν δεν μπορεί να δικαστεί ερήμην 

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να δικάσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι να συλληφθεί», όπως δήλωσε στο ουκρανικό δίκτυο «Suspilny» της Οδησσού, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Fadi El-Abdallah. «Δεν μπορούμε να διεξάγουμε συνεδριάσεις απουσία κατηγορούμενου ατόμου, επομένως, μέχρι να συλληφθεί, δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε ερήμην. Συνεπώς θα αναζητήσουμε λύση σε αυτή την υπόθεση μέσω συνεργασίας με άλλες χώρες που αναγνωρίζουν τις αποφάσεις μας», είπε .

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία μπορεί να απαιτήσει τη σύλληψη του Πούτιν στο έδαφος εκείνων των 123 χωρών που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μόλις εμφανιστεί εκεί.

Προς το παρόν, η δικαιοδοσία του ΔΠΔ δεν αναγνωρίζεται, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ινδία και την Κίνα.

Οι εργασίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου βασίζονται στο Καταστατικό της Ρώμης, ένα έγγραφο που έχει επικυρωθεί από 123 χώρες, μεταξύ των οποίων δεν είναι οι προαναφερθείσες. 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στην ίδια τη Ρωσία, το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν χαρακτηρίστηκε νομικά άχρηστο.

«Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανές “συνταγές” σύλληψης που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο θα είναι νομικά άκυρες για εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΄ώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντέδρασε στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη με ένα emoji που απεικονίζει χαρτί υγείας. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ΠΟΥ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί », έγραψε στο αγγλόφωνο Twitter του, αναφέρει το TASS .


Στον αντίποδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σήμερα ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του. «Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι...Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».

«Ιστορική» χαρακτήρισε παράλληλα την απόφαση ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατηγόρησε τον Πούτιν για την εκτόπιση χιλιάδων παιδιών. «Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα οδηγήσει σε ιστορική λογοδοσία» είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram. Ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών μπορεί να είναι «κατά πολύ» μεγαλύτερος από 16.000, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι εκτοπίσεις συνιστούν μια πολιτική «κρατικού κακού που ξεκινά ακριβώς από τον κορυφαίο αξιωματούχο αυτού του κράτους».

Ποιες κατηγορίες αφορά το ένταλμα σύλληψης του Βλαντιμίρ Πούτιν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν και της επιτρόπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Αλεξέγιεβα Λβόβα- Μπέλοβα, κατηγορώντας τους για την εξαναγκαστική απέλαση παιδιών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, όπου πολλά έχουν υιοθετηθεί από ρωσικές οικογένειες. 

Η εξαναγκαστική απέλαση πληθυσμών αναγνωρίζεται ως έγκλημα με βάση το καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Ρωσία είχε υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης, αλλά αποσύρθηκε το 2016, αναφέροντας ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. 

Παρότι η Ουκρανία δεν είχε υπογράψει το καταστατικό, χορήγησε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη δικαιοδοσία να διεξάγει έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στα εδάφη της. 

Οι τέσσερις επισκέψεις του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν, στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο οδήγησαν στην απόφαση ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη» για τις απαγωγές παιδιών.