Latest News

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

«Φοβήθηκα, δεν είχα άλλη επιλογή» - Τι υποστήριξε ο αστυνομικός που οδηγούσε τον γερανό στην πορεία για τα Τέμπη [ΒΙΝΤΕΟ]

 Τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που έδωσε την εντολή στον αστυνομικό του γερανού της Τροχαίας να κατευθυνθεί στην οδό Ακαδημίας... λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας για τα Τέμπη, με αποτέλεσμα να καταλήξει ανάμεσα σε πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αναζητά η ΓΑΔΑ.

Στα ερασιτεχνικά βίντεο καταγράφεται η δολοφονική ενέργεια του οδηγού του γερανού να αναπτύσσει ταχύτητα για να απομακρυνθεί από το σημείο και να χτυπά κάδους απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το STAR, ο αστυνομικός που οδηγούσε τον γερανό υποστήριξε: «Αν σταματούσα θα δεχόμουν επίθεση. Δε θα έβγαινα ζωντανός. Φοβήθηκα, δεν είχα άλλη επιλογή. Ίδιο περιστατικό βίωσα λίγα λεπτά πριν, Ακαδημίας και Ομήρου. Προσπαθούσαν να μου σπάσουν τα τζάμια και να μου πετάξουν μολότοφ και καπνογόνα».

»Έβλεπα τα χέρια τους. Μου φώναζαν “εδώ θα καείς ζωντανός”. Εβαλα σειρήνα και κινήθηκα προς την Ακαδημίας για να απεγκλωβιστώ. Ακαδημίας και Αμερικής δέχομαι τη δεύτερη επίθεση. Δεν είδα τον πολίτη πίσω από τον κάδο καθώς δέχθηκα πρώτα επίθεση από τα δεξιά και ύστερα από τα αριστερά», ισχυρίστηκε μιλώντας σε συναδέλφους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός της υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών που βρισκόταν στο τιμόνι του γερανού υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. πάνω από 10 χρόνια. Η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει ΕΔΕ για το περιστατικό, ενώ ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε πλήρη και τάχιστη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μπαλάσκας: Φόβος και πανικός

Σχολιάζοντας το αδιανόητο περιστατικό στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε: «Δύο λέξεις θα πω μόνο, φόβος και πανικός. Μην ξεχνάμε ότι πριν από 20 μέρες έσπασαν ένα περιπολικό και παραλίγο να δαρούν ανηλεώς δύο αστυνομικοί στο Μοναστηράκι». «Αυτός ο άνθρωπος, όπως δήλωσε στην ένορκη διοικητική εξέταση, φοβήθηκε και πάτησε γκάζιΔεν έπρεπε να το κάνει αυτό, αστυνομικός είναι στο κάτω – κάτω, έπρεπε να συγκρατηθεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. εξήγησε ότι ο οδηγός του γερανού φοβήθηκε ότι θα τον κάψουν ζωντανόότι θα του σπάσουν το αμάξι και ότι μπορεί να τον κατεβάσουν κάτω. Ενώ για τον ξυλοδαρμό γυναίκας με ασπίδα από αστυνομικό των ΜΑΤ ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε ότι είναι αχαρακτήριστη ενέργεια για αστυνομικό.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας διέψευσε αρχικές διαρροές που ήθελαν το συμβάν να έγινε για να μετακινηθεί το αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη. «Η πληροφορία είναι ότι έδωσε αποδέσμευση σε όλες τις δυνάμεις γιατί τελείωσε η πορεία. Η πορεία – μνημόσυνο των πολιτών αμαυρώθηκε από κάποιους μπαχαλάκηδες. Μαθεύτηκε από τον ασύρματο ότι υπήρχαν συλλήψεις και προσαγωγές, στον ασύρματο άκουγε και ο οδηγός του γερανού. Ήταν σε ένα σημείο στατικός σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει μετακινήσεις, είναι της τροχαίας αστυνομικός, ο γερανός είναι της τροχαίας Αθηνών. Από εκεί και πέρα φεύγοντας ξαφνικά με το μάτι του είδε κάποιους πολίτες να προσπαθούν να κάνουν εγκλωβισμό και να βάζουν κάδους για να τον σταματήσουν και δεξιά είδε και κουκουλοφόρους», είπε. 

«Αυτός φοβήθηκε, και πίσω δεν μπορούσε να κάνει και  – εκεί έγινε το τραγικό – πάτησε γκάζι. Εκείνη τη στιγμή δύο πολίτες προσπάθησαν να του ρίξουν ένα πλαστικό κάδο μπροστά για να τον σταματήσουν και να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο και ο κάδος επειδή ήταν πλαστικός έκανε γκελ και τους έριξε κάτω», περιέγραψε και είπε ότι η Αστυνομία περίμενε 12 ώρες να δηλωθεί κάποιος τραυματισμός κάτι που τελικά δεν έγινε.

«Αυτό που έκανε κι έβαλε το πόδι του στο γκάζι, εκτός ότι ήταν επικίνδυνο, ανεπίτρεπτο και κίνηση πανικού από εκπαιδευμένο αστυνομικό, δεν πρέπει να υπάρχει. Όπως και στην περίπτωση της ασπίδας ό,τι και να είπε η κοπέλα στον αστυνομικό, δεν έχει τι δικαίωμα να κουνηθεί από τη θέση του. Συν τοις άλλοις υπήρχαν οι ρότες και οι διαταγές για ψυχραιμία γιατί είναι ένα συλλαλητήριο κατά βάση μνημόσυνο», πρόσθεσε ο Σταύρος Μπαλάσκας.