Latest News

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Politico: Θα είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τον Ερντογάν

Τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές και το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν σχολιάζει το Politico σε σημερινό άρθρο του με τίτλο ...«Θα είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τον Ερντογάν».

Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό σε οποιαδήποτε δίκαιη εκλογική αναμέτρηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγούνταν σε εκλογική ήττα, ωστόσο σημειώνει πως οι κανόνες στην Τουρκία είναι διαφορετικοί.

Αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις και στην δυναμική της αντιπολίτευσης, αλλά στην αρνητική επίπτωση που είχαν οι σεισμοί της Τουρκίας στην δημοφιλία του. Κριτική ασκεί και στην οικονομική του πολιτική.

«Πώς λοιπόν, σε αυτό το σκηνικό, μπορεί να κερδίσει ο Ερντογάν;» θέτει το ερώτημα το Politico. Και δίνει και τις απαραίτητες απαντήσεις.

«Πρώτα απ' όλα, ο Τούρκος ηγέτης έχει τεράστια πλεονεκτήματα ως επικεφαλής και μάλιστα ιδιαίτερα τραμπούκος και αδίστακτος. Ο Ερντογάν δεν επιδεικνύει μεγαλοψυχία και έχει εδραιώσει πεισματικά μια πιο σφιχτή μέγγενη στην Τουρκία (…) Έχει αναδιαμορφώσει την Τουρκία με υφέρποντα εξισλαμισμό και αποδυναμώνοντας το κοινοβουλευτικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε προεδρικό, το οποίο ισοδυναμεί με ουσιαστική μονομερή διακυβέρνηση. Ο σύγχρονος σουλτάνος της Τουρκίας έχει εκκαθαρίσει τα δικαστήρια, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τη δημόσια διοίκηση, τις υπηρεσίες πληροφοριών, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τα μέσα ενημέρωσης και τα έχει στοιβάξει με πιστούς του» γράφει το Politico.

Αναφέρεται ακόμη στο πώς ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα για να επιταχύνει τη διαμόρφωση του «συστήματος Ερντογάν».

«Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να αφήσουν τις ελπίδες τους να θολώσουν την όρασή τους», προειδοποίησε ο Σινάν Τσιντντί, αναπληρωτής καθηγητής σπουδών εθνικής ασφάλειας και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Κεμαλισμός στην τουρκική πολιτική».

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης 

Μάλιστα υποστήριξε ότι ο Ερντογάν «μπορεί να κερδίσει ακόμη και χωρίς νοθεία στην ψηφοφορία» καθώς το σύστημα που δημιούργησε μπορεί και πάλι να αποφέρει τη νίκη που χρειάζεται. Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών του συστήματος αυτού προκειμένου να εξασφαλίσει τη νίκη.


Σύμφωνα με το Politicoη η επιρροή του Ερντογάν σε μεγάλα τμήματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι τρομακτική με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να έχει μείνει με μια ομάδα ανεξάρτητων τουρκικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Medyascope και το Halk TV. «Καθώς όμως εστιάζουν περισσότερο στην εσωτερική πολιτική του συμμαχικού μπλοκ της αντιπολίτευσης, αν ξεσπάσουν εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των κομμάτων -όπως έγινε με αφορμή την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου ως κοινού υποψηφίου τους- είναι πιθανό να βυθιστούν σε εσωτερικές διαμάχες, κάτι θα αποσπάσει το βλέμμα τους από το μεγαλύτερο παιχνίδι» αναφέρει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μπορούν, λοιπόν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν να σπάσει ο ασφυκτικός έλεγχος του Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης; Αυτό το ερώτημα θέτει το Politico σημειώνοντας με βάση αμερικανική μελέτη πως οι Τούρκοι έχουν οδηγηθεί «προς τις διαδικτυακές πηγές ειδήσεων που η κυβέρνηση είναι λιγότερο σε θέση να ελέγξει».
«Ωστόσο, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσφέρει μια εναλλακτική λύση έναντι των φιλοκυβερνητικών φωνών, που κυριαρχούν στην τηλεόραση και στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, είναι και αυτά μια ανάμεικτη σακούλα από γεγονότα, μισές αλήθειες και εμπρηστική παραπληροφόρηση», σημείωσαν οι συντάκτες της μελέτης.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει επίσης καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο και τη λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το κοινοβούλιο να ψηφίζει ακόμη πιο περιοριστική νομοθεσία τον Οκτώβριο. «Με έναν νέο αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τουρκικές αρχές έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγχουν και, αν χρειαστεί, να περιορίζουν την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι σε οποιαδήποτε δημοκρατία  ή ακόμη και στην Τουρκία πριν από λίγα χρόνια», σημείωσε η Aslı Aydıntaşbaş, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings.

Επιπλέον, όταν οι έλεγχοι αποτυγχάνουν να αποτρέψουν την κριτική, υπάρχει πάντα η απειλή της φυλάκισης με σαθρές, αόριστες κατηγορίες για δυσφήμιση ή προσβολή του προέδρου ή κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει στη φυλακή 43 δημοσιογράφους μαζί με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, τονίζει το Politico. 

Μπορεί ο Ερντογάν να αντέξει να χάσει;

«Και αν συμβεί το αδιανόητο και το σύστημα αποτύχει να αποδώσει στον Ερντογάν όσα θέλει τη νύχτα των εκλογών, πώς μπορεί να αντέξει να χάσει; Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι αν θριαμβεύσει, θα πιέσουν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας μαζί με μέλη της οικογένειάς του» γράφει το Politico.

«Αν ο Ερντογάν αισθανθεί την ήττα, κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα φύγει ήσυχα», εκτίμησε ο Τούρκος αναλυτής. «Εάν η ήττα διαφανεί ως επικείμενη, δικαστές και εκλογικοί αξιωματούχοι πιστοί στον Ερντογάν μπορεί να ανατρέψουν τα αποτελέσματα, όπως επιχείρησαν να κάνουν ακυρώνοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης το 2019. Ή μπορεί ακόμη και να βασιστεί στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις. Πράγματι, δεν μπορεί να παραιτηθεί από την εξουσία αφού έχει χάσει μια εκλογική αναμέτρηση», πρόσθεσε.