Latest News

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Δήμος Πειραιά: Εξώδικο για το νέο δικαστικό μέγαρο [ΕΓΓΡΑΦΟ]

 
Εξώδικο στο Δήμο Πειραιά για τις διαδισκασίες επιλογής  σχετικά με το νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης...απέστειλε ο δικηγόρος Ιωάννης Καρδαράς. 

Στο εξώδικο καταλογίζονται ευθύνες στο Δήμαρχο Πειραιά, ο οποίος ''έχει  παραχωρήσει στους ιδιώτες, στα επιχειρηματικά Funds και στον ιδιωτικό  ΟΛΠ ΑΕ (COSCO SA) τον Δημόσιο σχεδιασμό της πόλης'' για την επιλογή  ιδιωτικού ακινήτου για την στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά, ενώ περιγράφεται το χρονικό με τις αστοχίες των διαδικασιών των τελευταίων δέκα χρόνων στο θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων Πειραιά.

Αναλυτικά, ολόκληρο το εξώδικο Καρδαρά προς το Δήμο Πειραιά -κοινοποιείται και στις δημοτικές παρατάξης- είναι το εξής


ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΚΑΡΔΑΡΑΣ 

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο - Μ.Α.Δίκαιο της Ε.Ε.- London U.K. Ι. Δραγάτση 2-4, TK 18535 Πειραιάς, τηλ. 210 4114983-4 / 6944716351 e-mail: ioanniskardaras@yahoo.gr 

Ε Ξ Ω Δ Ι Κ Η – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΗΛΩΣΗ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  

του  

ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΡΔΑΡΑ, Δικηγόρου στον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ (ΑΜ  1169 ΔΣΠ), με ΑΦΜ 006961946 – κατοίκου Πειραιά –οδός Ι. Δραγάτση 2-4,  Μέλους της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής  

ΠΡΟΣ  

το ΝΠΔΔ με την επωνυμία Δήμος Πειραιά όπως νόμιμα  εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο αυτού κο Ιωάννη Μώραλη  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

- Πειραιάς Πόλη Πρότυπο - e_mail: ppp@piraeus.gov.gr - Πειραιάς για όλους - e_mail: pireas4all@gmail.com 

- Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά - e_mail: laikh.syspeirwsh.p@gmail.com 

- Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά -  

e_mail diavolakis@gmail.com 

- Πειραιάς σε τάξη - e_mail: gdc@otenet.gr 

- Ελληνική Αυγή για τον Πειραιά - e_mail: grigorios88@gmail.com 

ΘΕΜΑ:  

- ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ στην ΘΕΣΗ ΛΕΥΚΑ (Παπαστράτειο  Κολυμβητήριο)  

- ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ του ΔΗΜΑΡΧΟΥ Αξιότιμου κου Ι. ΜΩΡΑΛΗ ο οποίος έχει  παραχωρήσει στους ιδιώτες, στα επιχειρηματικά Funds και στον ιδιωτικό  ΟΛΠ ΑΕ (COSCO SA) τον Δημόσιο σχεδιασμό της πόλης.  

- Ευχαριστίες του Δημάρχου Αξιότιμου κου Ι. Μώραλη με δημόσιες δηλώσεις  του προς τους Υπουργούς της παρούσας Κυβέρνησης για την επιλογή  ιδιωτικού ακινήτου για την στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά 

[1]  

αντί της επιλογής του Δημόσιου Ακινήτου της Ακτής Κονδύλη 32 (Παλαιό  Τελωνείο). 

- Ογδόντα εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης (Δημόσιο χρήμα) προς  τους ιδιώτες ιδιοκτήτες (Real Estate) αντί της αξιοποίησης της Δημόσιας  Περιουσίας (ιδιοκτησίας του Υπ. Οικονομικών) του ακινήτου των παλαιών  τελωνείων Ακτή Κονδύλη 32.  

- Δεν ρωτήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά ούτε ο  Δικηγορικός Σύλλογος (ΔΣΠ) πλην μιας σύσκεψης του άτυπου Συμβουλίου  Πόλης τον Μάρτιο του 2022 όπου οι φορείς τοποθετήθηκαν γενικά υπέρ της  επιλογής του Δημοσίου ακινήτου της Ακτής Κονδύλη 32 για ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ  ΜΕΓΑΡΟ.  

- Προσβολή στο ΣτΕ του Π.Δ. 32/25-1-2023 MASTER PLAN του ΛΙΜΕΝΑ από  ΔΗΜΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ,ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ και  ΠΟΛΙΤΕΣ (Επτά (7) Προσφυγές στο ΣτΕ με χαρακτηριστική απουσία του  ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ) για τον λόγο ότι αφορά τον Δημόσιο Σχεδιασμό της  Πόλης.  

Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ο 

1. Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΠ και οι δικηγόροι και οι  Πειραιώτες πολίτες δεν έχουμε δει «Δικαστικό Μέγαρο» στην πόλη μας ΠΛΗΝ μιας  πρόχειρης λύσης,(την δεκαετία του 1980), με την αγορά από το Δημόσιο της  γνωστής Σκουζέ & Φίλωνος. Οι υπόλοιπες Δικαστικές Υπηρεσίες στεγάζονται σε έξη  (6), ενοικιαζόμενα από το Δημόσιο, ιδιωτικά κτίρια που προκαλούν το αίσθημα της  ντροπής.  

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΕΡΑΝΗ (ΘΗΒΩΝ 196-198)  ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ (Ι. ΡΕΝΤΗΣ) 

2. - Το 2013, επί Πρωθυπουργού κου Α. Σαμαρά, υποδείχθηκε ως λύση το  δημόσιο ακίνητο των παλαιών «ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΕΡΑΝΗ» στην Νίκαια-Ρέντη,  (Θηβών) πλην όμως το ανακαινισμένο (επί εποχής Κ. Λαλιώτη) δημόσιο κτίριο  μεταβιβάστηκε λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων μαζί με άλλα 27 δημόσια  ακίνητα σε θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας «ΠΑΝΓΑΙΑ» και της «EUROBANK  PROPERTIES», οπότε το Δημόσιο θα καθίστατο και πάλι «ενοικιαστής». To τίμημα  των 270.000.000€ που εισπράχθηκε από το Δημόσιο δόθηκε στις δανειακές  υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους Ευρωπαϊκούς «θεσμούς»!!!  

 - Σε κάθε περίπτωση με την 1113/2014 απόφαση ΣτΕ κρίθηκε ακατάλληλο για  Δικαστήρια. 

[2]  

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΡΩΗΝ ΡΑΛΛΕΙΟΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ) (ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ 25.000.000 ευρώ) 

3. Στο τέλος του 2014 (επί κυβέρνησης ΝΔ) εκδόθηκε η 1836/2014 ΦΕΚ 1244 Β  υπουργική απόφαση για μετατροπή της δημοτικής «π. Ραλλείου» (στο κέντρο της  πόλης) σε Δικαστικό Μέγαρο.  

 Όντως το 2015 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), μετά από αίτημα του  «Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά» (ΔΣΠ) και των Επαγγελματικών θεσμικών  φορέων (ΕΒΕΠ και λοιπών Επιμελητηρίων και ΕΣΠ) ο Δήμος Πειραιά προσέφερε  στο Ελληνικό Δημόσιο το ημιτελές εξαώροφο κτίριο της πρώην ΡΑΛΛΕΙΟΥ χωρίς  αντάλλαγμα για 49 χρόνια με τον όρο της αποπεράτωσης. Επί πέντε χρόνια  λύθηκαν πολεοδομικά (αλλαγή ρυμοτομικού-χρήσεων γης) και νομικά ζητήματα  για το ιδιοκτησιακό (απέκτησε τίτλο ο Δήμος τελεσίδικα το 2020 (55/2020  Απόφαση ΜΠΠ) ενώ με χρήματα του «ΔΣΠ» και φορέων του Πειραιά λύθηκε και η  «στατική επάρκεια» της «π. Ραλλείου» κατόπιν ανάθεσης Μελέτης στο Ε.  Μ.Πολυτεχνείο. (Αναθέτων το έργο ο ΔΣΠ).  

ΠΡΟΤΑΣΗ 2019: ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΕΡΑΝΗ» στα ΚΑΜΙΝΙΑ του ΠΕΙΡΑΙΑ. 

4. Το 2019 επί κυβέρνησης της Ν.Δ. ο Υπ. Επικρατείας κ. Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ,  επισκέφθηκε το ΕΒΕΠ (στις 19-11-2019) και εκεί ετέθη επί τάπητος (για πρώτη  φορά) η στέγαση όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών σε ένα κτίριο οπότε στη  συνέχεια «έπεσε» από τον κ. «Υπουργό Επικρατείας» η ιδέα για αναζήτηση άλλου  χώρου με κατάληξη το καπνεργοστάσιο «ΚΕΡΑΝΗ» στα Καμίνια δομημένης  επιφανείας 29.900 τμ σύμφωνα με το ΤΕΕ (προμελέτη 2020) που ενεργούσε ως  τεχνικός σύμβουλος κατ’ εντολή της Κυβέρνησης (2020-2021).  

 Στις 29-4-2019 του «ΚΕΡΑΝΗ» είχε αγοραστεί αντί 4.500.000 ευρώ σε  πλειστηριασμό από «Ισραηλινό FUND» (GOLDEN HORIZON ΙΚΕ) (φημολογείται  ότι πρόκειται για κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων του Ισραήλ) το οποίο έκτοτε  μεταπωλείτο από μεσίτες αντί 20-25 εκατ. ευρώ.  

5. Στις 17-6-2020 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του κ. Δημάρχου Ι. ΜΩΡΑΛΗ  (ο οποίος είχε ήδη υπαναχωρήσει από την λύση της παραχώρησης της «π.  Ραλλείου») με τους κ.κ. Υπ. Δικαιοσύνης Κ. ΤΣΙΑΡΑ και Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ και  συμφωνεί πλέον και ο Αξιότιμος κ. Δήμαρχος για Δικαστήρια στο ιδιωτικό κτίριο  του «ΚΕΡΑΝΗ» κατά τις υποδείξεις της Κυβερνητικής εξουσίας. 

6. Έτσι «ενταφιάστηκε» η λύση της δημοτικής «π. Ραλλείου» με  προϋπολογισμό αποπεράτωσης 25.000.000 ευρώ που θα στέγαζε τα κυριότερα  Δικαστήρια. Σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό τα υπόλοιπα Δικαστήρια θα  στεγάζονταν στο Δημόσιο κτίριο της οδού Σκουζέ – Φίλωνος (μετά από  ανακαίνισή του και απόκτηση εξόδου κινδύνου) (προϋπολογισμός 5-6 

[3]  

εκατομμυρίων ευρώ). (Σύνολο=30-31 εκατομμύρια ευρώ)και το Δημόσιο δεν θα  πλήρωνε ενοίκια.  

Κατά συνέπεια ο Πειραιάς θα αποκτούσε Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της  πόλης, θα είχε απαλλαγεί από ένα φάντασμα «γιαπί» της δικτατορίας, και ο  Δήμος θα αξιοποιούσε την περιουσία του.  

2020-2022 ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΑΛΑΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ στο ΛΙΜΑΝΙ 

7. Το 2020-2022 ο «ΔΣΠ» και άλλοι φορείς (αλλά όχι ο Δήμος Πειραιά), πρότειναν  ως καταλληλότερη εναλλακτική λύση το δημόσιο κτίριο των «παλαιών Τελωνείων» στο λιμάνι με δόμηση 23.000 τμ και πλέον (σύμφωνα με το ΤΕΕ) ευρισκόμενο  δίπλα σε όλους τους συγκοινωνιακούς κόμβους (Μετρό-Προαστιακός-ΗΣΑΠ-πλοία).  

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ: Το ΤΕΕ σύμφωνα με προ μελέτη χαρακτήρισε το «Παλαιό  Τελωνείο» εμβληματικό και ότι πληροί τις προδιαγραφές του Υπ. Δικαιοσύνης  (βλπ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ 2020 ΤΕΕ).  

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Παλαιό Τελωνείο» είχε μεταβιβαστεί στο «ΤΑΙΠΕΔ»  προς πώληση και αξιοποίηση για τις μνημονιακές δανειακές υποχρεώσεις της  χώρας αλλά το 2016 εξαιρέθηκε και περιήλθε στο Υπ. Οικονομικών.  

10-12-2021: ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ:  ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ - ΑΝΤΙ 81.500.000 ευρώ 

8. Στις 23-3-2021 αποφασίζεται από το ΤΑΧΔΙΚ και το Υπ. Δ/ΝΗΣ η διενέργεια  «Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού» για αγορά (αντί 81.500.000 ευρώ!!!!)  Ιδιωτικού κτισμένου ακινήτου, έστω και ημιτελούς, με προβλεπόμενη δομημένη  επιφάνεια 30.000 τμ !!!!! και παράδοση στο Δημόσιο έτοιμου προς χρήση  Δικαστηρίων.  

 Παρακαλώ να σημειωθεί ότι το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ (προτού εμφανιστεί  επισήμως ως υποψήφιο κτίριο) είχε ήδη από το 2020 μετρηθεί από το ΤΕΕ ως έχων  δομημένη επιφάνεια 29.900 τμ !!!!!. Επίσης να σημειωθεί ότι στο κείμενο του  διαγωνισμού δεν αναφερόταν η περίπτωση αγοράς οικοπέδου προς ανέγερση  Δικαστηρίων !!!! ενώ προκλητικά αγνοήθηκε από την Πολιτεία το Δημόσιο  ακίνητο των «Παλαιών Τελωνείων» στην Ακτή Κονδύλη παρότι είχε τεθεί από  τον ΔΣΠ και από εμέ προσωπικά ως τότε μέλους του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ του Υπ.  Δικαιοσύνης. 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ στον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 10-12-2021 ΝΕΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗ (DIMAND AE HUB 204 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ) 

9. Στον διαγωνισμό της 10-12-2021 και ενώ υπήρχε η μοναδική προσφορά του  κτιρίου «ΚΕΡΑΝΗ» ιδιοκτησίας της “Golden Horizon Athens Investment  IKE”εμφανίζεται και η εταιρεία DIMAND AE (HUB204 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ) 

[4]  

(Ελληνικών Κυπριακών και Ισραηλινών συμφερόντων όπως ακούγεται με κάθε  επιφύλαξη) και προσφέρει οικόπεδο με παλαιά κτίσματα στην περιοχή «Λεύκα»  δίπλα στο «Παπαστράτειο κολυμβητήριο» που το είχε αγοράσει αντί 2.180.000  ευρώ. (βλπ Ναυτεμπορική ημ. φύλλου 16-17/2/2023).  

 Οι προσφορές των δύο ιδιωτών, όλως τυχαίως, ήταν παρόμοιες γύρω στα  80.000.000€ στο οποίο ποσόν περιλαμβάνετο και η ολοκλήρωση για χρήση  Δικαστηρίων.  

ΑΓΟΝΟΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 

10. Κατά την αξιολόγηση της Επιτροπής ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ το μεν κτίριο του  «ΚΕΡΑΝΗ» είχε μεταξύ άλλων στατικά προβλήματα το δε της «DIMAND»(HUB 204)  δεν είχε «χρήση γης» για Δικαστήρια οπότε ο Διαγωνισμός απέβη άγονος.  

 ΜΑΡΤΙΟΣ 2022: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΛΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

11. Ο Δήμος Πειραιά και ο εκπρόσωπος αυτού Αξ. κου Ι. Μώραλη ως «Πόντιος  Πιλάτος» προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του αρκέστηκε στη σύγκληση  τον Μάρτιο του 2022 ενός «Συμβουλίου Πόλης» με φορείς (και όχι του Δημοτικού  Συμβουλίου) στο οποίο εκφράστηκε η θέση ότι «στα Παλαιά Τελωνεία (Ακτή  Κονδύλη 32) θα κατασκευάζετο ένα κτίριο εμβληματικό και μνημειώδες όπως  αξίζει σε μία πόλη-λιμάνι και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης». Ένα κτίριο  «τοπόσημο» της πόλης, όπως το αποκάλεσε ο Πρόεδρος του «Δικηγορικού  Συλλόγου Πειραιά» κος Ηλίας Κλάππας σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΚΑΝΑΛΙ1  στις 18-3-2023.  

2022: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ (ΑΚΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ 32  στο ΛΙΜΑΝΙ) ΕΚΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 

12. Το θέρος του 2022 επαναλαμβάνεται ο Δημόσιος Διαγωνισμός και  αποφεύγεται και πάλι η πρόταση του Δημόσιου ΑΚΙΝΗΤΟΥ στην ΑΚΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ  αρ 32 (ιδιοκτησίας του Υπ. Οικονομικών) με την αιτιολογία ότι θα βρεθούν  θαλάσσια ύδατα στα θεμέλια!!!! και θα ανεβεί το κόστος !! κατασκευής !!! (ενώ  είναι γνωστό ότι διπλανά ακίνητα διαθέτουν δύο (2) υπόγειους ορόφους χώρων  στάθμευσης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).  

8-2-2023: ΚΑΤΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ DIMAND AE (HUB 204) (80.900.000€) 

13. Στις 8-2-2023 μετά από ενστάσεις των ανωτέρω δύο ανταγωνιστών ιδιωτών  απορρίπτεται το ιδιωτικό Κτίριο «ΚΕΡΑΝΗ» για λόγους έλλειψης χώρων 

[5]  

στάθμευσης και χωροθέτησης και προτιμάται το ιδιωτικό ακίνητο της DIMAND AE  (HUB 204 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ )( 80.900.000€).  

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΣ DIMAND SA (HUB 204) 

 Προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα εμπορικής εκτίμησης. Η DIMAND (HUB 204) εκτιμά το ακίνητο στα 5.000.000 ευρώ. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ (6-2-2023) το  εκτιμά στα 8.000.000 ευρώ!!!!. 

Ο ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ (DIMAND AE) ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΙΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ  «ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ 

Η DIMAND AE ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΦΑΛΗΡΟΥ 

14.  

(α) Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος DIMAND έχει αναλάβει, μετά από  διαγωνισμό, από τον «Δήμο Πειραιά» την αποπεράτωση του «ΠΥΡΓΟΥ» στο λιμάνι  με υπεργολάβο την γνωστή σε όλους «ΤΕΡΝΑ ΑΕ» που έχει μετατραπεί σε «εθνικό  εργολάβο».  

 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και στον διαγωνισμό της 20- 1-2022 για την διαχείριση με ΣΔΙΤ των ποταμών Εύηνου και Μόρνου, της Υλίκης και  του Μαραθώνα είχε επιλεγεί η ΤΕΡΝΑ, πλην όμως το ΣτΕ με την 1886/2022  Απόφαση του μετά από προσφυγή πολιτών και εργαζομένων (ήμουν διάδικος)  ακύρωσε τον διαγωνισμό! που στην ουσία έτεινε στην ιδιωτικοποίηση του  Δημόσιου αγαθού του νερού.  

(β) Ο όμιλος DIMAND AE που έχει μετατραπεί σε παράγοντα ανάπλασης της  πόλης του Πειραιά (Παπαστράτος κλπ) εκτός του Δικαστικού Μεγάρου στην Λεύκα  έχει αναλάβει και την ανάπλαση της Σούδας του Νέου Φαλήρου αφού  παρουσιάζεται στις συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας ότι εκπροσωπεί τις  εξής ιδιοκτησίες:  

 1. Του ομίλου ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ  

 2. Τα 19 στρέμματα οικοπέδου του ομίλου ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ (που είχε και αυτός  προσφέρει για Δικαστικό Μέγαρο πλην ήταν εκτός των προδιαγραφών του  διαγωνισμού και  

 3. Το ακίνητο «ΑΙΓΑΙΟΝ» του ομίλου ΜΑΡΤΙΝΟΥ.  

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κου ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

15. Ο Δήμαρχος Πειραιά Αξιότιμος κος Ι. Μώραλης αμέσως μετά την επιλογή του  ακινήτου της DIMAND AE στην «Λεύκα» προέβη σε δημόσιες δηλώσεις: 

[6]  

(α) «……. Μπορεί να μην επιλέχθηκε από την Πολιτεία το κτίριο των Παλαιών  Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη, όπως ήταν η επιθυμία του «Συμβουλίου Πόλης»  (των φορέων) αλλά αυτό νομίζω έχει δευτερεύουσα σημασία καθώς το μείζον ήταν  η δημιουργία……. Δικαστηρίων εντός των ορίων του Δήμου ώστε να μπει τέλος στην  35χρονη προσωρινή στέγαση…..»  

(β) «……. Θέλω να ευχαριστήσω…………… τον Υπ.Δικαιοσύνης κο Τσιάρα, τον Υπ.  Επικρατείας κο Γ.Γεραπετρίτη ………..» (βλπ Φωνή Των Πειραιωτών Αρ.Φύλλου  810/16-3-2023.  

16. Για τον Αξιότιμο Δήμαρχο κο Ιωάννη Μώραλη έχει δευτερεύουσα  σημασία να ιδιωτικοποιείται ο Δημόσιος σχεδιασμός ακόμη και εάν  πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία.  

 Ο Δήμος Πειραιά έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό  της πόλης και να αμφισβητεί τις Κυβερνητικές πρωτοβουλίες όταν το  συμφέρον της πόλης το απαιτεί. 

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 

17. Σε ότι αφορά την Πολιτεία πρόκειται για μία σκανδαλώδη επιλογή να  διατίθενται 80 εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος (Ταμείου Ανάκαμψης) σε  ιδιωτικά FUND αντί να αξιοποιηθεί η Δημόσια Περιουσία (Παλαιό Τελωνείο, Ακτή  Κονδύλη 32δίπλα στο ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, Προαστιακό, πλοία) προς όφελος του  Δημοσίου συμφέροντος.  

18. Ο Αξιότιμος Δήμαρχος κος Ι. Μώραλης όπως υπαναχώρησε από την  αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας της «π. ΡΑΛΛΕΙΟΥ» αναρωτιέμαι εάν  υπάρχει υπαναχώρηση και στο θέμα της διεκδίκησης της Δημοτικής περιουσίας στο  ΠΑΛΑΤΑΚΙ της Πειραϊκής και με τον ιδιωτικό πλέον ΟΛΠ ΑΕ (COSCO AE) στο λιμάνι.  

Εξηγούμαι:  

ΑΠΟ 2020 ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ  ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ 

(α) Σε εξώδικη από 12-11-2020 δήλωση μου που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Πειραιά  στις 13-11-2020 είχα αναφερθεί σε θέματα σχετικά με το κατ’ εμέ «εγκληματικό  έργο» της «ΝΟΤΙΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ» από τον ιδιωτικό  πλέον ΟΛΠ ΑΕ (COSCO AE) τα οποία έργα διεκόπησαν μετά την έκδοση των 547- 548-549 /2022 Αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για λόγους παράβασης της  περιβαλλοντικής Νομοθεσίας. Στην δίκη ήμουν διάδικος ως δημότης Πειραιά .

[7]  

(β) Στην ανωτέρω «Εξώδικη Δήλωση» - διαμαρτυρία μου ζήτησα ενημέρωση και  για τις διεκδικήσεις από τον Δήμο Πειραιά της Δημοτικής περιουσίας στη θέση  «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» που στηρίζετο σε Παραχωρητήρια του Ελληνικού Δημοσίου των ετών  1876 και 1879  

(γ) Ο Δήμος Πειραιά νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον κ. Δήμαρχο με την από 19- 11-2020 ΕΞΩΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ του (βλπ Δικαστικός Επιμελητής Μιχαήλ Κανέλλος)  μου απάντησε: «……… για τις δυσχερείς ενέργειες των Δημοτικών Υπηρεσιών και  της Νομικής Υπηρεσίας λόγω παλαιότητας των τίτλων και ότι είχε δοθεί εντολή  για την δέουσα τεχνική αποτύπωση των διεκδικούμενων εκτάσεων από  Τοπογράφους Μηχανικούς……»  

Παράλληλα μου γνωστοποίησε ότι «…….. για τις δικαστικές και τις εξωδικαστικές  ενέργειες του Δήμου που πρόκειται να δρομολογηθούν θα γίνει ενημέρωση όλων  των φορέων της πόλης και κάθε ενδιαφερόμενου δημότη και κατοίκου  Πειραιά…….»  

(δ) Καίτοι έχουν παρέλθει δύο και ήμισυ έτη δεν έχω λάβει, (ούτε κανείς άλλος εξ’  όσων γνωρίζω) ενημέρωση για την διεκδίκηση της περιουσίας του Δήμου Πειραιά  στη θέση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ». Εκτός και αν η διεκδίκηση των συμφερόντων της πόλης και  των κατοίκων της είναι μια «παιδική χαρά» 10 στρεμμάτων ή επί το επισημότερον  ο «ανοιχτός χώρος αστικού πρασίνου στον χώρο της κρουαζιέρας στα  νοτιοανατολικά ο οποίος αποδίδεται στην πόλη» σύμφωνα με το ΠΔ ΦΕΚ 32/25- 1-2023 άρθρο 10 Β «ειδικοί όροι» παράγραφος 6γ.  

(ε) Εάν η διεκδίκηση από το Ελληνικό Δημόσιο ή τον κινεζικό πλέον ΟΛΠ ΑΕ  είναι ο παραπάνω ανοιχτός χώρος στην θέση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» ΠΑΡΑΚΑΛΩ και ΣΑΣ  ΠΡΟΣΚΑΛΩ να μου το γνωστοποιήσετε εγγράφως.  

19. ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΟΥ ΠΔ 32/25-1-2023 (MASTER PLAN του ΛΙΜΕΝΑ) από  Δήμους, δημόσιους φορείς και πολίτες (Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας,  Δήμαρχος Περάματος, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Αυτοδιοικητικοί (Δημοτικοί, Κοινοτικοί Σύμβουλοι) και πολίτες. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ 27-3-2023 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ για ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΟ ή ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ στην ΠΟΛΗ του ΠΕΙΡΑΙΑ και την ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ σύμφωνα με τις ΑΝΑΓΚΕΣ και την ΣΤΡΑΤΙΗΓΙΚΗ του ΟΛΠ ΑΕ (COSCO SA). 

 (α) Παρακαλώ να σημειώσετε ότι μέχρι την προθεσμία της 27-3-2023 θεσμικοί  φορείς και πολίτες έχουμε ήδη προσβάλλει και πάλι ενώπιον του ΣτΕ το ανωτέρω  ΠΔ 32/2023 το οποίο εάν υλοποιηθεί θα προκύψουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για  την υγεία των πολιτών , του Περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομία της πόλης  εξαιτίας των ανταγωνιστικών χρήσεων γης στην πρόσχωση των 135 στρεμμάτων 

[8]  

σε απόσταση 100 μέτρων από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και τα  Κονώνεια τείχη στην Πειραϊκη στην είσοδο του λιμένος Πειραιώς.  

(β) ΕΞΑΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ ΥΨΟΥΣ 22 μέτρων ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ 22.000 τμ  

Συγκεκριμένα κατά το άρθρο 2 του προσβαλλόμενου Π.Δ. 32/2023 θα κτιστεί  εξαώροφο κτίριο ύψους 22 μέτρων και επιφανείας 22.000 τμ με χρήσεις  τουριστικές επιχειρήσεις, αναψυκτήρια, αναψυχή-κέντρα διασκέδασης, εστίαση,  χώροι συνάθροισης κοινού- συνεδριακά κέντρα, θρησκευτικοί χώροι,  πολιτιστικές εγκαταστάσεις, μικρές και ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις,  πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γραφεία-κέντρα έρευνας, εγκαταστάσεις  εμπορικών εκθέσεων-εκθεσιακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα.  

 Συμπερασματικά θα δημιουργηθεί ένας υπερτοπικός πόλος ή μια άλλη  πόλη μέσα στην πόλη. 

(γ) Για όλα τα ζητήματα πρωτίστως της υγείας των πολιτών, του περιβάλλοντος  και του οικονομικού μαρασμού των πόλεων έχω αποστείλει «έγγραφα» προς  όλα τα Επιμελητήρια από 10-13/3/2023 και είναι στην διάθεση σας.  

(δ) Θα ανέμενα ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ως κατ’ εξοχήν πληττόμενος Δήμος (αέριοι ρύποι, ρύπανση της θάλασσας, κίνδυνοι από εγκαταστάσεις LNG δίπλα  στον αστικό ιστό, αφόρητος κυκλοφοριακός φόρτος και συμφόρηση, μη  πρόβλεψη από το ΠΔ ηλεκτροδότησης των κρουαζιερόπλοιων από την στεριά,  την προσβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς), να είχε προσβάλλει πρώτος το  Π.Δ. 32/25-1-2023 στο ΣτΕ ώστε να μην αφήσει τον Κινεζικό ιδιωτικό πλέον  ΟΛΠ ΑΕ (COSCO SA) ανεξαρτήτως των κυβερνητικών προθέσεων, να σχεδιάζει το  λιμάνι και την πόλη σύμφωνα με τα ιδιωτικά συμφέροντα του.  

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ  

Με την ρητή επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου  

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα  σε αυτούς, προς τον οποίους απευθύνεται, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα  στην επιδοτήρια έκθεσή του, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες ή θα  κατατεθεί αρμοδίως στον Δήμο Πειραιά όπως εκπροσωπείται νόμιμα με λήψη  αριθμού πρωτοκόλλου και σε κάθε περίπτωση θα σταλεί και ηλεκτρονικά σε  όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά  προς γνώσιν τους ήτοι : 

[9]  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

- Πειραιάς Πόλη Πρότυπο - e_mail: ppp@piraeus.gov.gr - Πειραιάς για όλους - e_mail: pireas4all@gmail.com 

- Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά - e_mail: laikh.syspeirwsh.p@gmail.com 

- Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά -  

e_mail diavolakis@gmail.com 

- Πειραιάς σε τάξη - e_mail: gdc@otenet.gr 

- Ελληνική Αυγή για τον Πειραιά - e_mail: grigorios88@gmail.com