Latest News

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Γαλλία: Πάνω από 3 εκατ. στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα - Άγριες συγκρούσεις στο Παρίσι [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ]


 Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε η γαλλική αστυνομία προκειμένου να σπάσει σε κομμάτια τη μεγαλειώδη διαδήλωση στο Παρίσι αλλά και να απωθήσει... μαυροφορεμένους αναρχικούς.


Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 3,5 εκατ. κατέβηκαν στους δρόμους ωστόσο οι Αρχές επιμένουν πως οι διαδηλωτές ήταν σχεδόν 1,1 εκατ.

Στην ένατη ημέρα των απεργικών κινητοποιήσεων, τα τρένα και τα αεροπορικά ταξίδια διακόπηκαν, ενώ οι δάσκαλοι ήταν μεταξύ των πολλών που άφησαν τα σχολεία και κατέβηκαν στους δρόμους, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση «πέρασε» τη νομοθεσία για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64.

Στο κέντρο του Παρισιού, όπου η διαδήλωση ήταν ειρηνική, μικρότερες ομάδες αναρχικών του «Black Bloc» έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν ένα εστιατόριο McDonalds. Ακολούθησαν συγκρούσεις καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησε τους αναρχικούς με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Όπως μετέδωσε το BFM TV συνελήφθησαν 26 άτομα.

Τα εργατικά συνδικάτα φοβούνται ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να γίνουν πιο βίαιες εάν η κυβέρνηση δεν λάβει υπόψη την αυξανόμενη λαϊκή οργή.

Το αεροδρόμιο Roissy-Charles De Gaulle έξω από το Παρίσι αποκλείστηκε από εργάτες. Κοντά στην Τουλούζη στα νοτιοδυτικά, σωροί σκουπιδιών που καίγονταν σταμάτησαν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο και έστελναν πυκνούς καπνούς στον ουρανό.

«Υπάρχει πολύς θυμός, μια εκρηκτική κατάσταση», δήλωσε ο αρχηγός του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, κατά την έναρξη μιας συγκέντρωσης στο Παρίσι. Οι ηγέτες της Ένωσης των γαλλικών συνδικάτων κάλεσαν για ηρεμία, αλλά ήταν θυμωμένοι με τα «προκλητικά» σχόλια του Μακρόν.

Ο Μακρόν έσπασε εβδομάδες σιωπής λέγοντας ότι θα παραμείνει σταθερός στα πολιτικά του σχέδια και ότι ο νόμος για την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των Γάλλων, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Ο Μακρόν μάλιστα συνέκρινε τις διαμαρτυρίες με την εισβολή στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 από τα 62.

Οι ψηφοφόροι εξοργίστηκαν περαιτέρω με την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό μέσα από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία και από τα σχόλια του Μακρόν.

«Κάνω απεργία για να διαμαρτυρηθώ για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και για όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση», δήλωσε η 27χρονη υπεύθυνη προγραμματισμού της Air France, Λουσίλ Μπιντέ, σε συγκέντρωση στη Νάντη.

«Δεν ακούν πια τον κόσμο».

«Είναι αυτός που βάζει φωτιά στη χώρα», είπε η Σελίν Βερζελέτι της CGT στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Θυμός

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε την Πέμπτη καθώς τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο. Οι υπηρεσίες πτήσεων θα συνεχίσουν να μειώνονται το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Οι διαδηλώσεις στόχευσαν επίσης αποθήκες πετρελαίου και απέκλεισαν έναν τερματικό σταθμό LNG στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης.

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου, ο οποίος επιταχύνει επίσης μια προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των ετών που πρέπει να εργαστεί κανείς για να λάβει πλήρη σύνταξη, έχουν συγκεντρώσει τεράστια πλήθη σε συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο.

Πολλά συνθήματα και πανό στόχευαν τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος απέφευγε τους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.