Latest News

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Δήμος Πειραιά - Εκτός πραγματικότητας οι αυξήσεις ''φωτιά'' στις αντικειμενικές αξίες


''Πονοκέφαλο'' προκαλούν
 οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε γειτονιές του Πειραιά...κυρίως στη Δ΄ (Νέο Φάληρο) και στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα [Μανιάτικα].

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον Πειραιά σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές κυμαίνεται από 26% έως 46% και παρασύρει σε ανοδική πορεία τα ήδη υψηλά ενοίκια, αναγκάζοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη αναζητώντας στέγη αλλού.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου υπήρξε σχετική εισήγηση του δημάρχου και προτάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα καθώς δεν υπολογίζουν το όριο παλαιότητας, την θέα των ακινήτων της κάθε γειτονιάς, την γειτνίαση  με σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς η στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ κλπ.

Η κάθε λεπτομέρεια μπορεί να επηρεάσει την αξία του κάθε ακινήτου και σίγουρα πρέπει να βαρύνει αποφασιστικά στην διαμόρφωση της αντικειμενικής του τιμής. Ως πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Πειραιά θεωρεί ότι επιβάλλεται η επιστροφή στις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν στο τέλος του 2021.

 Τελικά η εισήγηση του Δημάρχου έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την Δημοκρατική Συσπείρωση μόνο και την ΑΝΤΑΡΣΙΑ να δηλώνουν ότι παρόν, και προωθήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών όπως προβλέπει ο νόμος.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, όπως και όλες οι αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας και δεν δεσμεύει σε τίποτα την κυβέρνηση.