Latest News

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Φονική πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης στο Μεξικό: Πέντε συλλήψεις για τον φρικτό θάνατο των 39 μεταναστών [ΒΙΝΤΕΟ]

 
Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πυρκαγιά η οποία στοίχισε τη ζωή σε 39 μετανάστες στη Σιουδάδ Χουάρες, στο βόρειο Μεξικό, πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ... ανακοίνωσε η εισαγγελία.

«Εκτελέστηκαν ήδη πέντε εντάλματα σύλληψης» που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για την τραγωδία, η οποία εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εισαγγελέας ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σάρα Ιρένε Ερερίας Γκέρα.

Οι πέντε ύποπτοι έχουν «τεθεί στη διάθεση δικαστή», πρόσθεσε.

Παίρνοντας υπόψη το συγκλονιστικό βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο κέντρο κράτησης μεταναστών, που δείχνει τους φύλακες να απομακρύνονται χωρίς να απεγκλωβίζουν τους μετανάστες, οι αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισε να διενεργείται έρευνα για «ανθρωποκτονίες» κατά συρροή. Μίλησαν αρχικά για οκτώ υπόπτους.

Συνολικά, εκδόθηκαν έξι εντάλματα σύλληψης, σε βάρος τριών υπαλλήλων του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM), δυο ιδιωτικών φρουρών κι ενός μετανάστη που βαραίνουν υποψίες πως έβαλε τη φωτιά, διευκρίνισε η εισαγγελέας.

Δεν ξεκαθάρισε ποιοι είναι οι ύποπτοι που συνελήφθησαν.

Οι μεξικανικές αρχές δημοσιοποίησαν εξάλλου, για πρώτη φορά, τις εθνικότητες των θυμάτων, που ήταν όλοι άνδρες: επρόκειτο για υπηκόους Γουατεμάλας (18), του Ελ Σαλβαδόρ (7), της Βενεζουέλας (7), της Ονδούρας (6) και της Κολομβίας (1).

Τραυματίες είναι πέντε υπήκοοι του Ελ Σαλβαδόρ, 10 της Γουατεμάλας, οκτώ της Ονδούρας και πέντε της Βενεζουέλας, δήλωσε η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες. Ο ένας εξ αυτών έλαβε εξιτήριο από νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Η κυβέρνηση του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εργάζεται για να αποφασίσει ποια βοήθεια «θα προσφερθεί στις οικογένειες» των θυμάτων, είπε ακόμη η κυρία Ροδρίγκες.