Latest News

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Πειραιά: Σχέδια για ανάπλαση ή υποβάθμιση της Πειραϊκής;


Τελικά, μιλάμε για ανάπλαση ή υποβάθμιση της Πειραϊκής;

 Η βιοκλιματική ανάπλαση της Πειραϊκής σχεδιάζεται με ανοξείδωτη λαμαρίνα “γραδελάδα” σε όλο της το μήκος πάνω στα βράχια για να λειτουργήσει ως περίπατος των πεζών! 

Η σχεδιαζόμενη σιδεροκατασκευή που ονομάζεται γραδελάδα και θα διατρέχει πάνω από τα βράχια της Πειραϊκής σε όλο το μήκος των 2.5 χιλιομέτρων με πλάτος 2 μέτρων ,  είναι αισθητικά απαράδεκτη , διακόπτει το φυσικό συνεχές τοπίο της ακτής ,αλλοιώνει τον χαρακτήρα του τοπίου, προσβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα των Πειραιωτών.

Η Πειραϊκή είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο προτεραιότητας σύμφωνα με το άρθρο 22 του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής, αποτελεί πολιτιστικό αγαθό και απαιτούνται ειδικές μελέτες για την προστασία της .Τέτοιου τύπου μελέτη δεν έχει εκπονηθεί από τους μελετητές της ανάπλασης ενώ η προμελέτη της ανάπλασης δεν συνοδεύεται από αρχαιολογική εκτίμηση. 

Τα αιωνόβια δέντρα της ακτής Θεμιστοκλέους οι ευκάλυπτοι, τα αρμυρίκια και όσα άλλα υπάρχουν επί της ακτής πρόκειται να κοπούν. Είναι οξύμωρο οι μελετητές να ονομάζουν την ανάπλαση της Πειραϊκής "βιοκλιματική" και να απαιτούν συγχρόνως να κοπούν τα δέντρα αυτά για να γινει ποδηλατόδρομος!
Η προχειρότητα της μελέτης φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν συνοδεύεται από φυτοτεχνική έκθεση ενώ σκοπεύουν να κόψουν τουλάχιστον 40 δέντρα.

Τα στοιχεία φωτισμού και τα κιγκλιδώματα πρόκειται να αποξηλωθούν και να αντικατασταθούν από σύγχρονα έξυπνα συστήματα φωτισμού! Οι μαντεμένιες στήλες φωτισμού που προσέδωσαν εδώ και 40 χρόνια μοναδικότητα στην διαδρομή και συνέβαλαν στην τοπική φυσιογνωμία της Πειραϊκής αξίζει κατά τη γνώμη μου να διατηρηθούν.

Τελικά η ανάπλαση της Πειραϊκής θα αναβαθμίσει ή θα υποβαθμίσει το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη ζωή των κατοίκων;