Latest News

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

''Ασφυξία'' από κοκτέιλ αέριων ρύπων στον Πειραιά - Στοιχεία σοκ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι [ΜΕΛΕΤΗ ΠΙΝΑΚΕΣ]


''Ασφυξία'' στο λιμάνι του Πειραιά καθώς βρίσκεται στην τρίτη (3
η) θέση (!) σε σχέση με τη ρύπανση από CO2 από πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα στις εγκαταστάσεις του ...
ΟΛΠ, σύμφωνα με μελέτη του ανεξάρτητου πανευρωπαϊκoύ μη κερδοσκοπικού οργανισμού Transport & Environment (T&E).

 Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και τα φθοριούχα αέρια τα οποία επιφέρουν  ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας και σοβαρές κλιματικές αλλαγές. Μεταξύ αυτών το CO2 που προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο βασικός παράγοντας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην μελέτη που διεξήχθη από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Transport & Environment (T&E) με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις και χωρίς κερδοσκοπικό κίνητρο τον Φεβρουάριο του 2022  με τίτλο «EU Ports’ Climate Performance, An analysis of maritime supply chain and at berth emissions» αναδεικνύει τον Πειραιά στην έκτη (6η) θέση στην κατάταξη των πλέον ρυπασμένων λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε σχέση μόνο με το CO2).


Επίσης Ο ΟΛΠ βρίσκεται στην τρίτη (3η) θέση (!) σε σχέση με τη ρύπανση από CO2 από πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης  έρχονται να πλαισιώσουν τις μελέτες του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής που αναδεικνύουν ότι στις μετρήσεις που αφορούν τους τοξικούς ρύπους (NO2, SO2, αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ0,1), ο Πειραιάς «πρωταγωνιστεί» σε υπερβάσεις των ορίων που προβλέπει ο νόμος (ΚΥΑ με αριθμ. Η.Π. 14122/549/Ε.103/2011 (ΦΕΚ 488, Β΄, 30-03-2011) «Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ ,για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη’’ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21ης Μαΐου 2008»).

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής έχει στείλει επιστολές στη Περιφέρεια Αττικής, το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Υπ. Ναυτιλίας και το Δήμο Πειραιά, με ενημέρωση για υποβαθμισμένη ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Πειραιά.

Με ενδιαφέρον, οι Πολίτες περιμένουν την τοποθέτηση των αρμοδίων σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία των Πειραιωτών…